Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Årets pelargon finns hos Odla.nu!

Årets pelargon 2012 heter ’First Yellow’. Den har en unik och helt underbar färg som befinner sig i gränslandet mellan gul och crème och med inslag av gröna toner. Sorten har dessutom begåvats med vackert lysande röda ståndare som kontrasterar fint till den gula färgen.

För första gången någonsin är det en pelargon i gula toner som kniper den åtråvärda utmärkelsen Årets Pelargon. Blommorna på ’First Yellow’ ser ut som om de är enkla, men eftersom blombladen sitter i flera lager kallas sorten semidubbel.

Juryns motivering

´First Yellow´ har en ytterst unik färg som bryter av mot de färger vilka vi till vardags ser i våra balkonglådor. Sorten vitaliserar det stora utbudet av pelargoner med en ny färg i dess pallett. Växten med sin nyans och dess bladverk speglar och smälter in i den medelhavstrend som råder i våra uteoaser. Gul är färgen för solsken och uppfattas som uttryckande optimism, upplysning, glädje, lycka, intellekt, och energi. ´First Yellow´ är en relativt ny sort som lanserades 2009.

’First Yellow’ kommer från förädlaren Elsner PAC och sorten tillhör kategorin svagväxande pelargoner. Växtsättet är upprätt, buskigt och väl förgrenat. Bladen är friskt gröna, mjuka, njurformade och saknar en traditionell mörk zon i mitten. Vid beröring doftar bladen gott.

Plantering och skötsel

’First Yellow’ passar bra utomhus: i kruka på balkongen, altanen eller utanför entrén. Den trivs även ypperligt i ett inglasat uterum eller balkong.

´First Yellow´ framträder i sin enkelhet bäst som solitär men kan även samplanteras med svagväxande utplanteringsväxter.

Sorten föredrar ett soligt, varmt och skyddat läge.

Jord och näring är viktigt för bästa resultat

Pelargoner i allmänhet föredrar en porös och kraftig blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen är det bra att tillföra en svag dos näring vid varje vattningstillfälle. Långtidsverkande näring, dvs. näring som tillsätts i jorden och löses ut under en längre period, är också ett bra alternativ.

Låt jordklumpen torka upp mellan vattningarna.

’First Yellow’ har rik blomning.

Bryt av de överblommande blomstänglarna längst nere vid basen där de släpper lätt, så bildas det snabbt nya blommor.

Information från Mäster Grön

#Köp din 'First Yellow' på Odla.nu#

Välkommen in på vårt pelargonebrjudande där du bland många andra pelargonsorter hittar 'First Yellow'. Pelargonerbjudande 2012

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB