Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Årets bokrea närmar sig

Årets spektakel för oss bokmalar närmar sig!
27 februari brakar det loss och de allra ivrigaste av oss kan hänga på låset redan vid midnatt!

Men uppriktigt sagd, det brukar räcka gott att komma under morgontimmarna särskilt om man är ute efter trädgårdsböcker. Och sådana finns det ovanligt mycket i år, då det har varit stora boksläpp med just trädgårdsböcker hos många förlag. Roligt för oss som är ute efter just sådana böcker!

Jag tog en första titt på reakatalogerna och har plockat några som ni kan titta på, men det finns mycket mera i bokhandeln att botanisera i!

Först och främst ett måste, Den nya nordiska floran! Det är ett praktverk av Bo Mossberg och Lennart Stenberg med praktiskt taget alla vilda växter i Norden samt många trädgårdsrymlingar också, som har påträffats förvildade. Boken säljs till ett otroligt pris hos bl.a. Akademibokhandeln, 129:- för ett sådant verk! Jag har tidigare skrivit en recension som finns att läsa här.
Akademibokhandeln och Wettergrens

Blomsterkungen Linné firas ju i år, så kanske vill man läsa mer om denne store svensk? På rean hittar jag Karin Martinssons bok Linnés blomsterur, en av Linnés udda upptäcker om att man skulle kunna läsa av klockslagen med hjälp av växter, som öppnar sina blommor på olika tider på dygnet.
Akademibokhandeln

Staffan Söderlund har skrivit Blomstervandringar i Linnés sällskap. Här har författaren med utgångspunkt i ett sextiotal gamla växtplanscher skrivit om Linnés blommor.Akademibokhandeln och Wettergrens

Marita Jonssons bok Carl von Linné skildrar tre av Linnés hem med trädgårdar som finns bevarade. Vackra foton.
Akademibokhandeln

Beskärningstiden är ju inne, så kanske man behöver lite hjälp? Björg A. Rydbo har gjort en enkel bok, Beskärning i trädgården, som ger många bra tips, från det enkla till det svårare.
Bokia och Wettergrens

Elisabeth Svalins bok Klippa buskar och häckar ger också hjälp om du har sådana att klippa.
Akademibokhandeln och Wettergrens

Ingela Jagnes utmärkta bok Beskära träd och buskar är också med på årets rea.
Akademibokhandeln

Richard Birds bok Beskärning kanske kan vara bra att ha.
Akademibokhandeln och Bokia

Av samma författare finns också boken Dammar, som är en praktisk guide med frågor och svar om just dammar. Se ovanstående länk.
Akademibokhandeln och Bokia

Det är ju också dags för frösådder just nu. Ulla Hasselmarks fina Fröbok kommer väl till pass!
Wettergrens

Koloniträdgården av Kenneth Nilsson & Ingrid Nordwall kan intressera både kolonister själva och mera allmänt.
Akademibokhandeln

Praktverket Magnolia av John Lennart Söderberg är väl värd att kolla. Vackra bilder och bra råd om man önskar att odla denna buskarnas elit!
Akademibokhandeln och Wettergrens

Även boken Rododendron är ett praktverk och som namnet antyder, talar den om arter, hybrider, samplanteringsväxter och skötselråd. Vackra foton även här.
Akademibokhandeln och Wettergrens

Är man betuttad av rosor, finns det mycket att hämta i årets bokrea: Lars-Åke Gustavssons böcker Gammaldags buskrosor, Moderna buskrosor och Rabattrosor finns hos Akademibokhandeln och Bokia.

Gudrun Manells bok Populära rosor och Richard Ross bok Rosor finns hos Wettergrens.

Har du småbarn eller husdjur som stoppar allt i munnen, kan Farliga och ofarliga växter av Sven-Olof Strandhede vara bra att ha!
Akademibokhandeln

Allmänböcker om trädgård behöver man ju alltid. I årets rea finns praktverket Allt om trädgård av Marie & Björn Hansson med. En alldeles underbar bok!
Akademibokhandeln, Bokia och Wettergrens

Britt-Louise & Göran Malm kommer med en bok som heter Idébok för din trädgård och som ger idéer för att göra trädgården trivsam. Det framgår av underrubrikerna Portaler, murar, stenar och plattor, spaljéer och prydnader, växter m.m. vad denna bok handlar om.
Bokia

Är man inte så van att odla, kanske Trädgård för ovana med undertiteln Honungsrosor och körsbärsvin av Siv & Key Nilson kan vara något? Den berättar om hur man planerar, planterar och sköter en mindre trädgård med örter, grönsaker och frukter samt prydnadsväxter. För varje månad finns en praktisk kom-ihåg-lista med odlingsråd och mycket annat man bör tänka på. Och boken är mycket vacker och lustfylld också.
Bokia och Wettergrens

Trädgård, så gör du är en bok i serien av tjocka grundböcker typ "allt-om-allt".
Denna är av engelskt ursprung, men Eva Dickson står för den svenska texten. Redan innehållsförteckningen säger mig att det här är en bok för den nyblivna trädgårdsägaren och den börjar verkligen från början: "Vad är en växt"? Ja, det kan nog vara bara att veta! Läsningen är lustfylld och inspirerande och här lämnas inget åt slumpen. Det är inte så lätt att gräva om man kanske aldrig hållit i en spade. Illustrativ instruktion gives!
Bokia

Har man bara en balkong eller en liten uteplats att odla på, är goda råd verkligen bra att ha. Laila Eriksens bok Uteplatser i trädgården berättar hur man kan göra.
Akademibokhandeln

Om trädgården är liten, kan säkert Christel Kvants bok Den lilla trädgården vara trevlig att läsa? Den innehåller praktiska tips om hur man utnyttjar sin trädgårdsyta på bästa möjliga sätt, alltså hur man tillämpar "compact living" i trädgården. En liten trädgård kräver tuffa val för allt ska fungera ihop: träd, växter, gräsmatta, sittplatser, men helheten är ännu viktigare. Med hjälp av buskar, små träd och klätterväxter kan man skapa rum med skugga och sol, sittplatser eller hemlig avskildhet. Vacker stenläggning och vattenblänk skänker en extra dimension. Här finns också beskrivningar av en mängd lämpliga klätterväxter och nyttoplanteringar, liksom inredningsdetaljer som pergolor, spaljéer och klätterställningar. Instruktiva och vackra foton är tagna av författaren.
Wettergrens

Gunnel Carlson Växter för balkong och uterum ger bra året-runt-tips om vad man kan hitta på.
Akademibokhandeln

Även Eva Brauns Lilla trädgården passar alla som har ett begränsat utrymme att odla på.
Bokia och Wettergrens

Om små trädgårdar handlar också Lena Israelssons bok Cityodling. Att odla i city kan vara allt från en hel innegård till en liten pyttebalkong. Det mesta kan man läsa om i den här intressanta boken, som också har massor av bra och upplysande foton.
Bokia

Om det är perenner som är din passion, finns trotjänaren Perenner, trädgårdens stöttepelare av Britta Tingdal med.
Bokia och Wettergrens

Perenner: trädgård med färg heter Timothy Leeses perennbok, som finns hos Wettergrens.

Även Björg A. Raybos bok Blomrabatten i trädgården handlar till stor del av perenner.
Wettergrens

Även Inger Palmstiernas bok Perenner finns med på rean. I den här boken finns alla sorters perenner med. Perennerna finns ju "alltid" i trädgården, även när de inte blommar. Man längtar efter att de ska komma upp på våren, ser fram emot att se dem blomma igen och gläds åt deras ofta vackra bladverk. Oavsett om man bara är nyfiken på, fascinerad eller rent besatt av perenner är detta en mycket spännande och vacker bok .
Wettergrens

Är örter din passion? Atha Antonys Prismas stora örtabok finns på årets rea och där hittar du allt om kryddörter, hur de har använts sedan urminnes tider och hur de odlas och används idag. En mycket läcker bok både bildligt och bokstavligt!
Bokia och Wettergrens

Marie Hanssons vackra Våra krukväxter är en modern bok om både blommande och gröna rumsväxter. Den är en inspirationsbok för hemmet, förutom att man här även hittar odlingsanvisningar och tips. Boken fungerar också bra som uppslagsbok när man söker någon speciell krukväxt.
Bokia och Wettergrens

Krukväxter handlar ju även Så lyckas du med orkidéer av Ralf Efraimsson om. Den är, som namnet säger, specialiserad på orkidéer, i första hand de i kruka.
Akademibokhandeln och Wettergrens

Om vilda orkidéer berättar däremot Nylen & Utgrens bok son heter just Vilda orkidéer.
Bokia

Vill du veta mer om de pionjärer som skapade den svenska trädgården? Monika Björks bok Trädgårdens snillen berättar om sådana människor från 1300-talet till vår egen tid.
Akademibokhandeln

I liknande kategori rör sig också Trädgårdskonstens historia, ett tungt praktverk av Penelope Hobhouse. Men denna bok berättar om trädgårdar i England och i övriga världen.
Akademibokhandeln, Bokia och Wettergrens

En kärleksroman om en trädgård! Anita Jonssons bok Körsbärsgården handlar om en gammal trädgård på Gotlands sydspets och hur man får den att leva upp igen. Man får en god inblick i hur den såg ut och vem som skapade den en gång. Det är en kärleksfull beskrivning av en kvinna och hennes verk.
Wettergrens

Jordens täppor av Lena Israelsson är en upptäcktsresa bland tio länders mest fantastiska och glömda sevärdheter - täpporna. Författaren har samlat kunskap och idéer om köksväxter och odlingsmetoder från fyra världsdelar och ger oss här massor av tips anpassade till svenska förhållanden. Ingen logik ligger bakom urvalet, bara Lenas personliga favoriter! Boken innehåller växtpresentationer, odlingsråd och -metoder, kulturhistoria, recept och ett överdådigt bildmaterial i färg.
Bokia

Clara Block Hanes bok Claras trädgård är en underbar berättelse om en hängiven nybörjares vedermödor och glädjen när man lyckas. Den är skriven av en nybörjare för nybörjare, men den passar även för erfarna trädgårdsodlare, man ler igenkännande på många episoder. Boken är en personlig berättelse om Clara och hennes man när de tog över och restaurerade en trädgård som under decennier av vanskötsel förvandlats till en ren djungel. Boken är rikt illustrerad med fotografier av Bersa, mest känd som modefotograf, samt med Maria Lindroos humoristiska bilder.
Bokia och Wettergrens

Behöver du förkovra dig mer på jord och gödsel? Philippe Plöninges bok Den goda jorden ger fakta om hur man själv kan skapa idealjorden som får växterna att prunka. Den ger svar på en del funderingar som om man måste gräva på hösten, hur man vattnar man på rätt sätt och mycket mer.
Wettergrens

Är det så att du vill odla grönsaker i din goda jord? Då kan du ha hjälp av Åke Truedssons bok Grönsakslandet.
Wettergrens

Har man ont om tid, kanske Kerstin Engstrands Latmansträdgård kunde vara något?
Bokia och Wettergrens

De senaste årens trend har ju varit att ljussätta sin trädgård. Så Kerstin Engstrand bok Ljussätt din trädgård kommer säkert väl till pass.
Akademibokhandeln, Bokia och Wettergrens

Underbara trädgårdsberättelser, rent poetiska, innehåller Hannu Sarenströms bok Vårkänning. Och det är säkert sådant vi längtar efter just nu, vårkänning!
Wettergrens

Poetiskt vacker är också Karin Berglund bok Blombok - rapport från en trädgård. "Här ser skräpigt ut", sa två damer som objudna kikade in i Karin Berglunds trädgård i Mölndal. "Inte alls som i dina böcker! Men om de kommit nu i januari i stället, tänkte jag.

När Snödrottningen slagit ut på verandan och fyller hela huset med sin söta vaniljdoft och då rimfrosten svept in buxbomen i ett besjälat mönster. Varje okrattat löv har fått en vit spetskant. Murgrönan slingrar frisk och grön ut över stenläggningen. Hasselörtens blanka blad ligger som stora broscher strax över marken.", skriver författaren i förordet. Det var så hon kom på idén till boken som rymmer många blomporträtt, spännande växt- och kulturhistoria, personliga möten och upplevelser.
Bokia

Inköpsställen
OBS! att boken kan finnas även hos övriga bokhandlare även om den inte alltid står med i reakatalogen, och jag hade inte tillgång till alla katalogerna heller! Så kolla när du ändå är i bokhandeln! Många av nätbokhandlarna har också rea, som t.ex. Bokus.


Bokrea


Den goda jorden


Claras trädgård


Blombok


Trädgård för ovana


Prismas stora örtabok


perenner


Linnés blomsterur


Den lilla trädgården


Jordens täppor

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB