Äppel, päron, plommon…
Vi har varit på en läcker utställning som öppnar i Göteborgs botaniska trädgård till helgen 27 september och varar fram till 5 oktober.
Det finns möjlighet att sätta experterna på prov och fråga om sina okända äppel- och päronsorter.
Även information om lämpliga äpplen för äppelallergiker kommer som vanligt att finnas i utställningen.
Äppelåret 2014
Enligt information från Botan präglades äppelåret 2014 av en ovanligt riklig och mycket tidig skörd. Den varma och soliga sommaren bidrog till att frukten utvecklade särskilt intensiv och vacker färg, vilket märktes även på sorter som normalt sett är bleka, som 'Transparente Blanche' och 'Oranie', vilka detta år uppvisade rodnande kinder. Med den förbättrade färgen följde också en extra smakrik och god frukt, varför både odlare och konsumenter hade mycket att glädjas åt.
Utmaningar för odlare
Trots de goda förutsättningarna och den fina skörden fanns det vissa utmaningar, särskilt för de kommersiella odlarna i Skåne. Under sommaren drabbade kraftiga hagelskurar området, vilket resulterade i att upp till 50 % av äpplena fick tryckskador. Även om smaken inte påverkades, krävde EU-regler att dessa äpplen klassificerades som klass II-frukt, vilket gjorde dem betydligt svårare att sälja. Som svar på detta valde Kiviksodlarna ett trösterikt motto för året: ”En fläck eller två – go ändå!”, något som många kan känna igen sig i när det gäller att ta vara på hela skörden och minska svinnet.
Intensivare färger och smak
Den varma sommaren gynnade framför allt färg- och smakutvecklingen. Enligt Sylvia Svensson och information från Botan gav detta år ovanligt vackra och välsmakande äpplen, vilket flera besökare på äppelutställningar också påpekade.
Ökat intresse för äppelodling
Det finns omkring 1 500 äppelodlare i Sverige, och intresset växer stadigt. Många lantbrukare ser numera fruktodling som ett attraktivt komplement till traditionella grödor. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund pågår ett målmedvetet arbete för att öka svensk äppelproduktion – målet är att svenska äpplen ska synas i butik året om. Potentialen är stor: Sverige producerade vid denna tid omkring 20 000 ton men importerade hela 100 000 ton äpplen per år. En förstärkt inhemsk produktion skulle både minska importberoendet och öka självförsörjningsgraden.
Kunskapsutbyte och nätverk
Nya nätverk skapas där odlare, rådgivare och forskare möts och utbyter kunskap, ibland genom föreläsningar och seminarier – till exempel anordnade på SLU Balsgård.
Nya sorter 2014
Lansering från Balsgård
Från SLU:s förädlingsstation Balsgård introducerades fyra nya äppelsorter på marknaden under 2014: 'Agnes', 'Trulsa', 'Lovisa' och 'Folke'. 'Lovisa' och 'Folke' utmärker sig genom att vara särskilt motståndskraftiga mot äppelskorv, vilket är ett viktigt steg mot minskat bekämpningsbehov, mindre svinn och en mer hållbar odling även för hobbyodlare.
Fortsatt förädlingsarbete
Förädlingsarbetet i Sverige fortsätter aktivt med målet att ta fram nya sorter som klarar lagring bättre, har hög motståndskraft mot sjukdomar och på så vis ytterligare stärker möjligheterna till ökad svensk äppelproduktion.
Botan har en tävling
Som en del av äppelfirandet ordnar Botaniska en tävling om Sveriges tyngsta äpple. Har du ett riktigt stort äpple hemma? Ta med det till utställningen och få det vägt jämte andra bidrag! Det svenska rekordet ligger fortfarande på hela 782 gram. Vinnaren får det populära äppelspelet som säljs i Botaniskas butik. Mer information hittar du på Botaniskas webbplats.
Tidigare rekord
Enligt Sylvia Svensson och information från Botan har intresset för rekordtunga äpplen ökat, vilket gett fler att spara och visa upp sina största äpplen under utställningarna.
Fallfrukt – minska svinnet
Låt inte användbar frukt gå till spillo. Det finns idag många möjligheter att både lämna och hämta frukt via olika nätverk på Facebook och särskilda webbsidor för fruktdelning. Dessutom kan du lämna in fallfrukt gratis på återvinningscentralerna i Göteborg, där den omvandlas till biogas. I många fall kan också andra hämta fin frukt om du själv inte kan ta hand om allt. Det är viktigt att inte låta fallfrukten ligga kvar på gräsmattan, då den annars lätt blir en grogrund för svampsjukdomar som kan angripa ditt träd.
Tips för ökad användning
- Samla fallfrukt och erbjud till grannar eller nätverk.
- Använd äpplen till must, mos eller tork.
Framtidsutsikter och hållbarhet
I takt med att intresset för svensk fruktodling ökar, pågår ett ständigt arbete med teknik, sortutveckling och smartare användning av överskott. Äppelåret 2014 blev, trots väderutmaningar, ett minnesvärt år med sina intensiva smaker och färger – och som en påminnelse om att ta tillvara på hela vår svenska äppelskörd.