Aktuellt i Trädgården i April
April – Odlingssäsongen drar igång
Oavsett vart du bor i landet så är april starten på odlingssäsongen. Så känner i alla fall jag och många med mig. Även i zon 8 börjar det komma fram barmark och takdropp. Våren har kommit långt i zon 1 där man redan kan plocka narcisser, men oavsett vart man bor så är det nu vi har allt härligt framför oss – och det, det är magiskt!
Vad jag pysslar med i april
Förodlar dahlior
Dahlior tål ingen frost, deras bladverk dör direkt om temperaturen sjunker under noll. Det är därför jag brukar vänta till april med att börja förodla mina dahlior. Här i zon 3 kan jag oftast inte sätta ut dem förrän i mitten eller slutet av maj, så det är onödigt att låta dem ta plats inne tidigare än nödvändigt – de växer väldigt fort!
Jag förodlar mina dahlior i plastpåsarna de levereras i. Jag fyller påsarna med 7–10 cm jord, lägger knölen ovanpå och täcker med lite mer jord, precis så att stjälkstumpen eventuellt sticker upp lite. Jag ställer dem sedan i en låda och väntar – ingen vattning och ingen gödning i början! Först när de första små skotten visar sig från knölarna börjar jag vattna försiktigt. Då utvecklas plantorna till fina och kraftiga exemplar.
När skotten blivit några centimeter höga är det dags för avhärdning – ut på dagarna (gärna i skugga första dagarna, så de vänjer sig vid ljuset) och in igen på nätterna. Så fort frostrisken är över kan de flytta ut på riktigt och planteras i rabatt eller stora krukor.
Vill du prova så har vi flera olika sorters dahlior kvar i lager och det är inte för sent att dra igång förodlingen inomhus – du hittar dem här. Självklart kan man även vänta och sätta knölarna direkt i marken utomhus när jorden blivit varm, men genom att förodla får du tidigare och rikligare blomning.
Sår grönsaker
Vissa grönsaker går utmärkt att så utomhus redan i april – till exempel bondböna (den enda ärtböna som verkligen tål kylig jord!), spenat, pak choi och salladslök. Dessa direktsår jag nu när jorden börjar tina upp. Inomhus sår jag olika sorters kål och örter. Snabbväxande och värmekrävande grönsaker som gurka och majs väntar jag med ett tag till. Om du vill botanisera bland grönsaksfröer så finns de här.
Planterar om
April är min absoluta omplanteringsmånad. Många småplantor som grott inomhus behöver nu större krukor och mer jord för att fortsätta växa kraftigt. Jag väntar alltid med att plantera ut sommarblommor och tomater tills jag vet att nattemperaturen är tillräckligt stabil – de kan annars tvärstanna i växten även om de överlever en kylig natt. Kungsljuset har nu fått egna krukor och några av tomaterna som stått i pluggbrätten är också redo för uppgradering.
Gödslar trädgården och klipper ner perenner
I april passar jag på att klippa ner alla perenner och gödsla min trädgård. Rabatter, grönsaksland och övervintrade krukväxter får en dos gödsel, så får de bästa möjliga start inför säsongen. I södra Sverige kan man också börja gödsla gräsmattan redan nu.
Beskär rosor
Nu beskär jag mina rosor. Rabattrosor klipps ner ordentligt, till cirka 15–20 cm ovan jord. Buskrosor och klätterrosor gallras så att de äldsta grenarna tas bort nere vid marken.
Sår sommarblommor
Nu är det dags att så sommarblommor som solros, zinnia och rosenskära. Min erfarenhet är att de blir bäst om de sås nu i april – står de inne för länge blir de rangliga och gängliga. Mycket sommarblommor går också att direktså utomhus lite senare. Vill du se utbudet på sommarblommor hittar du fröerna här.
Ut med luktärter
Mina luktärter får flytta ut i sina krukor nu när dagarna blir längre. Jag är dock beredd att ta in dem om det hotar med riktigt låga temperaturer – luktärter klarar ned till minus fem grader men ibland kan april bjuda på oväntat hårda frostnätter, så det är skönt att ha lite kontroll och kunna flytta in dem vid behov.
Planterar lökar som blommat inne
Under våren älskar jag att driva upp lökväxter inomhus – det ger vårkänsla i hela huset! När de blommat över får lökarna vissna ner och torka till. Sedan planterar jag ut dem i rabatten, gärna lite glest så de får plats att växa till. (Separera alltså lökarna vid utplantering.) Nästa år kommer de att blomma lika vackert utomhus!
Njut
Våren springer oftast snabbt förbi – så glöm inte att njuta av den när den är här!
Tips & Sammanfattning
Så förodlar du dahlior i plastpåse
Att förodla dahlior inomhus i plastpåse är både platsbesparande och enkelt – och särskilt användbart i de kallare odlingszonerna här i Sverige där utplantering kan dröja till långt in på våren.
Steg-för-steg:
- Starta förodlingen i april. Om du vill väcka knölarna extra snabbt kan de läggas i ljummet vatten någon timme före plantering, men detta är valfritt.
- Använd en rejäl plastpåse (3–5 liter). Fyll med 7–10 cm jord, lägg i knölen med eventuell stjälkstump uppåt och täck försiktigt med jord så att stjälken precis sticker upp.
- Vattna försiktigt först när de första skotten syns! Dahlior gillar inte blöta knölar utan rötter – de kan ruttna om de hålls för blöta.
- Ställ påsarna varmt för att stimulera tillvä