Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att beskära plommon

I serien om plommon har turen slutligen kommit till beskärning. Det är inte svårt men viktigt att veta hur du ska göra för att få så fina, friska och väl fruktgivande träd som möjligt.

Av Lars Forslin, Colour Your Life

Det finns några olika sätt att beskära och hålla efter ett plommonträd, som alla har betydelse för trädets utveckling och välmående.

Planteringsbeskärning

Vid vårplantering beskär du ditt träd kraftigt om det inte redan är gjort. På så sätt undviker du långa, veka huvudgrenar och får samtidigt en balans mellan rötterna (som ju är avkapade när trädet grävs upp i odlingen) och kronan. Tre huvudgrenar och en topp är lagom att spara och dessa skärs också in så att ca 30 cm återstår av var och en.

De träd som säljs på sensommaren är (ska vara) beskurna under våren och har då ett fräscht bladverk bestående av unga skott, med bra grenvinklar, som du inte behöver ansa något. Möjligen finns det dubbla toppar, varav du tar bort den ena vid planteringen.

#Se hur trädet växer#

När planteringsbeskärningen väl är gjord beror resten på hur trädet växer. Växer det måttligt handlar det mest om att ta bort en och annan felriktad gren (rakt upp, rakt ned, inåt). Växer trädet riktigt kraftigt, som vissa sorter gärna kan göra, kan du korta in de långa skotten med ca hälften. Snittet läggs vid en utåtriktad knopp så att kommande års tillväxt går utåt. Syftet är att stävja de kraftiga skottens uppåtriktade strävan och försöka få trädet att bilda en vid, öppen krona med stabila grenar (det är därför man kortar in dem).

Pincering under sommaren

Växer det unga trädet mycket kraftigt är det perfekt att nypa av topparna, på de skott du vill stävja, under sommaren, medan de ännu är mjuka. Det kan du göra från mitten av juni, då du ser vilka skott som växer ”rätt” och ”fel”. På så sätt slipper du att klippa bort så mycket nästföljande vår − du har kanaliserat tillväxten rätt från början. Den här metoden, som kallas pincering, har också fördelen att snittytorna blir obefintliga. Såren läker direkt under sommaren. Genom att minimera behovet av vanlig beskärning slipper du också få den kraftiga skottillväxt som hård vårbeskärning kan ge upphov till. Du uppnår kort sagt snabbt en balans mellan rot och krona.

Den mycket kraftiga tillväxten som kan förekomma hos unga plommonträd brukar snart hejdas av sig självt, genom att blomknoppar börjar anläggas och trädet kommer i bördighet. Hos till exempel ’Victoria’ kommer de första plommonen redan efter ett år eller två, och snart stannar alltså tillväxten upp till förmån för allt mer knoppsättning, blomning och fruktsättning. Då kommer också den uppåtriktade tillväxten att bli mer utåtriktad, genom att de unga grenarna tyngs ned av frukten.

#Rotskott från grundstam#

I detta sammanhang kan också nämnas att det ibland kommer rotskott från grundstammen. Dessa bör tas bort så snart du ser dem, annars kan de bli besvärande stora och på sikt ta över trädet. Gör du det tidigt så är det bara att stryka med handen så trillar de bort och senare kan du försiktigt riva av dem. Klipper gör du helst inte eftersom det då blir ögon kvar närmast stammen, vilka gärna ger fler rotskott senare.

Föryngringsbeskärning

Den fortsatta beskärningen, när plommonträdet kommit in i sin bördiga ålder, handlar om att balansera fruktved mot skottillväxt. Vissa sorter stannar nästan upp i växten (typexempel: Victoria) och sätter extremt mycket fruktved istället. Då klipper du bort en del av den äldsta fruktveden varje vårvinter; det är den som hänger ned mest. Det sätter fart på nytillväxten, som kan justeras med pincering under sommaren, vid behov. Motsatsen är då sorter som växer kraftigt och börjar bära sent (Reine Claude d’Oullins) vilka kan behöva lämnas i fred så mycket som möjligt och där endast äldre träd behöver stimuleras till tillväxt.

Läs mer om plommon

Så odlar du plommon Plommon – olika sorter att välja på! Plommon – efter skörden

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB