Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga en trädgårdsdamm, Pumpar

För att den biologiska balansen i dammen ska fungera krävs det en pump av något slag. Vattnet syresätts och cirkulationen gör att temperaturen blir jämnare.

Pumpar

Vill du bara ha ett litet springvatten behövs det ingen större pump, men vill du däremot ha både springvatten och ett vattenfall, välj då en så stor pump som möjligt, då klarar den att leverera vatten till båda delarna.

Pumpen vi använder är en "Manta fontänpump" på 220 volt/85 watt. Max tryckhöjd 3 meter och 3500 liter/timme. Det är en kraftig pump som förutom fontänen kan pumpa vatten till ett vattenfall eller filter.

Pumpen har ett teleskoprör för fontänen och ett uttag för en slang som vi kommer att koppla ihop med ett filter (Powerclear 7000)

Viktigt
Tänk på att använda så grova slangar som möjligt för att minska förluster på vägen. I en 1/2" slang minskar flödet från pumpen ca. 5% per meter. Välj också alltid armerade slangar.

Placera inte pumpen direkt på botten utan ställ den på en tegelsten eller något liknande.

Pumpen ska gå dygnet runt, stäng inte av den nattetid.

Fontäner
Det finns en hel del olika fontänmunstycken att välja på. Men om dammen är liten eller ligger i ett blåsigt läge så välj ingen hög fontän!
Vulkan
Det klassiska springvattnet i trädgårdsdammen. Med ovanstående pump får vi ett springvatten på drygt två meter vilket innebär att så fort det blåser så hamnar vattnet i rabatten runt dammen. Det går ju i och för sig att ställa ner teleskopröret och öka vattenmängden som går till filtret, men trots detta hamnar en stor del av vattnet utanför dammen när det blåser. Klocka
Ett stort underbart vattenspel som verkar syresätta vattnet rejält. Dock ingenting för vår lilla damm eftersom det blåser för mycket här. Minsta lilla vindpust gör att det fladdrar ordentligt och ger ett oroligt intryck. Vi placerade pumpen mitt i dammen, men under en enda blåsig dag sjönk vattenytan i dammen med drygt 10 centimeter.

Geyser
Ett munstycke som syresätter dammen ordentligt eftersom det blandar vattnet med luft. Utomordentligt om man har fisk i dammen, men kräver en kraftig pump. Förmodligen blir det detta munstycket vi kommer att använda i vår damm.

FÖREGÅENDE SIDA - NÄSTA SIDA

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB