Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Använd blomsterlök

Tidig blomning i rabatt och kruka - använd blomsterlök. Alla kan lyckas med lökväxter. Det finns få saker i trädgården som är så enkelt att lyckas med som just blomsterlök. Vi ger dig här några få kom-ihåg för höstens plantering och resultatet blir en härlig färgshow till våren.

Från Blomsterfrämjandet

Information
Nu när det är höst är det dags att plantera blomsterlök. På lökförpackningen finns den viktigaste informationen som behövs för ett lyckat resultat. Här står vilken färg blomman får, hur hög den blir, blomningstiden och hur djupt löken ska planteras.

Olika blomningstider
Genom att välja blomsterlök med olika blomningstider kan en blommande rabatt skapas som startar tidigt i månadsskiftet mars-april och som håller i sig en bit in i juni. Väljer man dessutom lök där blomstjälkarna har olika längd blir det en livfull rabatt.

Gruppera blomsterlökarna och använd lökkorgar
Vid planteringen är det vackrast att sätta lökarna i grupper och inte sprida ut dem en och en. Grupperna skapar en masseffekt som drar till sig blickarna på våren och de färgklickarna är underbara tidigt på säsongen när naturen inte har så mycket annat att bjuda på.

Vid planeringen av rabatten är det viktigt att tänka på att blomlöken mår bäst av om bladen får stå kvar och vissna ner efter att blomningen är över. För att undvika vissna blad i rabatten kan lökkorgar vara ett alternativ. På hösten planteras då löken i speciella lökkorgar som enkelt grävs upp när blomnigen är över och flyttas till en mer undanskymd plats i trädgården där bladen kan få vissna ner i lugn och ro.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Ska löken planteras i en redan befintlig rabatt är det perfekt att kombinera lökväxterna med perenner. Perennernas blad kommer då effektivt att dölja de vissnande bladen hos lökväxterna och rabatten håller sig fin hela tiden och arbetsinsatsen blir minimal.

De inköpta lökarna ska planteras ganska omgående efter inköp för att inte bli dåliga. På hösten går det att plantera ända fram tills frosten gör entré.

För att lökarna ska kunna blomma till våren måste de ha en sammanhängande kylperiod, det är därför de måste planteras redan på hösten. Under denna kylperiod rotar sig lökarna i jorden och förbereder sig på blomningsperioden.


Lila tulpaner i rabatt


Bordsdekoration med lökväxter


Näpna lökväxter i ljusa färger


Hav av gula narcisser


Symfoni i mörklila nyanser


Pärlhyacint, krokus och iris
Foto: Blomsterfrämjandet
IBC

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB