Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i september

Hösten i trädgården – planering och praktiska tips

Trots att det är höst finns det mycket som är vackert i trädgården. Med lite planering kan det finnas mycket i trädgården som lyser upp nu när kvällarna blir kortare. Träden börjar få fina höstfärger, och det är en utmärkt tid att besöka plantskolor för att se vad som är fint just på hösten. Tyvärr är inte utbudet alltid lika stort som på våren, men det finns ändå gott om växter att välja bland för den som vill förlänga säsongen med färg och grönska.

Bland blommorna finns det flera sorter som håller sig vackra långt in på hösten, som exempelvis höstaster, krysantemum, höstanemon och solhatt. Att redan under vår och sommar planera för en vacker höstträdgård gör stor skillnad. Många perenner och buskar visar nu sin allra bästa färgprakt; japanska lönnar, blomsterkornell och ginnalalönn är bara några exempel på växter som kan bidra till sprakande höstfärger och ett levande intryck även sent på säsongen. Det är också smart att välja buskar och träd med vackra bär eller intressanta fröställningar, eftersom dessa ger färg och struktur långt efter att bladverket fallit.

Krukor med höstväxter utanför dörren ger en extra välkomnande känsla, och det finns mycket lämpligt att välja bland i butikerna, såsom prydnadsgräs, alunrot och höstljung. Vill man vara extra kreativ går det bra att ta en promenad i skogen och samla material som kvistar, mossa, kottar och bär till egna arrangemang – perfekt för att skapa vackra naturdekorationer hemma.

Plantera gärna på hösten

September är en bra månad för plantering av perenner, buskar och träd. Nu är luften fuktig vilket gör att växterna klarar sig bättre och rotar sig snabbare. Det är också tid att få ner blomsterlökarna i jorden – plantera lökarna så tidigt som möjligt på säsongen, medan de fortfarande är fräscha och utbudet är stort. Det vanligaste rådet är att sätta lökarna tre gånger så djupt som de är stora, och för ett snyggare och mer effektfullt resultat planteras de ofta i grupper av samma sort. Glöm inte att gödsla med benmjöl vid plantering, eftersom det ger näring åt rötterna under vintern.

Skydda mot frost

När hösten övergår i kyligare väder är det viktigt att skydda känsliga växter. Dahlior och andra sommarblommor som inte tål frost kan behöva täckas med fiberduk under kalla nätter – på så sätt förlängs blomningen och man får njuta av blommorna längre, eftersom det ofta följer flera milda höstdagar även efter enstaka frostnätter. När frosten tagit dahliornas blommor bör knölarna grävas upp och förvaras frostfritt. Detta gäller även gladiolus, anemon och begonia. Växter som fuchsior, pelargoner och änglatrumpeter måste flyttas inomhus innan temperaturen faller under noll.

Skörd, fröinsamling och torkning

Hösten är också skördetid. Jordärtskockor och vitlök är det nu dags att sätta. Purjolök och olika kålsorter kan fortsatt skördas under hela hösten, och ofta långt in på vintern om temperaturen inte blir alltför låg. Det lönar sig att samla in egna fröer från sommarblommor och grönsaker som tomater, bönor och majs; det är enkelt och ger både ett hållbart kretslopp och en möjlighet att spara favoritsorter till kommande säsonger. En del fröer kan också sparas till att ge mat åt fåglarna under vintern. För trädgårdsintresserade kan torkning av växter, både till buketter och olika arrangemang, vara ett spännande sysselsättning – mycket material kan hittas såväl i den egna trädgården som ute i naturen.

Beskärning och växthusvård

Plommon- och körsbärsträd beskärs lämpligen efter skörd för att gynna trädens hälsa och underlätta framtida tillväxt. I växthuset är det dags att städa ut efter årets odlingar, ta bort gamla växtdelar och göra rent. Känsliga växter kan förvaras där över vintern om utrymmet tillåter. Passa också på att så lite vintersallat i växthuset när det blivit för kallt att så utomhus, och tänk på att perenner även kan sås i växthus under hösten och senare planteras ut i trädgården på våren. Om du odlat chili kan du ta sticklingar från vedartade plantor, sätta i vatten och låta dem bilda rötter, så får du en snabbare start på nästa års säsong.

Skörderester – skapa bra jord och biologisk mångfald

Hösten innebär en hel del skörderester och löv. Ta tillfället i akt att skapa eller förbättra en kompost – det är nyckeln till bra jord, som i sin tur ger vitala och friskare växter. Blanda gärna om de befintliga komposterna och täck med halm eller löv; det hjälper till att förlänga nedbrytningen och bevara rätt fuktighet. Lövhögar ger dessutom skydd åt igelkottar och insekter under vintern, vilket främjar den lokala biologiska mångfalden.

Sammanfattning och tips

  • Planera för både höst- och vårblomning när du väljer växter och lökar.
  • Glöm inte skydda känsliga växter inför frosten och ta in dem i god tid.
  • Utnyttja hösten till skörd, fröinsamling samt förberedelser för nya planteringar och förbättrad jord.
  • Ta hand om ditt växthus och beskära fruktträd efter skörd.
  • Låt delar av trädgården bli tillfälliga livsmiljöer för djur och insekter genom att lämna löv, ris och gräs på vissa områden.
  • Skapa vackra höstarrangemang med både trädgårdsväxter och material från naturen.

Med lite eftertanke och extra omsorg kan hösten bli en trivsam och produktiv period i trädgården – både för den som längtar efter en färggrann avslutning på säsongen och för den som vill förbereda grunden för nästa års odling och blomsterprakt.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB