Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Älskade knöl!

**Tyras krönika** Nu är det dags att börja tänka på vår älskade knöl, potatisen och det speciellt om man kanske vill ha lite härlig färskpotatis till sillen i midsommar. Lämplig tid att börja förgro din potatis är senast 4-6 veckor före beräknat utplanteringsdatum.

Text och bild Tyra Hallsénius-Lindhe

Mina sorter i år blir Asterix med sin fina rosabeiga skalfärg, Arielle, Mandel och Asparges en gammal dansk sort. Vill du prova en riktigt tidig sort så finns det en som heter Solist. Sägas bör att alla tidiga potatis sorter har en benägenhet att vara känsliga för bladmögel.

Köp inte sättpotatisarna för sent, för då brukar de ha för långa, vita groddar p.g.a. att butiken inte kanske förvarar dem på optimalt sätt. För är groddarna för långa går dessa lätt av vid hantering. Då är det bättre att vara ute i god tid och sedan lägga dem och förgro knölarna på bästa möjliga plats så att de blir riktigt fina. Ljust och svalt, 10-15 grader är lämplig temperatur under förgroningsstadiet. När du sedan fått gröna, knubbiga, fina groddar på potatisen är det dags att plantera ut dem. Sätt inte ut dem i blöt, kall och lerig jord, jorden bör vara väldränerad, lätt och varm. Är potatisknölarna riktigt stora och har många groddar kan de delas några dagar innan de skall sättas. Dela inte tidigare, då finns risk för att knölarna torkar ut och det är inte bra.

I år skall jag prova att odla dem i sand! Du kan odla potatisen i sand också, det förespråkar en av mina trädgårdsgurus, Nils Åkerstedt. Jag skall prova med Nils teknik i år och då skall jag göra på detta viset. Det här är också helt i min linje, för min filosofi och ambition är att ha en NO-DIG Garden och här skall inte ens grässvålen grävas bort utan jag gör helt sonika så att jag ställer två pallkragar på varandra direkt på gräsmattan! Ingen markduk och inga tidningar i botten. Fyller sedan upp med sand, jag lämnar ungefär en decimeter upp till kanten. Sedan sätter jag de förgrodda potatisarna med ett avstånd av 25cm från varandra och täcker med 5 cm sand. Detta sätt att odla potatis på kräver inte heller någon kupning av potatisen. Potatis gillar visserligen mager jord, men gödning då undrar ni kanske. Jo, här tar man och gödslar med gräsklipp eller andra finhackade färska gröna blad och växter.

Den näring som finns i själva sättpotatisen räcker tills potatisblasten blivit 10-15 cm. Sedan måste man gödsla. Täck med ett generöst lager med gräsklipp mellan potatisstånden, gärna en decimeter tjockt. Vattna med små mängder ett par gånger i veckan. Sanden skall vara fuktig men överdriv inte vattningen för då sköljer du bara bort näringen och då kommer den inte potatisarna tillgodo. Efter ett par tre veckor är det dags att upprepa proceduren med att lägga på ett nytt lager med färskt grönt. Kom ihåg att vara noga med att täcka allt väl så att inte ljuset tränger ner och gör dina små potatisar gröna. Efterhand som potatisblasten och dina potatis växer ökar man vattenmängden.

Täck dina odlingar med ett dubbelt lager fiberduk när det är kallt, detta för att inte blasten skall frysa. Tänk på att vi ofta har järnnätter i juni månad.

Odlar man på friland på traditionellt sätt och vill ha extra tidig skörd kan man också testa med att plantera några sättpotatisar i kruka (11x11cm) inomhus på sval plats. Häll lite jord i en kruka och sätt ner en potatis i varje kruka. Vänta tills det att potatisen börjar gro och växa och fyll på med jord vartefter. Plantera sedan ut din potatisplanta när jorden är lagom varm och risken för nattfrost helt är över. Vid utplantering bör jordtemperatur vara minst +8°. Radavstånd 55 - 70 cm, längre avstånd minska risken för bladmögel! Plantavstånd cirka 25 cm, sena sorter kräver mer utrymme. Kupa sedan potatisen efterhand det behövs.

Hälsningar Tyra

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB