Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998

Använd dina kryddor – örtmarinerad fetaost!

I många trädgårdar, på balkonger och terrasser doftar det nu av färska kryddor och örter. Glöm inte bort att använda dem! Här kommer ett enkelt men smakrikt recept som bara behöver några dagar på sig att utveckla den rika och blommiga smaken från naturens örter.

Örtmarinerad Fetaost — Recept, Tips & Inspiration

Grunderna för En Lyxig Delikatess

Att göra egen örtmarinerad fetaost enligt Monika Hulthe är både enkelt och inspirerande. Med hemodlade örter lyfter du smaken – men har du ingen egen örtagård kan du både fråga vänner om byteshandel eller använda butikens färska och torkade kryddor. Det viktigaste är variationen: allt från vitbrokig citrontimjan, salvia, gulbrokig citrontimjan och rosmarin till grekisk oregano, kryddtimjan och torkade kronblad av ringblomma kan ge fetaosten en unik, blommande arom.

Steg för Steg

  1. Bryt eller tärna fetaosten och lägg den i en ren glasburk.
  2. Varva med rikligt av valda färska eller torkade kryddor.
  3. Täck med smakrik, ekologisk olivolja.
  4. Låt burken stå kallt i några dagar så att smakerna utvecklas.

Osten blir extra vacker och smakrik om du sätter in blommande örter när de är i säsong.

Serveringstips

  • Servera till nybakat bröd för att fånga upp den ljuvliga örtiga oljan.
  • Oljan kan användas som salladsdressing när osten är slut – tillsätt gärna lite nypressad citron för fräschör.

Variationer & Smaksättningar

Nya Smakprofiler med Små Medel

Örtmarinerad fetaost är ovanligt flexibel och tacksam att förnya:

  • Lägg i skivor av vitlök eller chili för extra hetta.
  • Rivet citronskal och kapris ger frisk syra.
  • Rostade nötter eller sardeller adderar djup och sälta.
  • Varva alltid fetaosten med smaksättarna och täck sedan med olja.

Användningsområden:
Osten förgyller sallader, fungerar perfekt på mezebordet, till grillat eller som topping på rostat levainbröd.

Om Ekoplantan

En Plantskola för Smak & Mångfald

Ekoplantan är en småskalig ekologisk plantskola i sydöstra Småland, mellan Kalmar, Karlskrona och Emmaboda. Monika Hulthe odlar här ett mångsidigt sortiment av grönsaksplantor och kryddväxter med stor variation i smak, form och färg. Här finns också särskilt stort fokus på tomater, med hela 62 sorter.

Hennes självhushållning präglar hela verksamheten: odla, ta tillvara, konservera, frysa och torka så mycket som möjligt av skörden. Monika delar generöst med sig av kunskap och tips genom sin blogg, där både odling och förädling står i centrum.

Hållbara Matvanor & Inspiration

När du följer Monikas recept inspireras du inte bara till att smaksätta fetaost, utan också till att ta hand om det som växer kring dig — en filosofi som genomsyrar Ekoplantans arbete.

Slutsats: Kreativitet och Glädje från Egen Odling

Att göra örtmarinerad fetaost är ett okomplicerat, lyxigt sätt att ta tillvara trädgårdens och säsongens örter. Kombinationerna är oändliga och hela processen blir ett kreativt matprojekt, perfekt för både vardag och fest. I sann Ekoplantan-anda bidrar det också till att skörden tas tillvara och glädjen med odling och matlagning får blomstra i varje tugga.