Ätbart på balkong och uteplats
Text och bild: Anna Theorin
Min uteplats – en plats för både njutning och odling
Jag sitter på min uteplats och tittar ut över trädgården – jag ser att kirskålen har flyttat in i ligusterhäcken men samtidigt blommar irisen överdådigt. Då gör det faktiskt inte så mycket att kirskålen fått ett nytt husrum att sprida sig på. Ofta får man helt enkelt lära sig att leva med lite ogräs och istället glädjas åt det som blommar vackert. Det är nog så man får tänka för att inte bli vansinnig över trädgårdens envisa invånare.
Det ätbara på uteplatsen
På uteplatsen har jag dock inte så många blommor kvar att beskåda, förutom penséerna från i mars – tänk att de fortfarande är så fina! Uteplatsen är den soligaste och varmast platsen i hela trädgården och därför satsar jag där mest på att odla ätbart. Zucchinin är en favorit. De frodiga, stora bladen är dekorativa och växten trivs förvånansvärt bra i kruka. Skörden blir visserligen inte jättestor, men mer än nog för att räcka till sommarens alla grillkvällar. Det viktigaste är att komma ihåg att vattna – mycket och ofta! När du tror att du vattnat tillräckligt är det lagom att vattna lite till.
Djungelkänsla och gröna projekt
Bakom zucchinin står min bananplanta som verkligen bjuder på växtkraft – den har vuxit hela femton centimeter på bara fyra dagar. Jag vill gärna skapa en liten djungelkänsla på uteplatsen och då krävs det just växter med stora, frodiga blad. Nästa projekt blir att plantera ett större träd i kruka, så att jag får till lite “tak” och ytterligare grönskande skugga. Fast det kanske får bli när tid och ork tillåter – trädgårdslivet får ju också ta sin tid.
Krukodling på liten yta
Man slås gång på gång av hur mycket roligt man faktiskt kan odla i kruka eller på liten yta, som på en balkong eller en liten altan. Till exempel är potatis i hink en succé, och både basilika och mynta trivs utmärkt i kruka. Basilikan är nästan ett måste men behöver mycket vatten och gärna en skyddad, varm plats. Eftersom jag själv inte har varken växthus eller en ordentlig köksträdgård har jag istället gjort min egen lilla kruk-köksträdgård på altanen. Tomaterna stormtrivs där – de älskar sol och värme – och även om jag knappast blir helt självförsörjande på grönsaker den här säsongen, så kommer den där första lilla färskpotatisen med salt och smör att kännas som sommarens bästa delikatess.
Våga experimentera med krukodling
Jag tycker verkligen att fler borde våga experimentera med krukodling, speciellt när det gäller ätbart. Nästa år vill jag odla zucchini igen eftersom den fungerar så bra, men även pröva rödkål, för den är så otroligt vacker även som bladverk. Visst är det typiskt oss trädgårdsnördar att börja planera för nästa säsong redan innan den nuvarande riktigt tagit fart?
Vill du ha mer inspiration och tips om odling, följ gärna min blogg Trädgårdera Mera.
Ha en underbar sommar!
Anna Theorin
Tänk på!
Om du prenumererar på vårt kostnadsfria nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt breda sortiment, kan läsa Redaktörens rader samt mycket annat. Prenumerera här!