Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga grönsaksland på gräsmatta

Det är inte så svårt och krångligt att anlägga ett nytt grönsaksland på gräsmatta som man kan tro. Om man odlar i behållare, lådor eller pallkragar så fungerar det faktiskt oväntat bra och enkelt. Jag själv odlar bara i två låga lådor, det blir inte mängder med grönsaker och kryddor men tillräckligt för att få ihop till en sallad då och då. Sen så är det så mysigt att odla egen mat så själva storleken på skörden är inte första prio hemma hos mig.

Text och Bild: Anna Theorin

Först måste du välja ut några lämpliga behållare, ta det du tycker är snyggt och enkelt eller bygg ihop din egen. Jag har fått mina lådor av min bror, de är juteväv i mitten som gör det lite extra krångligt för sniglarna att klättra upp över kanten. De gillar inte texturen. Sen tyckte jag det är fint med juteväv också. Tänk på att om ni vill göra likadana lådor så måste man vattna lite mer, det är lättare att jorden torkar ut runt kanterna om lådorna är byggda såhär.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Placeringen av lådorna är viktig. Jag har provat med allt från full sol hela dagen till mycket mer skuggigt i ett hörn. Nu har jag äntligen hittat den optimala platsen. Det är ett mycket glest körsbärsträd som skuggar ibland rakt ovanifrån och sen sol resten av dagen. Det är en perfekt balans mellan mycket sol men inte stekande hett. Jag gillar nämligen att odla bladgrönsaker såsom plocksallat och de vill gärna inte stå lika soligt som till exempel tomater.

Jag har inte så mycket aggressivt ogräs i min gräsmatta, (förutom maskrosor då men de verkar jag aldrig bli av med) så jag ställer mina lådor direkt på marken utan någon markduk eller plast i. Jag vill nämligen kunna få till en bra jord så småningom och att marken under blir odlingsbar och inte bara jordytan i lådan. Men för att slippa gräva bort allt gräs i lådan så lägger jag över några lager tidningspapper. Vanligt tidningspapper, inte sånt där glossigt papper. Detta gör att gräset kvävs och bryts ner samtidigt som tidningspappret bryts ner och rötterna kan ta sig ner till marken under. Tänk på att ta ett rejält lager och att du även tar ut under hörnen. Där brukar nämligen ogräset visa sig först.

Efter det så fyller du på med bra och näringsrik jord, jag använder mig enbart av kogödsel i dessa lådor. Kogödsel du köper på påse innehåller nämligen inte 100% kogödsel utan en hel del torv också. Man kan ta urnjord, kompostjord eller annan bra jord i sin låda med. I min låda gick det åt tre 40 L påsar. Det går åt mer jord än du tror så köp med dig lite extra. Glöm inte att mosa sönder alla hårda klumpar som finns i jord som legat i påse. Lufta till den ordentligt med händerna och få den så finkornig du orkar med.

Nu kommer vi till det roliga! Planteringen! Jag köper så mycket färdiga grönsaker jag kan och sätter i. Det gör hela processen enklare för en trädgårdsmästare som inte har all tid i världen under högsäsong ;) Jag har kryddor som Persilja och Dill. Grönkål, Vitkål och Mangold. Och självklart en massa plocksallat! Jag har även sått lite frön av rädisa mellan raderna, den växer fort och man sår i omgångar mellan de lite långsammare grönsakerna. Jag har även sått en mindre morot och salladslök i den nya lådan. Nu ska jag bara vänta lite på att allt har rotat sig sen är det dags att börja skörda kryddor, sallat och rädisor!

Ps. Glöm nu inte att vattna ordentligt! Lycka till!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB