Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att gallra fruktkart

Vissa år är det väldigt mycket kart, särskilt på äppelträdet. De sitter tätt, nästan som druvklasar och behöver gallras för att frukterna som blir kvar ska kunna utvecklas ordentligt.

Sylvia Svensson Det är vanligt att äppelträd självgallrar sig ett par omgångar under sommaren. Plötsligt ligger det en massa kart på marken. Därför kan du vänta fram till slutet på juli ungefär innan du börjar gallra själv.

Gör så här!

Ta kontinuerligt bort alla kart som har synliga småskador.

För att slippa sjuka, små äpplen som skaver mot varandra tar du bort karten som sitter för tätt. Det är dock bra om det blir kvar ett äpple i varje klase. Ta i första hand bort de små och missformade äpplena.

Äpplen blir ju olika stora, allt från små ”barnäpplen” till riktiga bamsar beroende på sort. Lämna från ca 2 fingerbredder till en knytnäve mellan varje kart, beroende på den slutliga storleken på frukterna. På så sätt släpper du in luft och sol mellan äpplena, de får plats att utvecklas och blir jämnare färgade på alla sidor.

Även päron, persika, plommon och aprikos kan gallras om karten sitter för tätt. Med körsbär är det sällan problem, där hänger ju frukten på längre fästen.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB