Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

"Älskar pyssel med växter!"

**Sylvias gröna hörna** Samplanteringar med växter i kruka är en fröjd att pyssla med! Jag vill hitta färgerna och formerna som skapar harmoni eller spänning. Ute, inne, smått och stort − vilket som är roligt och givande.

Text och bild Sylvia Svensson Tidigare avsnitt av Sylvias gröna hörna hittar ni längst ner i krönikan!

Jag älskar att pyssla med planteringar och växtkompositioner av olika slag, gärna i kruka. Det är spännande att fundera ut vilka växter som kan passa ihop med varandra både färg- och formmässigt och som kan trivas med samma förutsättningar. Dessutom ska växterna passa ihop med krukan eller ampeln så att helheten blir harmonisk.

Pyssla ute

Jag prövar glatt med alla sorters växter: från vårens smålökar och färdigdrivna narcisser, penséer och vårglädjeväxter, vidare till sommarblommor, perenner, gräs, stenpartiväxter och suckulenter, kryddväxter, grönsaker, klätterväxter och t o m buskar och småträd, både lövfällande och vintergröna. De senare kan man ha några år i kruka, sedan brukar det bli tvunget att flytta dem till trädgården när de inte längre får plats i krukan.

På bilden ses en av mina nya buskplanteringar, än så länge pyttesmå sticklingsplantor. I den andra vintergröna krukplanteringen har jag plantor som stått i sin kruka i flera år. De börjar bli så pass stora nu att till våren får jag plocka ner planteringen och plantera växterna i trädgården eller i en ännu större kruka.

När hösten kommer är det kul att göra planteringar med de s.k. höstglädjeväxterna och ännu senare sådana som kan stå vackra under hela vintern. Och så gör jag förstås lökplanteringar som ska stå över vintern och vänta på påsken och våren.

Pyssel inne

När det inte går att pyssla med utekrukor, så gör jag det inomhus! Ofta består mina samplanteringar av krukväxter som står tillsammans i en passande ytterkruka eller skål. Jag brukar inte plantera växterna i jord utan de får stå i gruset i skålen i sina egna krukor. På så sätt är det enkelt att vid behov byta ut en växt utan att behöva plocka upp hela planteringen.

I den blålila skål som jag håller i händerna på min vinjettbild, och som ni kan bläddra fram under "Fler bilder" har jag en vit minicyklamen, en suckulent Echeveria-hybrid, och två små murklockor, Campanula portenschlagiana ’BlueOne’. Den sistnämnda klarar även att bo ute, den är ju en perenn växt.

En variation på temat i en silvrigt grön färgskala finns i den vita skålen: en rosa/vit minicyklamen med dekorativa, silvermönstrade blad, en silvergrå Echeveria-hybrid och en rumsgran, Araucaria heterophylla.

Dessa planteringar hoppas jag ska stå några veckor nu. Till julen blir det sedan en hel del nya skapelser, mer om dem senare!

Den bruna skålen med geometriskt mönster, en gammal skatt från Rögle, innehåller en dubbel höstglöd, Kalanchoe ’Shirley’, en mörkbladig suckulent som troligen är en Pachyphytum-art eller möjligen en Dudleya-art (varför anger odlarna inga namn på suckulenterna?!) och en nyhet för i år, Sedum hakonense ’Chokolade Ball’, som än så länge saknar svenskt namn. Sedum hakonense ska nog även klara att växa ute i stenpartiet, den växer vild på Honshu i Japan och i Guangdong i Kina. Jag ska testa att plantera ut den till våren om jag klarar den över vintern inomhus!

Gröna hälsningar Sylvia

Sylvias gröna hörna återkommer tisdagen den 6 november.

#Läs tidigare avsnitt av Sylvias gröna hörna!#

Mammas magnifika amaryllis!

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB