Årets perenn 2014
Vårälväxing (Sesleria heufleriana) – modern och naturlig prydnad i trädgården
Kanske är namnet lite ovant att uttala – den heter alltså vår-älv-äxing. Men låt dig inte luras av det sällsynta namnet, för detta är en verklig pärla bland tidiga, graciösa men ändå robusta prydnadsgräs. Vårälväxingen kombinerar tålighet med elegans och blir aldrig invasiv mot sina grannar. Den är beviset på att motsägelsen mellan skirhet och styrka kan vara allt annat än problematisk – det är faktiskt det som gör den så mångsidig och spännande. Den är en modern perenn med många möjligheter och ger oväntad variation till din trädgård året runt.
Distinkt utseende och tidig vårfägring
Det lilla mästerverket börjar redan i mars–april visa upp sina distinkta blomhuvuden, först vita och snart svartvioletta, vilket sätter färg på säsongens första rabatter. Bladen är smala, omkring 5 mm breda och har trubbiga spetsar, som klippta med barnsax. Särskilt vackert är bladens tvåfärgade yta – grönt på ena sidan och dekorativt blådaggigt på den andra, ofta med ett blågrönt spel över hela tuvan eftersom bladen växer i spiral. Bladtuvorna håller sig kompakta och fräscha från tidig vår, med blad som står ca 30–40 cm höga medan blomaxen kan sträcka sig upp till 40–50 cm. På slanka stjälkar fortsätter blomaxen att utvecklas medan fröerna mognar, ibland med vitgula nyanser. Blomstänglarna är dessutom fina att torka till arrangemang.
Skötselfri och uthållig
Vårälväxingen är näst intill skötselfri och håller sig attraktiv långt in på vintern tack vare sitt tåliga bladverk. Med sol till halvskugga i mager eller mullrik jord trivs den både i blåsiga och skyddade lägen, och den tolererar såväl kalkrik som lätt sur jord. Vårälväxing klarar hetta och torka, men utvecklas bäst i något näringsrik, fukthållande jord med måttlig vattning under längre torrperioder.
Den är mycket härdig och kan odlas över hela landet (härdighet A). Om äldre tuvor blir glesa eller bildar tomrum i mitten – enligt folktro dansar älvor där – är det enkelt att dela och plantera om för fortsatt kraftfull tillväxt.
Vårälväxingen är motståndskraftig mot skadedjur och sjukdomar och håller sig friskt grön – perfekt för ekologiska och hållbara planteringar.
Användning – från rabatt till urna och växtvägg
Den lilla men uttrycksfulla tuvan passar i många olika miljöer. Plantera i rabatter för naturlig känsla, som framsidesväxt i perennrabatten, i grusbädd, stenparti, urnor på terrass eller som kantväxt i urbana planteringar. Tack vare sin tålighet används vårälväxing även i moderna växtväggar.
Snygga kombinationer
- I lökplanteringar: snödroppar, krokus, narcisser
- Med perenner: vivor, gulltörel, sippor, klotlökar, alliumbollar
- Som inramning: alunrot, nävor, koreansk plymspirea
Kruktips: Kombinera gärna med violer, penséer (svarta, blå, cognacsorange), snödroppar, julrosor, lungört och sippor för tidig fägring. Den passar även perfekt för urbana vertikala trädgårdar tack vare sin uthållighet.
Spännande ursprung och fascinerande historia
Vårälväxing har sitt ursprung i halvskuggiga, öppna bergsmiljöer i sydöstra Europa, särskilt Transsylvanien. Namnet Sesleria kommer från botanikern Leonardo Seslero från Venedig, medan epitetet heufleriana hedrar baron Ludwig Ritter von Heufler, som upptäckte växten i ungerska och österrikiska bergstrakter på 1800-talet. I dag ingår omkring 27 arter i Sesleria-släktet, varav fyra är trädgårdsvärda: S. heufleriana, S. nitida, S. autumnalis samt S. caerulea (den senare finns även vilt i Sverige).
På svenska kallas vårälväxing ibland blåax eller svartäxing, och på engelska Blue-green moor grass.
Sällskapsväxter för harmoniska och dramatiska planteringar
Vårälväxingen trivs ihop med växter som har likartade ljus- och jordkrav. Här är inspirerande exempel på planteringspartners:
Över berg och dal
Plantera vårälväxing i soligt stenparti eller torr rabatt med:
- Röllika (Achillea ‘Walther Funcke’)
- Ulleternell (Anaphalis triplinervis)
- Anisisop (Agastache, olika sorter)
- Stenkyndel (Calamintha nepeta)
- Liten flocknäva och blodnäva (Geranium cantabrigiense, sanguineum)
- Gulltörel (Euphorbia polychroma)
- Silverhavre (Helictotrichon sempervirens)
- Lavendel (Lavandula, sorter)
- Kantnepeta (Nepeta faassenii)
- Jungfruhirs (Panicum virgatum ‘Heavy Metal’)
- Stäppsalvia (Salvia nemorosa ‘Caradonna’)
- Kryddsalvia (Salvia officinalis)
Dramatik i rabatt och kruka
För kontrast och långvarig prakt:
- Grenaster (Aster lateriflorus ‘Horizontalis’)
- Mörkbladig revsuga (Ajuga ‘Black Scallop’)
- Kopparstarr (Carex buchananii)
- Alunrot (Heuchera ‘Obsidian’, ‘Rachel’, ‘Marmalade’)
- Klockvippa (Heucherella ‘Stoplight’)
- Kärleksört (Hylotelephium ‘Matrona’, ‘José Aubergine’)
- Gulbladig kungsmynta (Origanum vulgare)
- Lungört (Pulmonaria, sorter)
- Blodtopp (Sanguisorba officinalis ‘Tanna’)
- Spetsmössa (Tiarella ‘Sugar and Spice’)
I gläntan
Naturlikt uttryck i lund eller under buskar:
- Rödskaftad daggkåpa (Alchemilla erythropoda)
- Jättedaggkåpa (Alchemilla mollis)
- Lökväxter (Allium schoenoprasum, giganteus, m.fl.)
- Vitsippa (Anemone nemorosa)
- Tovsippa (Anemone sylvestris)
- Koreansk plymspirea (Aruncus aethusifolius)
- Svartbräken (Asplenium trichomanes)
- Fjäderastilbe (Astilbe simplicifolia)
- Kaukasisk förgätmigej (Brunnera macrophylla)
Sätt gärna ut en sittplats och njut av blomningen och den friska grönskan under våren.
Tips och vidare läsning
Vill du läsa mer om vårälväxing och dess användning? Se till exempel Svenska Plantskolors växtdatabas eller inspireras av internationella trädgårdsportaler som Gardening Know How.
Odling och design – kort och gott
Vårälväxing är ett av de mest robusta, lättodlade och eleganta tidigblommande prydnadsgräsen för skandinaviskt klimat. Med karaktärsfull blågrön färg, tidig blomning och minimala skötselkrav blir den ett självklart inslag i såväl moderna som naturlika planteringar. Samplantera med andra perenner för effekt över hela säsongen eller njut solitärt – vårälväxing gör skillnad redan från första vårsolen.