Ansa utblommade växter
Av Sylvia Svensson
Engelsmännen har en mycket bra beskrivande term om det här med att ansa utblommade växter: deadheading. Det betyder helt enkelt att ansa bort de vissna blommorna allt eftersom de kommer, något som är både enkelt och mycket effektivt för att hålla din trädgård dekorativ och växtkraftig under en längre period. På engelska finns ett särskilt ord för detta, medan vi på svenska oftast säger att vi "ansar" eller "klipper bort vissna blommor" (Odla.nu: Deadheading eller ansa vissna blommor).
Vilka växter ska ansas?
Regelbunden ansning är fördelaktig för de allra flesta sommarblommor, men också för många lökväxter, som tulpaner och narcisser, liksom för flera perenner och blommande buskar, till exempel rosor som inte sätter nypon. Genom att ta bort de vissna blommorna fokuserar växten sin energi på att skapa nya knoppar istället för att gå in i frösättning, vilket resulterar i längre och rikligare blomning.
När kan man låta bli att ansa?
Det finns tillfällen när du med fördel kan låta bli att ansa. Flera växter har nämligen fröställningar som är mycket dekorativa under sensommar och höst, till exempel vallmo och dess bollar, alliumens frökapslar samt vissa korgblommigas fröställningar. Titta på plantan och fundera på om den torra fröställningen kan förhöja utseendet i rabatten ända fram till vintern. Är fröställningen vacker, kan det vara lika värt att låta den stå kvar (Odla.nu: Vackra fröställningar).
Du kan också välja att spara några blommor till frösamling. Då ansar du växten under säsongen för att stimulera blomning men låter sedan ett par av de sist utvecklade blommorna bilda frön, som du kan ta tillvara på inför nästa år.
När det gäller prydnadsgräs bör du inte klippa ner de vackra vipporna inför vintern. Vattnet kan annars leta sig in i gräsens ihåliga strån, vilket ibland leder till att rötterna ruttnar. Dessutom är dessa vippor ofta vackra prydnader under vintern (Odla.nu: Prydnadsgräs).
Ansade växter kan blomma om
Många försommarblommande perenner, såsom aklejor, violer och olika sorters klockblommor, kan belöna din omsorg med en andra blomning senare på säsongen, särskilt om du är noggrann med att ta bort både de vissna blommorna och eventuellt förvuxet bladverk. Detta gäller även vissa pioner med rätt skötsel (Odla.nu: Pioner).
Så ansar du bäst sommarblommorna
För att få sommarblommorna – dina ettåriga utplanteringsväxter, som är rabatternas och krukornas färgklickar – att blomma hela säsongen är det klokt att varje vecka gå igenom planteringarna och plocka bort det som vissnat. Detta hindrar växten från att gå in i frövilofas och håller blomningen igång ända tills kylan blir för svår. En del växter mattas ändå av ju längre säsongen går, men med lite extra vatten och regelbunden gödning kan många blomma kraftigt långt in på hösten (Odla.nu: Så håller du dina sommarblommor fina).
Hur ansar du olika sommarblommor?
Penséer
Ta bort alla utblommade blommor noga så snart de vissnar. På så sätt förhindrar du att de sätter frö. När plantan blommat färdigt, peta bort den eller klipp ner till 3–5 cm ovanför marken – ibland kan de komma tillbaka med en andra blomning till hösten eller nästkommande vår.
Lejongap
När hela blomaxet blommat ut klipper du av det precis under den nedersta blomman. Då stimuleras lejongapen till att skjuta nya sidoskott från samma stjälk och blomma en gång till.
Zinnia
Klipp av den vissna blomman strax ovanför bladparet under blomstjälken. Detta ökar chansen att nya blomknoppar bildas vid bladvecket.
Lobelia och andra hängande växter
Har rankorna blivit långa och risiga, eller saknas nya knoppar, kan du klippa tillbaka till cirka 5 centimeter. Med fortsatt gödsling får du en ny blomvåg.
Luktärt
Ta bort hela klasen när blommorna vissnat, från bladfästet. Ju mer du plockar av luktärten – gärna att ta in i vas – desto mer blommar den. Glöm inte vatten och näring under hela säsongen.
För fler tips om specifika blommor och hur du får dem att blomma extra länge, se gärna så får du ut mesta möjliga av dina sommarblommor.
Sammanfattning
Regelbunden ansning av vissna blommor, det vill säga deadheading, är en av de enklaste och mest effektiva metoderna för att hålla rabatter, urnor och fönsterlådor fräscha ända till frosten kommer. Att ansa stimulerar ny blomning, förhindrar oönskad frösättning och underlättar även växtens återhämtning efter blomningen. I vissa fall, till exempel då fröställningen är speciellt vacker eller när du vill samla eget frö, låter man blommorna vara kvar – men i de flesta fall är deadheading vägen till en praktfull trädgård.
Vill du få inspiration och fler praktiska tips om plantering, skötsel och årets vackraste växter? Prenumerera gärna på vårt kostnadsfria nyhetsbrev från Odla.nu och håll dig uppdaterad med aktuella erbjudanden och nyheter i trädgårdsvärlden!