Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Årets trend - färgstarkt och glatt!

I vårt avlånga land är vintermörkret ganska långvarigt och vi tillbringar en stor del av året inomhus. Det gör förstås att det är lite extra viktigt att låta även inomhusmiljön blomstra. Vi mår bra av härliga färgklickar och vad är väl bättre till det än glada blommor i klara färger?

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Den sociala trädgården har blivit allt viktigare och vi vill ha en ombonad och kravlös plats att umgås på. En trend i år är glada blommor som sätter guldkant på tillvaron.

Färgstarkt ger glädje

Glada blommor är växter som symboliserar glädje och livskraft och färgerna är starka och klara, såsom cerise, knallröd och gult. Det finns ett stort antal exempel på populära glädjespridare som trivs inomhus och sprider feststämning omkring sig.

Gerbera, Gerbera x cantabrigiensis, är en asterväxt som säljs både som krukväxt och snittblomma i Sverige och i många andra länder. Gerberan är populär eftersom den har ett mycket karaktäristiskt utseende med ren enkel stjälk, platt blomma och klara rena färger. Det är en stolt och elegant växt som blommar i gult, vitt, orange, rosa och rött.

Tidigare var gerberan mest känd som snittblomma, men genom korsningar har man fått fram hybrider som passar som krukväxter. Dessa plantor blir kortare och knubbigare och de finns i handeln från vår till höst.

Gerbera trivs bäst och håller längst om de placeras ljust och i något svalare än normal rumstemperatur. Jorden ska hållas lätt fuktig, det bästa är att ge en skvätt vatten då och då, för gerberan vill varken stå för blött eller torka ut. Ge en svag dos näring i vattnet vid varje vattningstillfälle. Gerberor går också bra att ha utomhus under sommarmånaderna.

Som krukväxt är gerberan unik med sin starka karaktär. Det gör den mycket användbar i inredningen när du vill skapa elegans och lite flärd. Placera den i en vacker kruka i bokhyllan, ställ flera på rad på matbordet eller varför inte använda en gerbera eller två som snitt på handfatskanten? Oavsett var gerberan hamnar gör den hemmet extra vackert.

#Engelsk pelargon - elegant och värdig#

Engelska pelargoner, Pelargonium x domesticum , är också hybrider så som gerberan. De engelska pelargonerna växer upprätt, lite styvt och förgrenar sig lätt. Bladen är stora, triangelformade, svagt flikiga och allt från ljust till mörkt gröna. De blommar med stora blomklasar. Blomfärgen varierar från mörkaste purpur till vitt och flera sorter är flerfärgade samt ådrade eller fläckade. Det finns mängder av sorter, och alla har mörkare färg i mitten av blomman.

De engelska pelargonerna ska stå ljust, även full sol fungerar bra. Vattna rikligt utan att jorden blir blöt och ge näring under hela växtperioden. Om du vill att din engelska pelargon ska blomma om kräver växten en sval till kall period i ett ljust rum eller utomhus. De kan också förökas med sticklingar i slutet av sommaren, och vill du ta sticklingar ska de stickas i ren sand. Plantorna beskärs sedan på våren. Engelska pelargoner betraktas ofta som ettåriga, men de är relativt lätta att övervintra.

Engelska pelargoner kallas ibland också för ädelpelargoner och det är ett passande namn eftersom de verkligen utstrålar ädelhet och värdighet. De ser lite exklusiva ut och är mycket eleganta i vackra krukor. Placera dem gärna i tomma fina burkar eller nyp av några blommor och sätt dem i en liten vas. Något som är mycket vackert till festdukningen är att sätta en liten blomma eller ett blad i servettringen.

#Fylldblommande jordviva - bedårande vårblomma#

Fylldblommande jordviva, Primula vulgaris, är något av ett måste på vårkanten! Lite extra eleganta är de sorter som blommar med fyllda blommor. Det finns till exempel en serie som heter Belarina. Sorter som tillhör Belarina-Serien har fyllda blommor, ofta med gul mitt. Blommorna skiftar i färg med åldern - bedårande vackert!

Alla jordvivor trivs bäst på ljusa växtplatser men de vill inte ha full sol. De håller längre inomhus om de placeras svalt, 15°C. Det är viktigt att vattna rikligt i blomperioden, eftersom jordvivan inte tål att torka ut. Vattna gärna underifrån och slå bort restvatten efter en stund. Ge näring vid varje vattning och knipsa bort vissna blommor så håller jordvivan sig fräsch längre.

Jordvivan kan planteras ut på våren. Den är mycket användbar och kan planteras i krukor, lådor, rabatter och stenparti. Utomhus blommar den i april-juni och ofta även senare.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB