Använd dina kryddor – örtmarinerad fetaost!
Recept av Monika Hulthe från Ekoplantan
Om du har en egen örtagård (lyckliga du!) så använd den. Annars kanske du känner någon som har ett kryddland som gärna vill ha en burk örtmarinerad fetaost i utbyte mot en handfull örter. I butiken hittar du annars det mesta i torkad eller färsk form.
Örtmarinerad fetaost
Gör så här: Bryt en bit fetaost i mindre bitar. Varva osten med färska eller torkade örter. På den vackra keramiktallriken ser du från vänster: vitbrokig citrontimjan, salvia, gulbrokig citrontimjan, rosmarin, kryddtimjan, grekisk oregano och i mitten torkade blad av ringblomma. Det här blir en god kombination med intensivt blommiga smaker.
Avsluta med att täcka osten med en fin ekologisk olivolja. Låt den stå och dra några dagar i kylskåpet.
Tips! Att använda timjan som blommar gör det extra vackert!
Använd den marinerade fetaosten till ett nybakat bröd, så att du kan såsa upp den goda marinaden. När osten tar slut kan du använda marinaden som salladsdressing med ett stänk nypressad citron.
Om Ekoplantan
Ekoplantan är en småskalig plantskola i sydöstra Småland, mitt mellan Kalmar, Karlskrona och Emmaboda som odlar med ekologiska förtecken. Ekoplantan drivs av Monika Hulthe vars passion är att odla och ta vara på det odlade.
– För egen del odlar jag för självhushållning och då är både smaken och variationen i färg och form viktig. Plantskolan har därför ett stort sortiment av grönsaksplantor och kryddväxter och här får tomatnörden sitt lystmäte med 62 sorter att välja mellan, berättar Monika.
Monika bloggar en del om odling och hur man tar vara på det man odlar på ekoplantan.se/blogg.
– Konservera, torka, lägga in och frysa, sånt älskar jag! avlutar Monika.