Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anguriagurka kan orsaka matförgiftning

Under september har det kommit in rapporter från konsumenter som blivit matförgiftade då de ätit anguriagurka. Gurkan kommer från plantor som frösåddes i våras. Odlarna har köpt frön via distanshandel på nätet. (Dock inte hos oss på Odla. Red anm.)

Text och foto: Jordbruksverket

Bakgrunden är att det har skett en sammanblandning av fröer från sorten 'West India Gherkin' och en vildform av gurkan. Vildformen har en hög halt av ämnet cucurbitacin som kan ge illamående, ont i magen och ibland kräkningar. Symptomen är övergående och innebär ingen långsiktig risk för friska människor.

Anguriagurkan är en så kallat oreglerad art, vilket betyder att den inte täcks av lagstiftningen för köksväxtarter. Det innebär att den inte omfattas av någon statlig kontroll av frönas kvalitet eller sortäkthet.

Det giftiga ämnet cucurbitacin, som kan förekomma i varianter av gurka, squash eller melon, har en tydligt bitter smak. Därför gäller det allmänna rådet att inte äta gurka, squash eller melon som har bitter smak.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB