Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Alla hjärtans dag!

Så är det snart dags för den allra hjärtligaste dagen på året, _Alla hjärtans dag_. Visst, årets alla dagar ska så klart vara hjärtliga, men just denna dag kan man fira kärleken och vänskapen alldeles extra!

Av Sylvia Svensson

Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung i firandet av helgonet Sankt Valentin i det medeltida Frankrike och England. Den kallas därför även Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Alla hjärtans dag-legender

Det finns många legender kring Alla hjärtans dag. Nya berättelser med romantiskt innehåll har kommit till under århundradenas gång.

I England och Frankrike var Valentindagen en fest för ungdom och förälskade redan på 1300-talet och parbildningslekar av olika slag var vanliga. Det var då som helgonet började förknippas med kärlek.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Under medeltiden uppstod också en sed att skriva kärleksbrev till sin käraste. Senare på 1800-talet blev tryckta och utsirade valentinkort populära.

I dag firas Valentindagen förutom i alla engelsktalande länder, även på flera andra håll, däribland hos oss. Vi brukar ge bort små presenter och blommor och fira med romantiska middagar eller små resor på tu man hand.

Bästa vännen ska förstås också bli firad med en härlig, vårlig tulpanbukett!

Blomsteraffärerna står i beredskap med det mest romantiska de kan uppbåda i blomväg! Röda rosor, så klart, men även ljuvliga rosa papegojtulpaner, små pärlhyacinter och romantiska, ljuvt doftande blomuppsättningar.

Restauranger, delikatessaffärer och konditorier kommer med förslag på utsökta frestelser, liksom guldsmedsaffärer med hjärtformade smycken. Och choklad hör förstås till när man ska uppvakta denna dag.

Så låt oss bli riktigt romantiska och fira av hjärtans lust!

Gör ett äpple med text nästa sommar!

Valentinäpplet med text kan förstås vara svårt att skapa till rätt tid på året men med riktigt sena äpplen kan det funka. Äpple med annan text eller bild är kul att göra under sommaren.

Gör så här: När de sena äpplena börjar mogna och få färg, gör en schablon med den texten eller bilden du vill ha genom att klippa ut texten/bilden och klistra sedan schablonen på äpplets solsida. När solen lyser på äpplet, blir texten och bilderna genom schablonen belysta men inte det som finns under lappen. På så sätt framträder texten så småningom och du kan plocka äpplet och spara det.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB