Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att förkultivera sommarblommor

Sommarblommor är tacksamma! De blommar i underbara färger hela sommaren, de ställer inga stora krav och de är lätta att så, antingen genom förkultivering eller direkt på växtplatsen. Hur förkultiveringen av sommarblommor går till kan du läsa här och nu!

Av Katarina Kihlberg

Sommarblommor, eller ettåringar som de ofta kallas, är blommor som i vårt klimat bara lever en säsong. De gror, växer upp, blommar, sätter frön och vissnar sedan bort helt när frosten kommer. Många av våra sommarblommor lever som perenner, alltså fleråriga växter, i de länder de härstammar ifrån.

Varför förkultivera sommarblommor?

Förkultivering innebär att vi sår fröna inomhus innan klimatet ute är varmt tillräckligt för sådd. När värmen väl kommer har vi tjuvstartade små plantor att sätta ut för tidigare blomning än den vi får vid direktsådd utomhus.

Vi ska gå igenom de viktiga momenten i att så sommarblommor. Bra att tänka på är att olika sorter ställer olika krav så du måste alltid läsa på påsen till varje enskilt frö innan du sår. Vi har också alla olika förutsättningar hemma vad gäller placering av sådderna och vi har olika grundkunskaper. Läs våra tips och våga sedan prova dig fram och så småningom bli din egen läromästare i frösådd. Tveka dock aldrig att höra av dig till Odla.nu med frågor, mejladress finns längst ner i artikeln!

Kom igång att så!

Jord: Det lättaste är att använda såjord (på påsen står det ofta så- och kaktusjord). Det är en lätt och porös jord som duger alldeles utmärkt till dina sådder. Du kan också blanda egen såjord. Läs: Blanda din egen såjord.

Sådd: Använd väl rengjorda sålådor, pluggboxar, minidrivhus, småkrukor, tråg eller dylikt. Fyll krukorna och stöt dem lätt mot underlaget så att jorden packas något innan du sår. I sålådor bereder du en plan fin såbädd och sprider ut fröna jämnt över ytan. Sår du i krukor eller pluggar sätter du några frön i varje beroende på fröets storlek. Läs mer: Fröså i mindrivhus och Fröså i pluggbox.

När fröna är satta sållar du försiktigt jord över sådden tills fröna inte syns längre. Större frön täcks med jord ca 3-5 ggr frönas storlek. Ljusgroende fröer täcks inte alls med jord. För att få veta om ett frö är ljus- eller mörkergroende läser du på varje enskild påse. Avsluta med att spraya vatten över sådden och täck den med plast om du inte använder minidrivhus eller pluggbox med lock. Glöm inte göra lufthål i plasten.

Ljus och temperatur – hur gör jag?

Att få fröna i jorden är ingen större konst men sen blir det lite klurigare. Du får se det som att du nu är mamma till dina frösådder och bör ge dem daglig tillsyn och omvårdnad.

#Ljus#

Groning: Under groningsprocessen behöver du inte anstränga dig så mycket för att hitta rätt ljus. Mörkgroende frön är inte i behov av ljus för att gro, men det gör inget om sådden står på en ljus plats eftersom jorden skyddar fröna. Ljusgroende frön behöver däremot ljus men inte direkt solljus. Det viktiga ur ljushänsyn för ljusgroende frön är att de inte täcks med jord.

Uppdrivning: Så snart en grodd tittar upp är det viktigt med tillräckligt med ljus. En lysrörslampa som placeras en dryg decimeter över sådden är ett utmärkt sätt att ge rätt ljusmängd. Vill du inte använda lampa bör du vänta med att så tills solen lyser längre om dagarna och ställa sådden där ljuset verkligen kommer till.

Om dina små plantor blir spinkiga och bleka är det ett tydligt tecken på för lite ljus.

#Temperatur#

Groning: Det ska stå på påsen till varje frösort vilken temperatur fröna bör ha för att gro, så läs innan du sår! Grovt kan man säga att de allra flesta sommarblommor vill ha en temperatur någonstans mellan 15 och 22 grader för att gro. Om temperatur inte står på påsen kan du försöka lista ut den själv genom att ta reda på var växten härstammar ifrån. Kommer den från bergstrakter eller ett kyligare klimat ställer du sådden lite svalare, kommer växten från ett Medelhavsklimat är det den övre skalan, 20-22 grader som gäller.

Uppdrivning: Så fort groddarna visar sig placeras sådden vid en temperatur på 15-18°C, om inte instruktionen på fröpåsen säger något annat. Sådden ska nu, som vi redan nämnt, stå så ljust som möjligt. Kombinationen mycket ljus och lite svalare temperatur ger stabila och fina plantor som inte växer iväg på höjden för snabbt.

Vatten

Pyssla om dina plantor men vattna inte ihjäl dem. Fram tills fröna har grott håller du jorden lätt fuktig med hjälp av en sprayflaska. När grodden är uppe övergår du till att vattna med kanna ner i jorden eller vattna underifrån. Nu ska jorden nästan hinna torka ut helt mellan varje vattning. När plantorna kommit upp en bit tar du bort plastöverdrag eller om du har lock på sålådan så lyfter du av det så att det inte blir för fuktigt därunder.

Omskolning och utplantering

När småplantorna växt till sig så att de går att handskas med och det börjat skjuta upp en stjälk mellan hjärtbladen är det dags att skola om dem till egna krukor. (Hjärtblad är de första bladen som utvecklas på grodden och som senare kommer skrumpna ihop och försvinna.) Använd en mullrik jord vid omskolningen, t.ex. kompost eller blomjord blandad med 50 % såjord eller en speciell plantjord för plantuppdragning. Efter omskolning ska fröplantorna stå i halvskugga de första 3-4 dagarna tills rotsystemet börjat växa till sig och plantorna slutat sloka. Duscha dem gärna dagligen och vattna vid behov. Efterhand som plantorna växer till sig och krukorna börjar bli fullrotade, omskolas de ytterligare en eller flera gånger, innan det är dags för utplantering.

Avhärdning och utplantering

Innan utplanteringen ska plantorna avhärdas. Börja med avhärdningen i maj-juni cirka en vecka före utplanteringen. Temperaturen bör då ligga på 15-18°C dagtid. Placera växterna vindskyddat och i halvskugga, låt dem få sol bara 2-3 timmar de första dagarna och öka detta efterhand som de vänjer sig. Efter 3-4 dagar får de även stå ute nattetid om det inte är risk för frost. Efter avhärdningen planteras växterna på den slutliga växtplatsen. Genomvattna krukorna grundligt så jordklumpen är fuktig innan utplanteringen.

Lämplig tid för sådd

Lämplig såtid varierar en hel del beroende på när man kan plantera ut växterna i olika delar av landet och det är ungefär en månads skillnad från norr till söder. Dessutom kan man behöva förkultivera en del sommarblommor i norra Sverige som kan direktsås i södra delen av landet. Sylvia Svensson, skribent på Odla.nu, har gjort en lista över såtider inomhus för många av våra sommarblommor. Se När förkultivera sommarblommor?

Lycka till med din sådd!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB