Aplar och äppelträd
Min Relation till Äppelblomsknoppen
Själv känner jag en särskild relation till äppelblomsknoppen. Den växte fram under min lärlingstid på Rosendals trädgård, där vi som elever fick uppgifter som tog oss nära naturens processer. Ett av våra första större uppdrag var att välja ut en enda blomknopp på ett äppelträd och studera den varje dag under två veckor. Uppgiften var att teckna av knoppen och följa dess förvandling – en meditativ rutin som tränade blicken för förändringens små detaljer, och lärde oss både botanisk noggrannhet och att uppskatta naturens subtila skönhet.
Studier som Följer Med
Den där noggranna studien av knoppen bär jag fortfarande med mig, särskilt nu när vi nyligen tog emot ett lass äppelträd till trädgården. Redan i förrgår påmindes jag om äppelblomningen, när de nya träden anlände till oss norrifrån. Träden kom då från norra Tyskland, där det varit hela 19 grader varmt – en skarp kontrast mot de 6 grader och duggregn som mötte dem här. Plantskolan var ivrig att skicka iväg träden norrut innan blomningen blev för långt gången. Vi tog emot dem med både förväntan och omsorg.
Uteserveringen som Trädgårdens Hjärtpunkt
Aplarna ska bli kronan på vår nya uteservering; en slingrande anläggning med apel- och ängstema, elegant inramad av ek- och lärkträ. Oavsett hur vi prioriterar i en publik trädgård, så är restaurangen och uteserveringen alltid ett hjärta. Vi vill att människor ska kunna slå sig ner, njuta av måltider, dröja kvar och inspireras av omgivningen. En välkomnande och trivsam uteservering är en generös gest mot våra besökare, och därför har vi lagt extra omsorg och mycket planerande just på detta område under hösten. Vägen till rätt träd var lång och gick via Tyskland, allt för att hitta sorter med rätt karaktär och historia.
Inspiration från Småland
Inspirationen till vår nya apellund väcktes en sommarkväll när jag bläddrade i en bok om Småland. I det småländska kulturlandskapet var äppelängar förr ett vanligt inslag – marker där ängen vårdades och samtidigt användes till fruktodling. Kanske vandrade det får eller kor mellan träden, vilket med tiden gav äppelträden deras karakteristiska utseende och en tydligt markerad underkant på kronan, en så kallad beteshorisont.
De aplar som vi nu placerat ut i vår ”serveringslund” har valts för sin speciella form – både flerstammiga och uppstammade träd, vilket påminner om just en beteshorisont. Planteringen under träden kommer kanske inte bli precis som en klassisk svensk sommaräng, men inspireras av samma mångfald och täthet. Målet är att skapa ett myller av växter som för tankarna till det småländska landskapet, och att föra in en bit av dess historia och karaktär i trädgården på Astrid Lindgrens Näs.
En Levande Plats i Förändring
Den här platsen, Astrid Lindgrens Näs, är ständigt föränderlig och hämtar sin inspiration såväl från svensk natur som vårt kulturarv. Här får äldre landskapstraditioner nytt liv i mötet mellan trädgårdsdesign, berättelser och pedagogik. I mitt arbete – och genom enkla övningar som blomknoppsstudien på Rosendal – får jag möjlighet att ständigt återvända till detaljernas värld, och därigenom bidra till en plats där både minne, förändring och gemenskap får ta form.
Mer information
Mer information om Astrid Lindgrens Näs hittar ni på Astrid Lindgrens Näs.