Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ätbart på balkong och uteplats

Annas trädgård Dagarna går fort så här i början på juni. De springer förbi i rasande takt och allt växer så det knakar. Nätterna är ljusa och man vill allra helst vara ute från morgon till kväll. Dammråttorna svävar under sängen medans man strosar i sin trädgård och mår så där bra som man bara kan göra på försommaren. Vårens under har blommat över för det här året och sommarens står i knopp.

Text och bild: Anna Theorin

Jag sitter på min uteplats och tittar ut över trädgården, jag ser att kirskålen har flyttat in i ligusterhäcken men även att irisen blommar överdådigt. Då gör det inte så mycket att kirskålen fått ett nytt husrum att sprida sig på. Och blommorna är ganska vackra ändå. Det är nog så man får tänka för att inte bli vansinnig över ogräset.

På uteplatsen har jag inte mycket blommor att titta på. Förutom penséerna från i Mars. Tänk att de är så fina fortfarande!  Det är den varmaste platsen med mest sol i hela trädgården och där odlar jag ätbart. Det är vackert med zucchinins stora blad och den går utmärkt att odla i kruka. Skörden kanske inte blir enorm men det räcker gott och väl till all grillning i sommar. Men glöm inte vattna och när du tror att du vattnat tillräckligt så vattnar du lite till. Bakom står en bananplanta som har vuxit 15 centimeter på fyra dagar. Det kallar jag växtkraft! Jag vill ha en liten djungelkänsla och då krävs det växter med stora frodiga blad. Nästa projekt blir att plantera ett stort träd i kruka så jag får lite tak också. Men det får bli en annan gång.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Tänk vad mycket roligt man kan odla i kruka om man har en balkong eller liten altan. Potatis i hinkar går även det utmärkt och basilikan och myntan mår även de fin fint i kruka.  Basilikan måste man nästan ha i kruka och även den vill ha mycket vatten. Eftersom jag varken har något växthus eller köksträdgård så har jag gjort min egen kruk-köksträdgård på altanen. Tomaterna stormtrivs och jag kommer kanske inte vara helt självförsörjande på grönsaker den här säsongen direkt, men den där lilla färskpotatisen med salt och smör kommer att vara den godaste på hela sommaren.

Jag tycker man ska experimentera mer när det kommer till krukodling och då speciellt ätbart. Nästa år ska jag ha zucchini igen eftersom den fungerade så himla bra. Men jag funderar även på att ha rödkål, det är så himla vackert. Ånej! Nu sitter jag här igen och planerar inför nästa säsong när den här knappt börjat. Är det inte lite typiskt oss trädgårdsnissar?

Ha en underbar sommar!

Anna Theorin

Anna driver en blogg också. Om du är intresserad av att följa hennes blogg hittar du den här: Trädgårdera Mera

Tänk på! Om du prenumererar på vårt kostnadsfria nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt breda sortiment, kan läsa Redaktörens rader samt mycket annat. Prenumerera här:Odla.nu Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB