Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga grönsaksland på gräsmatta

Det är inte så svårt och krångligt att anlägga ett nytt grönsaksland på gräsmatta som man kan tro. Om man odlar i behållare, lådor eller pallkragar så fungerar det faktiskt oväntat bra och enkelt. Jag själv odlar bara i två låga lådor, det blir inte mängder med grönsaker och kryddor men tillräckligt för att få ihop till en sallad då och då. Sen så är det så mysigt att odla egen mat så själva storleken på skörden är inte första prio hemma hos mig.

Text och Bild: Anna Theorin

Fördelar med odling i lådor

Att odla i lådor är både snyggt, praktiskt och ger bra kontroll över både jord och skadedjur. Först måste du välja ut några lämpliga behållare – ta det du tycker är snyggt och enkelt, eller bygg ihop din egen variant. Själv har jag fått mina lådor av min bror; de är tillverkade med juteväv i mitten. Det är inte bara dekorativt, utan fyller också en viktig funktion – sniglar tycker nämligen illa om att klättra över den grova texturen, vilket minskar risken för angrepp på dina växter. Juteväv är alltså ett smart materialval för dig som vill skydda dina plantor på ett naturligt sätt.

Tänk dock på att lådor med luftiga material, som juteväv, gör att jorden torkar ut snabbare längs kanterna. Det kräver att du vattnar lite oftare och håller extra koll under varma perioder.

Placering av odlingslådorna

Jag har testat allt från full sol hela dagen till mer skuggiga lägen i trädgårdens hörn, och kommit fram till att det optimala är en plats där lådorna får en kombination av sol och lätt halvskugga. Nu står de bredvid ett glest körsbärsträd, vilket ger perfekt balans: mycket ljus för växtkraft, men ändå skydd mot att det blir för stekhett – särskilt uppskattat av bladgrönsaker som plocksallat, som inte trivs i riktigt lika soligt läge som tomater eller chili.

Underlag och markförbättring

Jag har fördelen av att inte ha mycket aggressivt ogräs i gräsmattan (förutom maskrosor som jag aldrig verkar bli av med!), så jag ställer mina lådor direkt på marken – utan markduk eller plast. Jag vill att markjorden under också ska förbättras över tid, inte bara själva jorden i lådan. Istället lägger jag flera lager vanligt tidningspapper (ej glossigt papper) i botten av lådan. Gräset under kvävs och bryts långsamt ner, samtidigt som rötterna från växterna kan växa igenom och vidare ner i underliggande jord.

Ta ett rejält lager papper och täck ordentligt under hörnen, eftersom ogräset annars hittar fram där först.

Fyll lådan med rätt jord

När botten är förberedd fyller du lådan med näringsrik jord. Jag använder endast kogödsel – det du köper på säck innehåller även en del torv, vilket ger en näringsrik men ändå luftigt jord. Kompostjord, urnjord eller annan odlingsjord fungerar också. I min låda gick det åt tre 40-literspåsar för tillräcklig volym. Min erfarenhet: det går alltid åt mer jord än man tror, så köp gärna extra.

Glöm inte att bryta sönder stora klumpar ur jorden och lufta igenom den försiktigt med händerna innan plantering. Det underlättar både rotutveckling och vattentillgång.

Plantering och sådd – variation ger jämn skörd

Nu kommer det roligaste: själva planteringen! Kombinera gärna färdiga, uppdragna plantor med egna sådder, särskilt om du har begränsat med tid. Den här gången har jag planterat kryddor som persilja och dill, bladgrönsaker som grönkål, vitkål, mangold och självklart massor av plocksallat. Mellan dessa har jag sått frö av rädisa (som gror snabbt och kan skördas i omgångar), och även morot och salladslök i nya lådan. På så vis får du variation i smak, utseende och skörd under hela säsongen.

Vänta ett tag medan allt rotar sig, sedan kommer snart de första skördarna av rädisor, sallat och kryddor.

Vattningsrutin i odlingslådor

Vid odling i låda, glöm inte att vara extra noggrann med vattningen – speciellt efter sådd och plantering samt under torra perioder! Jorden i upphöjda lådor värms upp snabbare och torkar ut fortare än friland. Håll jämn fuktighet och känn efter så att det inte bara är ytan som är blöt.

Extra tips för snigelfria odlingslådor

Skydda kanter och välj växter

Juteväv och andra grova material på lådornas kanter gör livet surt för sniglar och minskar betydligt antalet angrepp. Vill du förstärka skyddet mot sniglar, kan du prova en låg kant eller ram av till exempel koppartejp, eller se till att kanten är riktigt sträv. Sniglar undviker sådana ytor.

Rensa, håll rent och välj rätt grönsaker

Regelbunden rensning av sniglar, särskilt efter regniga kvällar, är effektivt. Håll marken runt lådorna fri från högt gräs och skräp – då får sniglarna färre gömställen. Har du haft stora problem med sniglar tidigare, plantera mindre känsliga grönsaker eller förkultivera plantor inomhus så de har en bra storlek innan de sätts ut.

Avslutande tips

Med de här knepen och lite pyssel får du fina, funktionella odlingslådor och kan njuta av egen skörd under hela sommarsäsongen.

Lycka till med odlandet!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB