Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Amplar

Amplar är otroligt vackra att hänga i träd. Många av våra prydnadsträd blommar intensivt under en kort tid på våren och sedan bjuder de på rik grönska under resten av året. En ampel med färgstarka sommarblommor lyser upp vilket träd som helst och ger prakt hela sommaren.

Text och bilder: Blomsterfrämjandet

En krok på väggen vid entrén där ampeln kan hängas är inbjudande. Det är också roligt att hitta lite mer udda platser, kanske finns det en plats vid cykelförrådet eller utanför soprummet, i slutet av spaljén eller varför inte vid utedasset på landet?

Klassiska ampelplaceringar som utskjutande tak vid t.ex. entréer och balkonger är alltid trevliga, tänk då bara på att här får ampeln inget vatten även om det spöregnar ute.

 Så lyckas du med ampelväxter 

  • Tänk på ampelns placering. De flesta sorter trivs bäst i vindskyddat läge. Många sommarblommor blommar villigt med mycket sol.
  • Vattna regelbundet. Stark sol och vinddrag torkar ut snabbt.
  • Rensa bort vissna blommor. Det ger kraft åt plantan att blomma vidare under lång tid.
  • Jordvolymen är ofta relativt liten i färdigplanterade amplar. Ju mer jord som ryms i ampeln desto bättre är förutsättningarna för blommorna att utveckla sina rötter och bjuda på rik blomning under lång tid. Det är också lättare att hålla större amplar fuktiga eftersom små jordvolymer torkar ut väldigt snabbt. Välj därför en ampel med så stor jordvolym som möjligt.
  • Första hjälpen. Om jorden i ampeln torkat fullständigt kan du ta ner den, ställa den på ett fat med kant och vattna den sakta. Låt vattnet på fatet vara kvar så sugs det upp efter hand. Alternativt kan hela ampeln doppas i en tunna eller balja. Låt ampeln vara kvar i vattnet tills det slutar bubbla. Det är mycket svårt att få en uttorkad ampel fuktig igen om den hänger kvar i luften.
Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu
  • Semestertips. Innan du åker bort på semester kan du klippa ner dina ampelväxter. De behöver då inte lika mycket vatten eftersom bladvolymen är mindre. Genom att klippa ner dem främjas ny tillväxt och blomningen blir rikare senare på säsongen.

Några favoriter 

Det finns ett oerhört rikt utbud av ampelväxter. De är fina både för sig själva och i samplanteringar!

Pelargon, Pelargoniumxhortorum

Pelargon är den populäraste utplanteringsväxten av alla och det finns ett rikt utbud av sorter och färger. Pelargoner gör sig ypperligt i ampel av två skäl, dels tål de torka relativt väl, dels bjuder de på en makalös blomning om de belönas med ett soligt läge. Det fungerar bra oavsett om pelargonerna har ett upprättväxande eller hängande växtsätt. De förstnämnda kan vara fina att samplantera med något mer hängande.

Hängbegonia, Begonia Pendula-gruppen mfl

Hängbegonia bjuder på rik blomning i olika nyanser av gult, orange, rött, vitt och rosa. Trivs bäst i halvskugga - skugga och är perfekta att hänga under lummiga träd. Vattna endast sparsamt.

Småpetunia Calibrachoa

Småpetunia finns med olika växtsätt, de kan vara hängande eller mer upprättväxande och höjden hos plantorna varierar mellan 10-40 cm. Speciellt de mer hängande sorterna passar ypperligt för ampel och de finns i ett stort urval av färgtoner.

Trädgårdsverbena,Glandularia xhybrida 

Trädgårdsverbena är omtyckt av fjärilar. Trädgårdsverbenans luftiga och busklika växtsätt och färgglada blomning varar från juni och ända fram till dess att frosten blir för hård. Trädgårdsverbenan passar i alla väderstreck bara den placeras ljust och är dessutom självrensande. Tidigare hette trädgårdsverbena Verbena på latin och den benämningen florerar fortfarande i många sammanhang.

Tvillingsporre, Diascia barberae 

Tvillingsporre växer först upprätt för att sedan bli mer hängande med rankor som blir översållade av blommor i rosa, kopparrosa eller aprikosfärg. Blommar utan avbrott i överdådig prakt tills frosten kommer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB