Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Amazonliljan

_Amazonliljan, Eucharis grandiflora_, är en mycket tålig, gammaldags växt som man vid behov kan lämna utan vatten under långa tider. Då vissnar den givetvis ner, men kommer igen när man åter börjar vattna.

Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson

Magnifik mormorsväxt på modet.

Amazonliljan har förutsättning att bli en generationsväxt då den är mycket lätt att föröka: man tar bara en av sidolökarna och planterar den i en egen kruka.

Amazonliljan, Eucharis grandiflora kommer från regnskogarna i Amazonas, där den växer på marken under stora träd. Därför är den också mycket skuggtålig, även om placering i skugga påverkar blomningen negativt. Men om man bara vill ha den som en yvig bladväxt och inte bryr sig om de underbara blommorna, så kan den mycket väl stå en bit inåt rummet. För någon direkt sol vill den inte ha och den vill inte heller gärna torka ut.

Amazonliljan vill ha ca. 20-22 grader året om, även jordtemperaturen bör hålla samma nivå. Den trivs bra i en vanlig, gärna lecablandad, krukväxtjord. Dränera krukan väl!

Ta inte alltför stor kruka i början, då Amazonliljan gärna vill stå något trångt. Det räcker med en 10 cm kruka till att börja med om du bara har en lök, men allteftersom det bildas nya sidolökar, får man byta till allt större kruka. Och sidolökar kommer det fram kontinuerligt, växten kommer med åren att bli mycket stor och omfångsrik.

Amazonliljan vill gärna ha hög luftfuktighet, så duscha den ofta och använd gärna djupa-tallrik-metoden: placera en stor tallrik med småstenar under krukan, häll vatten på stenarna och placera växten så att krukan precis inte når till vattnet.

Under blomnings- och tillväxtsäsongen från september till mars-april hålls Amazonliljan i jämn fuktighet och gödselvattnas, under viloperioden på sommaren vattnar man mindre och slutar gödsla. Växten går dock att anpassa till andra tider om man så vill.

För blomningens skull är den bästa placeringen för Amazonliljan vid ett öster- eller västerfönster utan direkt sol, norrfönster går också bra om det är tillräckligt ljust där.

Amazonliljan blommar under senhösten och vårvintern hos oss på grund av sitt ursprung om man inte har försökt anpassa den till en annan rytm. Blommorna som kommer i klasar om 3-4 stycken på ca. halvmeterhöga stjälkar, är stora, bländande vita och ljuvt doftande.

De härliga blommorna är också mycket vackra och hållbara som snittblommor. De finns just nu i januari-februari att köpa i välförsedda blomsteraffärer som snittblommor.

Lökar finns att köpa under hösten och våren hos lökfirmorna.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB