Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Älskade knöl!

**Tyras krönika** Nu är det dags att börja tänka på vår älskade knöl, potatisen och det speciellt om man kanske vill ha lite härlig färskpotatis till sillen i midsommar. Lämplig tid att börja förgro din potatis är senast 4-6 veckor före beräknat utplanteringsdatum.

Mina favoritsorter och tips för årets potatisodling

Favoritsorter att prova

Mina favoritsorter i år blir Asterix, med sin vackra rosabeiga skalfärg, Arielle, Mandel samt Asparges, som är en gammal dansk sort. För dig som vill njuta av årets första potatis tidigt finns också sorten Solist – men tänk på att alla tidiga potatissorter tenderar att vara känsligare för bladmögel. Det är alltså klokt att välja lite olika sorter för att både kunna njuta tidigt och få fortsatt skörd långt in på säsongen.

Förberedelser: Förgro och plantera rätt

Köptips och groddning

Tänk på att köpa dina sättpotatisar i god tid. Om du väntar för länge brukar sättpotatisarna ha utvecklat för långa, vita groddar, eftersom butikens förvaringsutrymmen sällan är optimala. Långa och sköra groddar har lätt att gå av vid hantering. Det är därför bättre att vara ute i god tid och själv sköta förgroningen hemma. Lägg potatisarna ljust och svalt, idealiskt vid 10–15 grader under förgroningstiden. När knölarna utvecklat gröna, knubbiga och fina groddar är det dags att sätta ut dem. Plantera aldrig ut potatis i blöt, kall och lerig jord – jorden ska vara väldränerad, lätt och lite varm för att ge den bästa starten. Stora potatisknölar med många groddar kan delas några dagar före utplantering (aldrig tidigare, då riskerar de att torka ut).

Sandodling enligt NO-DIG-metoden

I år tänker jag, inspirerad av trädgårdsgurun Nils Åkerstedt, odla potatisen i sand! Den här tekniken passar bra med min filosofi om en NO-DIG Garden – alltså en trädgård där jorden inte grävs alls. Inte ens grässvålen tas bort; istället ställer jag två pallkragar på varandra direkt på gräsmattan. Under behövs varken markduk eller tidningar. Jag fyller helt enkelt upp med sand, och lämnar cirka en decimeter kvar till kanten. Förgrodda potatis sätts sedan med 25 centimeters mellanrum och täcks med 5 centimeter sand. Att odla potatis på detta sätt innebär att kupning blir helt överflödig!

Gödsel och täckning under säsongen

Många undrar över gödning, eftersom potatis gärna växer magert men ändå kräver en del näring för att utvecklas bra. Den näring som sättpotatisen själv innehåller räcker tills blasten når 10–15 cm höjd. Därefter bör du lägga ett tjockt lager (gärna 10 cm) gräsklipp eller annan finhackad, färsk grönmassa mellan plantorna. Vattna med små mängder vatten ett par gånger per vecka så att sanden hålls fuktig, men inte blöt – för mycket vatten sköljer bort näringen. Upprepa täckningen med nytt grönt material efter två till tre veckor. Täck alltså noggrant, så att inte ljuset når potatisarna och gör dem gröna och giftiga. Efterhand som blasten och potatisarna växer ökar du försiktigt på vattningen.

Skötsel och skydd

Glöm inte skydda odlingen med ett dubbelt lager fiberduk när det är kallt, särskilt under försommaren då det ofta inträffar järnnätter i juni. Fiberduken hjälper till att skydda blasten från frostskador och ger generellt jämnare förutsättningar för plantorna.

Extra tidig skörd med förkultivering

Vill du njuta av ännu tidigare skörd även på friland kan du förkultivera några potatisar inomhus i kruka (11 x 11 cm), svalt och ljust. Lägg lite jord i botten, sätt ner en potatis per kruka och fyll på med jord efterhand som groddarna växer. Plantera ut när jorden utomhus är varm nog och nattfrosten har gett med sig.

Avstånd, temperatur och traditionella råd

Vid utplantering rekommenderas en jordtemperatur på minst +8°C. Radavståndet bör vara 55–70 cm; längre radavstånd minskar risken för bladmögel. Plantavståndet är ca 25 cm – välj gärna ännu större avstånd för sena och storväxande sorter. Odlar du traditionellt på friland bör du kupa potatisplantorna när det behövs och sköta ogräsrensning löpande.

Bild: Potatisodling i sand enligt NO-DIG-metoden

Lycka till!

Sandodling utan grävning bidrar till en arbetsbesparande och lyckad potatissäsong, särskilt i kombination med gräsklipp eller färskt grönt som gödsel. Lycka till med potatisodlingen – och glöm inte att njuta av både arbetet och den färska potatisen när den väl är klar för skörd!

Text och bild: Tyra Hallsénius-Lindhe

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB