Att förkultivera sommarblommor
Sommarblommor: En Guide till Odling och Förkultivering
Av Katarina Kihlberg
Sommarblommor, eller ettåringar som de ofta kallas, är blommor som i vårt klimat bara lever en säsong. De gror, växer upp, blommar, sätter frö och vissnar sedan bort helt när frosten kommer. Många av våra favoriter bland sommarblommorna lever som perenner, alltså fleråriga växter, i de länder de härstammar ifrån.
Genom att själv odla sommarblommor från frö får du inte bara tillgång till ett större urval sorter och färger än som finns som färdiga plantor, du kan även anpassa exakt när och var blommorna ska blomma – från balkonglådor till alla sorters rabatter.
Varför förkultivera sommarblommor?
Förkultivering innebär att vi sår fröna inomhus innan klimatet ute är varmt nog för sådd. De flesta ettåriga blommor du köper som färdiga plantor har förkultiverats på detta sätt. När värmen äntligen landar utomhus har du tjuvstartade små plantor färdiga att sätta ut, vilket ger dig en tidigare och längre blomning än vid direktsådd på friland.
Det är viktigt att förstå att olika sommarblommor har olika odlingskrav – alltid läs på fröpåsen innan du sår! Tänk också på att alla har olika förutsättningar hemma vad gäller ljus, utrymme och tidigare erfarenhet. Här får du en översikt över viktiga moment och många praktiska tips för att lyckas.
Kom igång att så!
Jord
Det enklaste och mest säkra är att använda såjord (på påsen står det ofta "så- och kaktusjord"). Såjorden är både lätt och porös, vilket gör att fröna får syre och inte riskerar att ruttna. För dig som vill ha kontroll på alla ingredienser går det också att blanda egen såjord – läs mer: Blanda din egen såjord.
Sådd
Använd alltid rena sålådor, pluggboxar, minidrivhus, småkrukor, tråg eller liknande. Fyll krukorna med jord och stöt dem lätt mot underlaget så att jorden sätter sig lite, men inte packas för hårt. Gör en jämn såbädd i sålådorna och strö ut fröna jämnt, eller placera några frön i varje kruka/plugg beroende på fröets storlek. Vill du veta mer om olika kärl och metoder, läs våra guider: Fröså i mindrivhus och Fröså i pluggbox.
Större frön täcks med jord motsvarande ungefär 3–5 gånger deras egen storlek – små frön oftast bara tunt, medan ljusgroende frön inte täcks alls. Hur vet man vilket som gäller? Läs alltid instruktionerna på fröpåsen.
När du har sått: Duscha försiktigt över sådden med en sprayflaska. Täck med plastfilm eller lock (om du inte använder minidrivhus eller box med lock). Glöm inte göra några små lufthål så att inte mögel bildas.
Ljus och temperatur – hur gör jag?
Att få fröna i jorden är första steget, men därefter är det daglig omvårdnad som gäller. Tänk dig att du är mamma åt dina frösådder!
Ljus
- Groning: Under själva groningen behöver mörkgroende fröer inte ljus, men de lider inte heller av att sådden står ljust – jorden skyddar fröet. Ljusgroende fröer behöver däremot ljus för att gro, men inte direkt solljus. Kom ihåg: Täck aldrig ljusgroende frön med jord!
- Uppdrivning: När så små groddar visar sig behöver plantorna rejält med ljus, annars blir de långa, tunna och bleka ("spinkiga"). Ett vanligt lysrör som placeras cirka en decimeter över sådden är det bästa alternativet för stark tillväxt så här års. Saknar du växtbelysning, vänta tills solen lyser längre om dagarna och placera sådderna där ljuset är som starkast.
Temperatur
- Groning: Alla sommarblommor vill inte ha exakt samma temperatur, men generellt gäller 15–22°C. Kolla alltid på fröpåsen för rekommendation! Kommer fröet från berg eller svalt klimat – ställ sådden svalare. Medelhavsblommor trivs bäst närmare 20–22°C.
- Uppdrivning: När groddarna är uppe sänker du temperaturen till 15–18°C (om inget annat står angivet). Det gör att plantorna utvecklas kraftigare och inte skjuter iväg på höjden. Samtidigt vill småplantorna stå så ljust det bara går.
Vattning
Håll jorden lätt fuktig med sprayflaska tills fröna grott. Därefter vattnar du med kanna mot jorden eller underifrån så snart groddarna är ovan jord. Ett vanligt misstag är att vattna för mycket – låt jorden torka ut nästan helt mellan vattningarna.
När plantorna vuxit till sig en bit, ta bort eventuellt plastlock eller plastfilm så det inte blir för fuktigt och risk för mögel.
Omskolning och utplantering
När småplantorna blivit hanterbara och fått en stjälk mellan hjärtbladen är det dags att försiktigt skola om dem till egna krukor. Hjärtblad är de första bladparen som kommer, senare ersätts de av växtens "riktiga" blad.
Använd mullrik jord vid omskolning, gärna kompost eller blomjord blandad med 50 % såjord – eller speciell plantjord för uppdragning om du vill förenkla. Efter omskolning blir plantorna lite känsliga: ställ dem i halvskugga de första 3–4 dagarna och duscha gärna dagligen. När krukorna börjar bli genomrotade kan plantorna behöva planteras om ännu en gång innan utplantering.
Avhärdning och utplantering
Innan du planterar ut dina sommarblommor permanent, måste de avhärdas. Påbörja avhärdning ungefär en vecka före utplantering (maj-juni, beroende på ort).
Placera plantorna vindskyddat i halvskugga – låt dem vänja sig vid solen 2–3 timmar de första dagarna, därefter gradvis längre. Efter 3–4 dagar kan de flesta stå ute även nattetid om det inte är risk för frost. I samband med utplantering – vattna jordklumpen i krukan grundligt så den är genomfuktad.
Lämplig tid för sådd
Såtiden varierar mycket beroende på när du kan plantera ut i just din del av landet – ofta en månads skillnad mellan norr och söder. Många sommarblommor kan direktsås i söder men måste förkultiveras i norr för att hinna utvecklas. Sylvia Svensson på Odla.nu har tagit fram en lista över såtider inomhus för olika sommarblommor.
Tips för dig som vill lyckas
- Märk alltid dina sådders olika sorter
- Våga pröva dig fram och lär av årets resultat inför nästa säsong
- Kolla så ofta du kan på plantorna – rotsystem, blad och hur jorden känns
Med rätt förberedelser, tålamod och kärlek kan du snart njuta av en prunkande, färgstark sommarblomsprakt – skapad med egen hand.
Lycka till med din sådd!
Behöver du råd? Kontakta oss gärna på Odla.nu!