Anläggning av potatisland
Jordförbättring och skapande av odlingsbäddar
Att skapa bra odlingsförhållanden i trädgården kan vara en utmaning, särskilt på nybyggda tomter eller i områden där naturen inte har givit ett tjockt jordlager. Ofta är jorden tunn och näringsfattig, särskilt om marken består av morän eller om huset är placerat på en grusås – inte sällan är detta fallet på modernare villatomter där marken formats och modellerats utan hänsyn till jordens förutsättningar för odling. Då är det nödvändigt att förbättra och bygga på jordlagret för att kunna odla grönsaker eller skapa en frodig trädgård.
Jordens historia och utveckling
Förr, på 1700- och 1800-talet, placerades gårdar och byggnader noggrant där jorden var bördig, vattentillgången god och det fanns andra nödvändigheter nära till hands. Idag innebär moderna byggmetoder istället att man ofta spränger och fyller ut marken tills tomten passar huskonstruktionen. Detta leder till att många nya villatomter har ett tunt matjordslager eller består av utfylld, näringsfattig mark där grundvattnet kan ligga djupt och jorden snabbt blir torr. Följden är att det ibland är svårt att få något att växa utan insatser.
Bygga upp matjordslagret
Vill man exempelvis anlägga ett potatisland eller en köksträdgård behöver matjordslagret vara minst 40 cm tjockt för att ge tillräcklig jordvolym och förutsättningar för rötter och mikroliv att utvecklas väl. Den bästa jordtypen att tillföra i sådana fall är så kallad mosand, vilket är en finfraktion av sand med mindre kornstorlek än putssand. Mosand kan köpas från grusleverantörer, där den ofta förekommer i särskilda "linser" i grusåsarna. I övrigt har sådant material få användningsområden utöver att just fungera som råvara när man tillverkar matjord. Vid jordtillverkning blandas mosanden med torv och förmultnad bark – torven och barken bidrar till mullhalt och färg, men det är viktigt att inte låta dessa material utgöra hela jordens volym då torven bryts ned snabbt och kan göra att jordlagret sjunker ihop med tiden.
Idag är det väldigt ovanligt att kunna köpa matjord från gammal åkermark, så alternativet blir ofta just fabrikstillverkad matjord där mosand, torv och organiskt material blandas. När det gäller gräsmattor används ofta ett tunnare matjordslager, men för ett ordentligt trädgårdsland eller potatisland behövs framför allt mineraljord – alltså jord som består av sand, silt och lera – och inte en allt för hög andel torvbaserad jord.
Mosanden, eller den fabrikstillverkade matjorden, kan läggas ut både på våren och hösten. Den sätter sig snabbt och är lätt att arbeta med direkt. Dock är mosanden näringsfattig i sig och behöver förbättras över tid. Ett bra och naturligt sätt att öka näringshalten och mullhalten i jorden är att regelbundet tillföra organiskt material, till exempel gräsklipp. När man fortsätter gödsla med gräsklipp några år i rad förbättras jordens struktur, den blir svartare och mer mullrik och daggmaskar samt andra mikroliv flyttar in och bidrar till att organiskt material bryts ner till växtnäring.
Praktiska och långsiktiga tips för jordförbättring
Tänk på följande:
- Matjordslagrets tjocklek: Se till att matjordslagret är minst 40 cm tjockt om du vill odla potatis eller andra rotfrukter.
- Val av material: Använd mosand som bas och blanda med torv och förmultnad bark i lagom mängd för att skapa en stabil, näringsrik struktur.
- Näringstillförsel: Förbättra jorden successivt genom att tillföra organiskt material, t.ex. gräsklipp eller löv, som omvandlas till mull och näring med hjälp av maskar och mikroorganismer.
- Undvik bara torv: Ett trädgårdsland behöver mineraljord – använd inte ren torv, eftersom den snabbt multnar bort och gör att jordlagret tunnas ut efter bara ett par år.
- Lämplig tid för utläggning: Du kan lägga ut mosand eller matjord både på vår eller höst då den sätter sig snabbt och är lätt att bruka.
Långsiktig odlingsglädje
Att förstå jordens beskaffenhet och bygga upp långsiktigt hållbara odlingsbäddar är nyckeln till lyckad trädgårdsodling på dagens typer av tomtmark – med rätt materialval och tillsats av näring och organiskt material blir även den mest svårbrukade jord odlingsbar på sikt.