Aktuellt i november
November i Sverige – mörker, vila och förberedelser
Nu är vi framme vid årets näst mörkaste månad, november – en tid då ljuset snabbt drar sig tillbaka, regnet övergår allt oftare i snö eller slask och mörkret sänker sig. Förr kallades november i Sverige för Vintermånad – ett passande namn när dagarna är korta och första vinterns tecken gör sig påminda. Ett gammalt talesätt lyder: "Om Anders braskar, skall julen slaska." Det vill säga, om det är kallt på Andersdagen (30 november), blir julen ofta blöt och mild – och vice versa.
November är ofta dimmig. Det är en period vi förknippar med senhöstens tunga slöjor och dimmor. Meteorologerna kallar den vanliga höstdimman för advektionsdimma, som uppstår när luften är varmare än marken. I äldre tider talade man mer lyriskt om älvrök när tunna slöjor av fukt ringlade sig över sjöar och vattendrag – ett resultat av temperaturskillnaden mellan det ännu ljumma vattnet och kall luft.
Men även om det kan kännas tungt med mörkret så här i november, är det trösterikt att veta att det snart vänder igen mot ljusare tider. För att mota bort mörkret kan vi tända många ljuspunkter både i hemmet och i trädgården – och vi kan drömma oss bort till våren och sommaren med hjälp av vackra bilder och inspirerande texter i trädgårdstidningar och -hemsidor.
När trädgården går in i vila ges vi också tid att planera och sköta undan det sista inför vintern. Det finns faktiskt en hel del att göra trots att det mesta utomhus saktar in.
Pynta trädgård och entré
När marken fortfarande är bar, passa på att samla naturmaterial till adventsdekorationer; mossa, fina grenar, kvistar, rönnbär, kottar och vackra gräs. Ett tips är att förvara mossan och bären i plastpåsar med lufthål utomhus så att de inte torkar ut. Testa gärna att binda egna kransar, vinterbuketter och girlanger – det är ofta enklare än du tror!
Nu är också rätt tid att se över ljusslingorna. Testa i förväg så du slipper frustrationen av trasiga slingor när första advent ska firas. Om du har äldre slingor där några lampor fortfarande fungerar kan du hitta kreativa idéer för vad du kan göra med dem, till exempel här. Var kreativ – använd dem till att lysa upp urgröpta pumpor eller skapa ljusfigurer.
Har du japanska lyktor (judekörs, Physalis alkekengi var. franchetii) i trädgården? Gör ett roligt ljusarrangemang inomhus genom att trä en liten ljusslinga längs några kvistar och sätt en lykta över varje lampa för mjukt, färgat sken.
Tips!
- Förvara insamlat material utomhus så det håller sig fräscht längre.
- Blanda barrväxter, gräs och bär för vackra och hållbara dekorationer.
Fåglarna behöver hjälp
November är också starten på en tid när småfåglarna kan behöva oss lite extra. Skapa dekorativa arrangemang av mossa, kottar, kvistar och äpplen för deras glädje – glöm inte att byta ut äpplena efterhand.
Se över dina fågelmatare, rengör dem ordentligt och placera ut dem när kylan och snön kommer. När du väl börjat mata så fortsätt hela vintern – fåglarna räknar med sitt matställe och kan ha svårt att hitta alternativ.
Det finns nu nya, specialanpassade fröblandningar för exempelvis insektsätande fåglar som numera allt oftare stannar över vintern, såsom rödhake. Några olika blandningar hittar du, till exempel Rödhake och Sångfågelmüsli från Wildlife Garden .
Vill du bidra ytterligare, kan du sätta upp extra fågelholkar redan nu – de ger gott skydd mot kyla och blåst under vintern. Och glöm inte att samla in frostskadade rönnbär – använd vissa till gelé, men spara gärna några klasar i frysen för att kunna ge fåglarna en välkommen överraskning längre fram på vintern. Det blir en fin "julklapp" till dem!
Skydda växter mot vintern
Rosor och andra känsliga växter mår bra av skydd mot vinterns påfrestningar. Kupa rosorna med luftig kompostjord, sand, torra löv, granris eller barkmylla – men undvik täckbark, den kan bilda iskakor runt basen och förbruka kväve ur jorden. Grov sand och granruskor, som i Rosariet i Göteborg, fungerar utmärkt.
Täck också andra känsliga växter med torra löv och grankvistar. Och tänk på att några växter, exempelvis alpina växter, vill stå torrt vintertid; skydda dem med exempelvis en tegelpanna eller glasskiva på stenar så att regnet hålls borta men luftcirkulationen bibehålls. Glöm inte att vintergröna växter, såsom rododendron, gärna vill ha vattnade, välfyllda rötter inför vintervilan – vattna vid behov och täck sedan jorden med löv.
Om du har vinstockar i trädgården, skall de beskäras före jul, så att de inte börjar "blöda" när saven stiger i januari/februari. Kort in sidoskott som burit frukt till 1–5 ögon.
Vintertips för ömtåliga växter
- Lägg på löv och granris direkt efter första frosten då marken är lätt frusen.
- Kontrollera särskilt välexponerade eller vindutsatta platser.
Städa upp, ta in och vinterförvara
Se till att alla trädgårdsredskap är rengjorda och inburna, annars rostar de lätt sönder ute. Glöm heller inte vattenslangar och regnvattentunnor – töm och förvara dem frostfritt.
Blad på gräsmattan kan med fördel finfördelas med gräsklipparen och användas som gödsel – dock inte eklöv! Eklöv bryts ner långsamt och innehåller dessutom stora mängder garvsyra, ogynnsamt för gräset och andra växter. Lägg dem istället i en särskild kompost, helst varvad med sand och gräsklipp.
Sop gångar rena från hala löv (exempel på hur det kan se ut), och använd torkade blad som vinterskydd till trädgårdens känsligare växter.
Passa på att gräva om komposten innan den fryser – kanske hittar du också en vintersovande igelkott som gärna får störas så lite som möjligt! Kompostjord kan också användas till att kupa extra känsliga växter på friland.
Har du trädgårdsdamm, fiska upp löv och avfall så att de inte ruttnar och luktar illa i vår. Ta upp pumpen, lägg på nät och skydda mot rovdjur. Om du har fiskar och dammen riskerar att frysa helt, överväg att köpa dammvärmare eller vintervakt så att det alltid finns ett öppet hål i isen.
Klipp inte ner perenner mer än nödvändigt – speciellt inte gräs, där ihåliga strån annars riskerar att fyllas med vatten och orsaka rotröta. Många perenner är dessutom vackra vintertid, som sina vinterståndare och fröställningar.
Kom-ihåg för vinterförvaring
- Töm och ta in alla krukor av oglaserat gods så de inte spricker.
- Förvara redskap och maskiner torrt, gärna inoljade.
Plantera och börja med julförberedelser
Om du hittar tulpanlökar till bra pris, så går de att plantera så länge jorden