Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ansa utblommade växter

När blommorna prunkar som bäst bildas det förstås också vissna blommor allt eftersom. Många är dock osäkra på om de vissna blommorna skall tas bort eller inte. Jag reder ut begreppen!

Av Sylvia Svensson

Engelsmännen har en mycket bra beskrivande term om det här med att ansa utblommade växter: dead heading. Det betyder helt enkelt att ansa bort de vissna blommorna allt eftersom de kommer.

Vilka ska ansas?

Att ansas är bra för de allra flesta sommarblommorna, vissa lökväxter som tulpaner och narcisser, många perenner och blommande buskar som rosor som inte får nypon.

#Ibland kan man avstå från att ansa#

Växter med ovanligt vackra fröställningar kan man låta bli att ansa, de är ju så fina att titta på även när de är torra. Till den kategorin hör till exempel vissa sorter av vallmo, bollökarnas vackra fröbollar och vissa korgblommiga växters likaså vackra fröställningar. Titta helt enkelt på fröställningen: är den dekorativ så låt den vara kvar, annars ta bort den.

Det kan också handla om att du vill spara frön av en vacker växt. Men då kan du ändå ansa växten i början av säsongen och sedan låta några av de sista blommorna bilda frö.

Dekorationsgräsens vackra vippor låter du också vara kvar, dels för att gräs inte bör klippas ner inför vintern då det kan komma vatten i de ihåliga stjälkarna som kan få rötterna att ruttna, dels för att gräsvipporna är så vackra även när de är torra.

#Ansade kan blomma om#

Många försommarblommande perenner kan komma med ett nytt flor senare under sensommaren, om du har tagit bort de vissna blommorna direkt och eventuellt även klippt bort det förvuxna bladverket. Sådana är till exempel aklejor, lupiner, violer och olika sorters klockblommor.

Ansa sommarblommor

Ansa regelbundet bort vissna blommor från sommarblommorna, det vill säga de ettåriga utplanteringsväxterna, för att få så lång blomning som möjligt.

Det är lagom om du en gång i veckan går igenom växterna och plockar bort allt visset och dött. Då kan sommarblommorna stå sig fina ända fram till oktober om inte frosten hinner före. Visst blir blommorna färre och mindre allt eftersom det blir mörkare och kallare och vissa plantor ger ändå upp helt så du får ta bort dem och ersätta med höstväxter i stället, men många tackar för omsorgen och för vatten och gödsling och fortsätter ett tag till.

#Hur ansa sommarblommorna bäst?#

Här är några exempel på olika sommarblommor och hur de ansas bäst:

Penséer: ta bort alla de utblommade blommorna allt eftersom de vissnar så att penséplantan aldrig hinner börja bilda frö. Till slut slutar penséplantan ändå att blomma trots gödning och ansning och då kan du klippa ner hela plantan till cirka 3-5 centimeter över marken. Har du tur så blommar din penséplanta igen till sensommaren och hösten eller tidigt nästa vår.

Lejongap: när hela axen med blommorna har blommat färdigt, klipp bort dem strax under den nedersta blomman. Då bildar lejongapen sidoskott på samma stjälk och blommar lite senare igen.

Zinnia: klipp av den utblommade blomman ovanför bladparet som finns under blomman. Då kan det komma nya knoppar där igen.

Lobelia och andra hängande växter: om rankorna han blommat färdigt, blivit långa och risiga och det inte finns nya knoppar på gång, kan du klippa ner rankorna till cirka 5 centimeter. Fortsätt att gödsla så kommer den snart med nya knoppar och blommar igen

Luktärt: när klasen med blommorna har blommat klart, klipp av den från bladfästet. Men du bör också plocka nyutslagna luktärtsstjälkar ofta och sätta i vas, ju mer du plockar desto fler blommor kommer det. Glöm inte att gödsla!

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB