Årets bokrea närmar sig
Årets höjdpunkt för bokmalar och trädgårdsälskare närmar sig: Stora bokrean 27 februari!
En fest för bokälskare och trädgårdsdrömmare
Årets spektakel för oss bokmalar närmar sig! Den 27 februari slår dörrarna – och nätbutikernas virtuella portar – upp för årets stora bokrea. Få saker sätter så mycket förväntan i luften hos oss bokälskare som den här dagen då nya och gamla favoriter staplas till fyndpriser. Och i år är urvalet av trädgårdsböcker ovanligt rikt, särskilt tack vare många efterlängtade nytryck och spännande fackböcker, inte minst kring odling, flora och grönska. Oavsett om du är erfaren odlare, stadsodlare, nybörjare eller mest drömmer om blommor, finns något för dig – i bokhandeln såväl som online (Akademibokhandeln, Bokia, Wettergrens).
Skattjakt i reakatalogerna
Jag har gjort en djupdykning bland årets reakataloger och samlat några av de mest inspirerande och användbara trädgårdsböckerna. Detta är dock bara ett axplock – det verkliga nöjet är förstås att själv botanisera bland utbudet när readagen väl kommer!
Ett måste för varje växtentusiast
Utforska Nordens flora
För dig som älskar vilda växter är Den nya nordiska floran av Bo Mossberg och Lennart Stenberg oumbärlig. Den är ett rikt illustrerat referensverk, en bibel i både ord och bild, som hjälper dig identifiera allt från rara, ursprungliga arter till “trädgårdsrymlingar”. I år finns boken otroligt nog till reapris – bara 129 kr hos Akademibokhandeln. Självklart också hos Wettergrens – så se till att säkra ditt exemplar.
Blomsterkungen Linné i fokus
Linnés värld: tidmätning och blomstervandringar
Blomsterkungen Carl von Linné ger fortsatt eko i litteraturen – och i år syns flera inspirerande nyutgåvor på rea. Karin Martinssons Linnés blomsterur låter oss fördjupa oss i den märkliga företeelsen att avläsa tiden på hur blommor öppnar och sluter sig över dygnet – en botanisk upptäckt fylld av skaparlust och skönhet, tillgänglig via Akademibokhandeln.
Vill du läsa vidare om Linnés relation till blommorna? Staffan Söderlunds Blomstervandringar i Linnés sällskap guidar oss genom gamla växtplanscher och Linnés favoritblommor (finns hos Akademibokhandeln och Wettergrens). Och Marita Jonssons Carl von Linné är en rikt illustrerad pärla för den som vill upptäcka Linnés hemträdgårdar och följa hans spår, såväl praktiskt som historiskt.
Praktiska trädgårdsböcker och inspiration för alla
Handfasta metoder för beskärning och planering
Beskärningstid närmar sig och här finns hjälp att få: Beskärning – handbok för trädgården av Björg A. Rydbo erbjuder tydliga steg för både nybörjare och erfarna (Bokia, Wettergrens). För dig som fokuserar på häckar och buskar finns också Klippning av häckväxter av Elisabeth Svalin (Akademibokhandeln, Wettergrens), liksom Ingela Jagnes Beskära buskar och träd.
Vill du anlägga damm eller vatten? Sök i så fall upp Dammar och andra titlar av Richard Bird, som ger svar på allt kring vattenträdgårdar (Akademibokhandeln, Bokia). Drömmer du om ett prunkande frösådde? I så fall är Ulla Hasselmarks Så frön och njut (Wettergrens) en varm rekommendation.
Planera små ytor – odla där du är!
Inte alla har stora trädgårdar – men möjligheterna är desto större när man tänker smart. Den lilla trädgården av Christel Kvant guidar till trivsamma ytor även i minimal miljö. För ännu mindre utrymmen passar Eva Brauns På liten yta (Bokia, Wettergrens) och Lena Israelssons Odla i stan – perfekta för stadsodlare och balkongfantaster.
Temaböcker: rosor, perenner, örter, barn & husdjur
Specialintresse: rosor, perenner och kryddor
Rosälskaren har ett rikt urval i år: Lars-Åke Gustavssons böcker Gammaldags buskrosor, Moderna buskrosor och Rabattrosor är alla med på rean, liksom Gudrun Manells Populära rosor – främst hos Wettergrens, men även hos de andra stora kedjorna.
Har du små barn eller husdjur? Giftiga växter inomhus och utomhus av Sven-Olof Strandhede ger en trygg och överskådlig guide till faror som lurar i blad och blomma (Akademibokhandeln).
Perennfantaster kan glädjas åt Britta Tingdals Perenner, trädgårdens stöttepelare, Timothy Leeses färgstarka Perenner: trädgård med färg och Inger Palmstiernas omfattande Perenner (Wettergrens, Bokia).
För örtentusiasten rekommenderas Prismas stora örtabok av Atha Antony, som både inspirerar till odling och förklarar kryddväxternas historia och användning (Bokia, Wettergrens).
För nybörjaren – och den evigt nyfikne
Ovana trädgårdsmästare – börja här!
Att vara ny inom trädgård kan kännas stort – men med Trädgård för ovana: Honungsrosor och körsbärsvin av Siv & Key Nilson får du inspirerande och systematisk vägledning genom årets alla odlingsmoment. Mycket pedagogiskt, med tydliga listor och praktiska tips.
För den som söker en bredare översikt är Den stora trädgårdsboken (med svensk text av Eva Dickson) storsäljaren som samlar allt.
För inomhusodlaren och diktaren
Inspiration för krukväxtnörden och poeten
I år inspireras inomhusodlarna av Marie Hanssons Blommande och gröna rumsväxter (Bokia, Wettergrens) och Ralf Efraimssons praktiska Så lyckas du med orkidéer (Akademibokhandeln, Wettergrens). Är du nyfiken på våra vilda orkidéer? Vilda orkidéer av Nylen & Utgren tar dig närmare dessa svenska skönheter (Bokia).
Mer personlig ton finner du i Claras trädgård av Clara Block Hane, där de första odlingarna blandas med vardagskänsla och inspiration. Vill du läsa vackert om trädgårdsliv? Missa inte Karin Berglunds Blombok – rapport från en trädgård, där året och växterna möter