Äppel i norr
Äppel i norr – En Pomologisk Handbok för Kallt Klimat
"Om man planterar ett kaneläppelträd i sandjord,
Denna egendomligaste frukt i norden,
Kan man förvänta sig gudomliga skördar."
Alexandra Smirnoff 1896
Detta citat inleder den vackra och kloka äppelbok från Finland, Äppel i norr av Leif Blomqvist, och för genast tankarna till den långa nordiska traditionen av äppelodling och pomologisk kunskap. Boken fungerar som både inspirerande läsning och praktiskt uppslagsverk för den som vill lyckas med äpplen – inte minst i våra nordliga trakter där klimatet ofta kan vara utmanande för många sorter.
Historik och pomologisk bakgrund
I den inledande delen ges en fängslande inblick i äpplets resa till Finland och särskilt Österbotten, där Leif Blomqvist själv driver plantskola samt utför sina provodlingar. Här återknyts till det arv som Alexandra Smirnoff, genom Handbok i finsk pomologi, en gång lade grunden till. Faktum är att Smirnoff redan på 1800-talet betonade vikten av rätt val av sort och växtplats i dessa tidvis frostiga landskap – ett tema som är lika aktuellt än idag och som fått nytt liv i Blomqvists bok.
Vinterns betydelse och härdiga sorter
En av bokens stora styrkor är de detaljerade råden kring vinterhärdighet, avgörande när man vill plantera äppelträd längre norrut – både i Finland och i de nordligare delarna av Sverige. Även om Finlands sydspets ligger ungefär i nivå med Uppsala, skapar boken ett gediget underlag för att lyckas också zon 4–5 och uppåt, med fokus på både gamla och nya, inhemska samt gamla ryska och baltiska sorter. Dessa är noggrant beskrivna med både text och bild, och tillsammans utgör de en skattkista av nordisk frukttradition.
Praktiska råd och kunskap i mängd
Den praktiska delen av Äppel i norr är både generös och väl strukturerad. Utförliga avsnitt behandlar allt ifrån ympning och beskärning till val av grundstam, växtplats, planteringens alla steg samt hur man hanterar sjukdomar och andra problem. Kapitlet “Hur jag lyckas – tips i korthet” är särskilt uppskattat och sammanfattar de viktigaste råden för dig som snabbt vill komma igång med din egen äppelodling. För nybörjaren finns tydliga översikter över plantering och val av rätt sort – kunskap som även den erfarne kan ha glädje av.
102 beskrivna äppelsorter för norr
Bokens andra halva utgörs av detaljerade och vackra presentationer av 102 olika äppelsorter. Här trängs sällsynta fynd från exempelvis Ryssland och Baltikum med inhemska finska och svenska sorter – alla noggrant utvalda för att klara minst zon 3 i Finland, vilket motsvarar ungefär zon 4–5 i Sverige. De flesta klarar dessutom betydligt strängare klimat, något som gör boken unik för odlare i kalla nordiska regioner.
En av bokens mest fascinerande sorter är Gyllene kitajka, möjligtvis med kinesiskt ursprung, vilket namnet antyder. Frukten är anmärkningsvärt gyllengul eller nästan orange, med ett halvgenomskinligt kött och söt smak. En bedömare menade till och med att den närmast kan jämföras med marmeladkaramell – en beskrivning som väcker både nyfikenhet och odlarlust.
Äpplen i mathållningen – mer än bara kakor
Boken avslutas med ett antal läckra äppelrecept, och här finns inte bara klassiska äppelkakor utan även nya idéer på hur man kan använda äppelskörden i köket.
Att beställa boken
Vill du låta dig inspireras och utveckla din äppelodling i det nordiska klimatet kan du läsa mer om författaren och hans verksamhet på www.blomqvistplantskola.com. Själva boken går att beställa direkt från Leif Blomqvist, antingen via e-post blomqvist@multi.fi eller per brev till:
Leif Blomqvist, Bodövägen 210, FIN-68530 Lepplax, Finland.
Äppel i norr
Titel | Författare | Förlag | Utgivningsår | ISBN |
---|---|---|---|---|
Äppel i norr | Leif Blomqvist | På eget förlag | 2005 | 952-91-8268-6 |
Sammanfattning:
"Äppel i norr" är en oumbärlig handbok för dig som vill odla äpplen i kallt klimat. Med sitt historiska perspektiv, mängd praktiska tips och noggranna sortbeskrivningar fungerar boken som en modern fortsättning på den pomologiska tradition som Alexandra Smirnoff grundade – och är lika relevant idag för fartfyllda odlare i hela Norden.