Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Årets perenn 2015 är vit skogsaster

Den vita skogsastern, Aster divaricus, är en unik skönhet! Som ingen annan perenn med höjd, blommar den sensommar och höst t.o.m. i det svåraste läget, torr skugga. Med sina moln av små strålblommor mot mörkgröna blad, på svarta sicksackande stammar, fyller den ut den plats den får i rabatt, kruka eller woodland, i de flesta jordar i hela landet. Den är också värdefull som snittblomma!

Information och bilder från Perennagruppen

Lätt för att trivas
Skogsastern kan odlas i hela landet, både i sol och skugga men trivs bäst i halvskugga. Den växer bra i de flesta trädgårdsjordar och klarar torka bättre än andra astrar. Till och med i konkurrens med rötter från perenner, buskar och träd frodas den.
Den vita skogsastern är den första av de senblommande astrarna att slå ut sina små stjärnblommor.
Den är fin till underplantering i woodland mellan buskar men även i framkanten av rabatter.
I torr skugga blir stammarna raka, medan den i jord med mer fukt och näring växer med vekare, om än lika vackra, stammar.
Längre norrut i landet är det bra att plantera den vita skogsastern i skyddat läge, så den hinner blomma innan frosten kommer.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Den vita skogsastern växer vild i lövskogar och längs vägrenar i östra Nordamerika, från Maine och Quebec till Minnesota, Georgia och Alabama.

Tillsammans i trädgården
Den vita skogsastern är en fin kompanjon till många tidigblommande trädgårdsväxter. När andra perenner vissnat ner för säsongen, sprider den sitt flor.
Fjärilarna älskar den och det är inte slut med att den blommat över. Nu tar moln av vita små luftiga fröställningar över och erbjuder näring till trädgårdens småfåglar, så klipp inte ner den förrän sen höst eller till våren.
Kontrastaster
Färg: Blommans strålblad är vita med gul knapp till att börja med. Allteftersom plantan åldras, blir blommorna något större och får en violett rodnad, som går utifrån blombladsspetsarna in mot den mörknade mitten. Den producerar massor av tunna, nästan svarta grenar som bildar en fin kontrast mot skyarna av små vita stjärnlika blommor.
Bladrosetten består av hjärtformade, mörkgröna blad, som följs av fint håriga lansformade, tandade blad längre upp längs stammarna.
Höjd: 50 cm
Blomningstid: augusti/september till oktober.
Den vita skogsastern är mycket lättskött och har små problem med sjukdomar och skadedjur.
Notera att vare sig kaniner, harar eller rådjur tycker om den vita skogsastern!

En stjärna
Aster kommer från grekiskan och betyder stjärna. Det är samma grund som i orden astrologi, astronomi och asteroid. Och just när det gäller skogsastern så kan man prata om astronomiskt stort antal blommor! Divaricatus betyder att den breder ut sig.
Det vetenskapliga namnet Aster divaricatus är synonymt med Aster corymbosus och det nyare namnet Eurybia divaricata.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB