Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i Trädgården i April

April, April, jag kan lura dig vart jag vill! Så känns det verkligen i April, ena dagen är det 17 grader i solen och andra snöblandat regn. April är också en av de månader som skiljer sig åt mycket i vårt land. Vissa har snö kvar och vissa kan plantera rosor med musöron. I denna artikel kommer jag ta upp lite grejer man kan göra i April och så får man ta med sig det man kan göra beroende på väder och vilken zon man bor i.

Text och bild: Anna Theorin

Oavsett vart du bor i landet så är April starten på säsongen. Så känner i alla fall jag och många med mig. Även i zon 8 börjar det komma fram barmark och takdropp. Våren har kommit långt i zon 1 där man redan kan plocka Narcisser men oavsett vart man bor så är det nu vi har allt framför oss. Och det, det är magiskt.

Här kommer lite grejer jag pysslar med i April!

Förodlar Dahlior Dahlior gillar ingen frost alls, bladverket dör med en gång. Därför startar jag inte mina Dahlior förrän i April. För även här i zon 3 kan jag oftast inte sätta ut dom helt förrän i mitten/slutet på Maj. Och Dahlior växer fort och blir stora.

Jag odlar mina i de plastpåsar de kommer i. Fyller upp med jord, ställer i en back och väntar. Ingen vattning. Ingen gödning. Snart kommer de små skott upp från knölarna och då börjar jag vattna. Sen blir det ett väldigt konkande någon vecka med avhärdning. Ut på dagarna (i skugga) och in på nätterna. Innan de kan flytta ut på riktigt.

Vi har flera sorters Dahlior i lager fortfarande och än är det inte försent att förodla dom inne. Ni hittar dom här. Man kan givetvis också sätta de direkt i marken sen när frostrisken är över. De blommar lite tidigare bara om man börjat inomhus först.

Sår grönsaker Vissa grönsaker går utmärkt att så utomhus nu. Bondböna (den enda böna som tål kall jord), spenat, pak choi, salladslök mm. Dessa sår jag utomhus direkt nu. Och inomhus sår jag olika sorters kål och örter. Snabbväxande och värmekrävande grönsaker som gurka och majs väntar jag med lite till. Grönsaksfröer finns här.

Planterar om April är stora omplanteringsmånaden för mig. Mycket som grott inomhus men som nu ska få större krukor och mer jord. Jag sätter inte ut mina sommarblommor förrän jag vet att nattemperaturen är bra. Inte heller tomater. De stannar gärna i växten helt om det är för kallt. De kan överleva men de står gärna och stampar. Kungsljuset har fått egna krukor nu och några tomater som fortfarande står i pluggbrätt ska få egna krukor. Mitt käcka pluggbrätte hittar ni här.

Gödslar trädgården och klipper ner perenner I april klipper jag ner alla perenner och gödslar min trädgård. Alla rabatter får gödsel, grönsakslandet och krukor som står ute året om får även de en dos. I de södra delarna kan man också börja gödsla gräsmattan nu.

Beskär rosor Nu beskär jag mina rosor. Rabattrosor klipps ner till cirka 15-20 cm ovanför marken. Buskrosor och klätterrosor gallras, man tar bort de äldsta grenarna längst nere vid marken.

Sår sommarblommor Många sommarblommor behöver inte sås förrän nu. Solrosor, Zinnia, Rosenskära, allt detta sår jag nu i April för utplantering senare i maj. Jag har lärt mig att de blir inte bra av att så för tidigt. De blir inte knubbiga, frodiga plantor om dessa sorter står inne för länge. Mycket kan också direktsås utomhus. Fröer till sommarblommor hittar du här.

Ut med Luktärter Jag sätter ut mina luktärter nu i sina krukor. Jag hade kunnat plantera ut dom redan men vill ha lite koll på nattemperaturen. De klarar en fem minusgrader men man vet aldrig med April. Kan lika gärna bli minus tio en natt så jag låter de står kvar i krukorna så jag enkelt kan plocka in dom om det skulle bli för kallt.

Planterar lökar som blommat inne Under våren brukar jag ha mycket lökar inomhus som blommar. Det är så mysigt att tjuvstarta våren lite. Även i krukor utomhus brukar jag sätta lökar. När de sen vissnat ner så planterar jag ut dom i rabatten. Dessa har stått inomhus i krukor och får nu torka upp för att sen planteras ut. Separera lökarna vid plantering. De kommer blomma så fint nästa år igen.

Njut Våren springer oftast snabbt förbi så glöm inte att njuta av den.

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB