Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga en trädgårdsdamm, Undervattensväxter

Växer helt under ytan och vissa växter i den här gruppen tål inte torka ens för kortare perioder. Det här är växter som bör planteras för deras förmåga att ta tillvara mycket av näringen i vattnet.

Undervattensväxter: Egenskaper och Betydelse

Undervattensväxter spelar en avgörande roll i både naturliga vattendrag och trädgårdsdammar. De är syrealstrande och algförebyggande, vilket innebär att de genom fotosyntesen tillför syre till vattnet samtidigt som de tar upp näringsämnen. Detta motverkar algblomning, eftersom näringsöverskottet som annars skulle gynna alger istället binds upp av växterna. På så vis bidrar undervattensväxter till att förbättra vattenkvaliteten, göra miljön mer badvänlig och skapa goda förutsättningar för fiskar och andra vattenlevande djur.

Ekologiska Funktioner hos Undervattensväxter

Dessa växter växer i regel snabbt och bildar täta snår där fisken gärna gömmer sig. Täta bestånd av undervattensväxter fungerar som habitat för många arter – de ger skydd och lekplatser för fiskar samt livsmiljö för småkryp, vilket ökar den biologiska mångfalden i vattnet. Bland de arter som ofta ingår i gruppen undervattensväxter återfinns Hornsäv (Scirpus lacustris) och Vattenpest (Elodea canadensis), som används flitigt vid plantering i såväl dammar som naturliga miljöer tack vare sina positiva effekter på ekosystemet.

Fördelar och Utmaningar

Undervattensväxter har även flera andra ekologiska funktioner. Genom sina rotsystem binder de bottensedimentet, vilket motverkar erosion och minskar grumling av vattnet. Vid nedbrytning återför växterna näringsämnen till ekosystemet. Om stora mängder växtmaterial bryts ner på en gång kan det dock bidra till näringsbelastning och i värsta fall övergödning av vattnet.

Trots sina tydliga fördelar hotas undervattensväxternas bestånd av olika miljöproblem. Övergödning och grumligare vatten minskar ljusinsläppet och gör att undervattensväxter får svårare att växa på större djup. Dessutom kan vissa arter som Vattenpest vara invasiva – de sprids lätt och riskerar att konkurrera ut mer sällsynta inhemska växter, vilket kan rubba den ekologiska balansen i sjöar och dammar.

Så skyddar du undervattensväxterna

Att värna och hantera undervattensväxter på rätt sätt är därför viktigt – både i naturliga och anlagda vattenmiljöer.

Se föregående sida om att anlägga en trädgårdsdamm.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB