Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Arrangemang med torkade växter

Torkade blommor har man tidigare använt som ersättare till färska blomsterarrangemang. Färska blommor fanns förr i världen inte så lätt till hands som numera och blommorna har varit ganska dyra i vintertid. Vår korta sommars blomsterprakt kan man torka som minne och för att bli uppiggad av under vintern.

Text och foto: Pirjo Laitinen. Översättning: Sylvia Svensson

Det är roligt att göra olika arrangemang för väggar och bord och kransar för dörrar av de torkade blommorna under långa, regniga höstkvällar. Färgerna kan man välja efter de färger man använder i inredningen i övrigt.

Tilläggsmaterial kan man hitta i naturen. Samlar man det själv så är det också gratis. Naturligtvis ska man komma ihåg allemansrättens begränsningar och fråga markägaren om lov, om man vill samla sådant som inte omfattas av den rätten.

Särskilda kärl för arrangemang behöver man inte heller köpa, utan man kan hitta sådana i skogen. Se bild 1

Enligt mitt tycke passar naturmaterial bäst som kärl för torkade blomsterarrangemang. De kan vara av trä, lera eller keramik eller så använder man korgar. Gamla, nötta, av tidens tand märkta saker och kärl är också användbara.

En passande tid att plocka växter är en solig förmiddag. Många växter plockar man innan de är helt utslagna, då de fortsätter att slå ut medan de torkar. Bild 2

Det finns olika metoder för att torka växter. Det lättaste sättet är att bunta ihop dem med gummisnodd till småbuketter. Gummisnodden hindrar växterna att ramla av knippena när stjälkarna torkar och krymper.

Knippena får inte vara för stora och onödiga blad bör man ta bort. Man kan spänna en lina under taket på ett torrt, svalt och mörkt ställe och så hänger man knippena upp och ner där. Bild 3

När växterna är helt torra, kan man samla ihop dem och lägga torrt och mörkt i väntan på att de ska bli arrangerade. Bild 4

Av jätteeternellen, Bracteantha bracteata, brukar jag ta bort stjälkarna då de gärna vill böja sig av minsta lilla luftfuktighet. Jag gör nya stjälkar till dom av tunn metalltråd, s.k. spoltråd, som jag limmar fast med smältlim. Bild 5

Sedan kan man använda dem på samma sätt som blommor med egen stjälk, genom att sticka trådstjälken i en torroasis.

Från naturen kan man samla olika gräs och halvgräs, säv, röllekor, smörblommor, daggkåpor, mossor, blad, kvistar, grenar, tickor och svampar. Passande material kan man hitta från skogen, ängen och vägrenar. Bege dig ut i naturen med en sax och en passande korg. Du kan hitta material nästan året runt och snart börjar man titta på allt "med det ögat" och fundera på vad det skulle kunna bli. Allt behöver inte alls vara grönt, använd fantasin och pröva att torka olika saker.

Du behöver mycket mer material till torkade buketter än till färska, eftersom växterna krymper ganska mycket när de torkar.

Från perennrabatten hittar du också många sorter som passar till torkning. De mest kända är förstås olika sorter av martorn och tistlar. Dessa behöver man inte ens hänga upp på tork utan man kan ställa dem direkt i en vas, där de torkar snyggt.

Lätta att torka är också pärleternell, astilbe, rosenstav, olika riddarsporrar, gullris, rosor, stjärnflocka, edelweiss, olika röllekor, slöjor (Gypsophila), och fleråriga risp.

Vackra fröställningar bildar t.ex. vallmo, judekörs och olika löksorter.

Jag driver upp mina ettåringar i mellersta Finland. Här är sommaren så pass kort att många sorter behöver förkultiveras, först inomhus, sedan i växthus. Jag planterar ut dom när faran för nattfrost är förbi. Den första nattfrosten inträffar också ganska tidigt här, så utan förkultivering skulle skörden bli alldeles för liten.

De sorter som jag måste förkultivera är de mest kända eternellerna, som jätteeternell (Brachteantha brachteata), sandeternell (Ammobium alatum), risp (Limonium sinuatum), safflor (Cathamus tinctorius) och rävsvans (Amaranthus caudatus).

Förkultiveringen påbörjas i månadsskiftet mars-april. Alla dessa är frostkänsliga, så man kan inte plantera ut dem här förrän i juni, när frostrisken är förbi.

Lin, olika sädesslag, rosen- guld- och sideneternell (Rhodanthe), jungfrun i det gröna och spanska och orientaliska jungfrun (Nigella), sandeternell (Ammobium), romersk riddarsporre (Consolida), och pappersblomster (Xeranthemum) hinner ge skörd om man direktsår dem på växtplatsen på våren, liksom snabbväxande, ettåriga vallmon, som har vackra fröställningar.

Dekorationsgräs, som harsvans, losta, hirs och darrgräs har jag också sått direkt.

Det finns ytterligare en hel del växter som hinner bli skördefärdiga med direktsådd.

Linet ska man skörda medan fröställningarna ännu är gröna. De olika sädesslagen skördar jag när frön har vuxit fram från hyllet, men axet ännu inte har gulnat. Den gröna färgen ljusnar ganska snabbt när den torkar. De färdiga arrangemangen bör man inte ställa på en solig plats just för att ljuset bleker de gröna nyanserna.

Av de olika Nigella-sorterna torkas de mycket dekorativa fröställningarna.

Jätteeterneller finns i många olika färger och olika höga. De ska plockas när de inte är helt utslagna, då de fortsätter att öppna sig medan de torkar. Den gula mittknappen bör inte synas när blomman är färdigtorkad.

Sandeternell skördas när den gula mittknappen är synlig men innan den hinner bli mörk.

Pappersblomster fortsätter inte att öppna sig när de torkar, så dem ska man plocka när blommorna är helt öppna.

Risp brukar inte bli bra om sommaren är regnig, de far illa av för mycket väta och blir bruna. Särskilt de gulblommiga sorterna är mycket spröda när de är torkade, så hantera dem varsamt.

Som växtplats för de flesta eterneller passar en solig, kalkhaltig och ganska mager plats. För mycket gödning gör att plantorna blir för yviga och faran för bladmögel ökar. Blomningen brukar också bli sämre om blad- och stjälkmängden ökar.

Sin fantasi kan man verkligen använda på många sätt när man gör arrangemang.

På detta arbete har jag klätt en böjd kartongbit med sjögräs och på så sätt har jag fått den mjukare i formen. Bild 6

Sedan fäster jag med smältlim torkade salal-blad (Gaultheria) och andra dekorationer. Bild 7

På samma sätt har jag gjort bågen i en lerkruka. Jag böjer en båge av stabil metalltråd som jag klär med papp och gräs. Jag fäster bågens oklädda ändar i krukan med gipsvälling, som jag häller i krukan och som torkar och stelnar till hård "sten". På denna sten har jag sedan limmat mossa. Bild 8

Tom plats hemma hittar man över speglar och dörrar. Där passar det att pigga upp med en lång pilbotten, som är dekorerad med judekörs-fröhyllen, torkade apelsinskivor och små gräsknippen. Bild 9

På fritidshusets bräd- eller timmerklädda vägg skulle man kunna tänka sig en robust tavla gjord av gamla hässjestörar! Bild 10

Av en gammal bordsmatta gjorde jag en botten med sydda fickor. Den fäste jag i en ram som jag gjort av kluvna hässjestörar. Fickorna fyllde jag sedan med vackra gräs och till sist limmade jag på några torkade solrosor. Detta arrangemang är lätt att göra om när växterna har blivit dammiga eller bleknat.

En fläta gjort av kaveldunsblad passar på någon smal plats på väggen. Bild11

Jag skivar med en gaffel färska kaveldunsblad och låter dem sedan torka något. När de är nästan torra, flätar jag en pampig fläta som jag sedan dekorerar. Jag har använd en liten oasisbit som botten till dekorationen, som jag sedan har limmat på flätan med smältlim.

Tidigare nämnde jag material som man hittar ute i naturen. Fågelsångsträdet är gjord på en grånad träbit, på vilken jag med hjälp av borrmaskin och lim har fäst en likaså grånad gren. Oasisbollarna har jag först klätt med mossa och fäst med småbuketter av lin och alpmartorn. Tills sist har jag limmat på oskaftade jätte-eterneller på tomma gluggar. På mossan under trädet "växer" riktiga, torkade svampar. Bild12

På bordet står ett liknande arrangemang gjord av en liggande, grånad grenbit. Bild 13

På väggen en grånad grenbit med tickor på. På den kluvna grenen har jag gjort ett hål upptill och limmat en oasisbit i hålet. I oasisen har jag sedan stuckit in torkade gräsvippor och blommor. Bild 14

Idémängden är alldeles gränslös och alla arbeten blir unika, det är sällan man kan göra två helt likadana. Med öppna ögon och fantasi kan man hitta på saker som blir trevliga sommarminnen. Om man själv inte har möjlighet att odla eterneller, kan man ju alltid köpa sådana och komplettera med material man samlar i naturen.


Ett arrangemang gjort på en grånad träbit


Nyplockade växter före torkning


Blomsterknippen hänger från taket


Torra växter på väg till lagring


Trådade jätteeterneller


Sjögräsbågens tillbehör


Sjögräsbåge


Kruka med båge


Pildekoration


Hässjestörtavla


En fläta på väggen


Fågelsångträdet


Bordsarrangemang


Väggarrangemang

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB