Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Älskade basilika!

Det är många som gillar den ljuvligt doftande kryddväxten basilika! En sallad av mozzarellaost, solmogna tomater och basilikablad med droppad olivolja och en nypa fingersalt på toppen är en helt ljuvlig kombination och påminner oss om härliga, soliga dagar i en semesterort vid Medelhavet.

Av Sylvia Svensson

Basilika är helt klart en krydda som bör ätas färsk, den förlorar mycket av sin arom, om den torkas. Den kan visserligen frysas, men den frysta har också förlorat något av smaken och doften.

Så odla gärna dina egna basilikaplantor hemma på fönsterbrädan och senare kanske ute på din soliga balkong eller altan – den är lätt att driva upp från frö.

Odla i krukor

Basilikan gillar värme, så det är bra om du odlar den i krukor som du inte har ute om det inte är varmt och skönt väder. En kruka är ju lätt att ta in om det skulle bli kallt och regnigt.

Börja med att så frön inomhus på våren. Så i såjord i ett minidrivhus eller liknande. Ställ sådden varmt och ljust men inte i direkt solgass.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

När plantorna är hanterbara, skola om dem i krukor med fuktighetshållande men lätt och väldränerad jord som är tämligen näringsrik. Basilikan står gärna i något mer näringsrik jord än andra kryddväxter. Ta en tuss på ett tiotal plantor i varje 10-15 cm kruka, plantera inte en och en.

Du kan också göra så att du tar en lite större kruka, har den kraftigare jorden under och ca 1-2 cm såjord överst. Så fröna lagom glest så du slipper gallra. När plantorna växer, når rötterna ner i den kraftigare jorden under och du behöver inte skola om. Börja gödselvattna senare under våren.

Var noga med vattningen eftersom plantorna inte tål att torka ut.

Placera inte krukan i gassande sol utan så att ljuset kommer genom en tunn, vit plantskyddsväv eller kanske en sirlig spetsgardin.

Vidare skötsel

Vill du ha dina basilikakrukor ute, avhärda dem noga och ta ut dem först sedan när det verkligen är sommar! Minst 20 grader bör det vara. Basilika gillar alltså inte kyla och kan bli ful och eländig om den utsätts för regn och rusk.

Håll basilikan igång genom att skörda topparna allt eftersom, ta ett eller några få bladpar överst på stjälkarna. På så sätt blir stjälkarna inte långa och taniga utan de bildar nya grenar.

Gödselvattna basilikan varannan vecka med ekologisk grönsaksgödsel.

Ta gärna bort alla blomknopparna som bildas, för annars kan bladtillväxten avta om plantan går i blom. Det är bara den vackra thaibasilikan som kan tillåtas att blomma.

Du kan prova att på senare delen av sommaren ta sticklingar från basilikan. Ha sticklingarna i ett glas vatten tills de får rötter, plantera dem sedan i nya krukor, några stycken i varje.

Köp basilikafrön från Odla

Vi på Odla Shop har fem olika basilikor att välja bland! Den vanliga, storbladiga basilikasorten ’Sweet’ är den mest kända, men pröva också dess rödbladiga variant och den buskiga, småbladiga dvärgsorten ’Piccolino’. Lite mer ovanliga är thaibasilikan och citronbasilikan ’Lemon’. Varför inte odla allihop!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB