Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ampellilja för allergikern

Ampelliljan är en grön och frodig växt som trivs i stort sett var som helst och är näst intill omöjlig att ha ihjäl. En perfekt växt för dagens stressade människa som vill ha det vackert i hemmet men som inte har tid eller lust att sköta om sina växter. Dessutom är det är en växt som också allergikern kan ha glädje av då den vanligtvis inte orsakar några besvär hos allergiker. En ampellilja som trivs kan börja blomma och eftersom blommorna doftar starkt kan man klippa av stänglarna med knoppar så fort de visar sig.

Namn: Ampellilja (Chlorophytum comosum)

Familj: Anthericaceae, sandliljeväxter.

Ursprung: Sydafrika.

Färg: Chlorophytum - från grekiska ghloros, gulgrön och phyton, växt
comosum - starkt hårig.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Bakgrund: Ampelliljan är en tuvbildande växt som blommar med små vita blommor på långa stänglar, blomningen kan ske när som helst på året. Efter blomningen utvecklas småplantor på stängeln, som i naturen lägger sig ner på marken där de lätt slår rot. Eftersom det kan gå månader mellan regnen där ampelliljan växer naturligt, har växten ett kraftfullt rotsystem med knölar för lagring av vatten och näring.

Egenskaper: Växten blir fort stor och omfångsrik och den är mycket lättskött. Den har en god effekt när det gäller att minska halten kemiska gaser, såsom formaldehyd, i luften. Ampelliljan är en av de växter som normalt inte ger besvär hos allergiker.

Placering: Trivs bäst på en halvskuggig till ljus plats. Skarp sol gör att bladen bleks, medan en mörk placering gör att de blir helt gröna. Rumstemperatur året om, dvs. 18 - 20°C är den bästa temperaturen för ampelliljan.

Sorter: Flera sorter finns. Några vanliga är 'Variegata' och 'Vittatum'. 'Variegata' har längsgående vita ränder på bladen. 'Vittatum' har gröna blad med en bred gul eller creméfärgad mittstrimma.

Skötsel: Vattnas rikligt men får torka upp däremellan. Näring ges i vattnet en gång i veckan från mars till oktober, under övrig tid behövs ingen näring. Om stänglarna med småplantor är för många, långa eller fula kan de klippas bort. Omplantering bör göras varje år. Torr luft och ojämn vattning ger torra bladspetsar, dessutom kan växten angripas av spinn och sköldlöss om det är för torrt i luften.

Användning: Passar bra i ampel och för odling i hydrokultur.


Ampellilja
Foto: Blomsterfrämjandet/FCH

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB