Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i mars

Nu har ljuset kommit och med det vaknar livsandarna. Men denna vinter har varit exceptionell i hela landet, det ligger ännu en och annan snödriva på trädgårdslandet, så det går inte att börja påta ännu. Vårblommorna dröjer också.

Vid det här laget brukar ju både snödroppar, vintergäck, julrosor och krokus blomma här söderöver, men nu sover de ännu under snön. Nu under de senaste dagarna har dock blidvädret fått snön att börja smälta i rekordfart här i söder, istället ligger det stora ankdammar över gräsmattor och gångar, då den frusna jorden inte förmår suga upp all smältvatten. Så försök dränera i görligaste mån, dika bort vattnet där det går, så att det inte skadar växterna och gräset.

I mars brukar dock den första vårbrådskan hinna ikapp oss trädgårdsmänniskor. Det finns en hel del göromål som skall hinnas med före den allra mest hektiska vårjobbarmånaden, april. Här har jag försökt göra lite stolpar på allt som helst inte skall glömmas bort mitt i allt som behöver göras.

Ute i trädgården

 • Om du tänker elda upp skräp- och lövhögar, så SNÄLLA, flytta på dem först! Igelkottarna ligger ännu ett tag därinne och sover vintersömn, du vill väl inte elda upp dem också? I många länder i Europa är det till och med lag att man måste flytta på skräphögar innan man eldar, just för att igelkottarna blir färre och färre. Hittar du en sovande kotte så bädda in den igen.

 • Om du inte gjorde det redan i höstas, så städa växthuset och drivbänkarna nu och gör dem startklara. De tidigaste sådderna kanske kan göras redan från mitten på månaden om du har en s.k. frostvakt i växthuset. Isolera vid behov med bubbelplast. En tunna med vatten kan också fungera som värmesamlare, liksom golv av stenmaterial.

 • Nu är det bråttom med fågelholkarna!! Om du inte gjort rent och reparerat dem redan så gör det snarast. Kanske dags att sätta upp några nya holkar också. De tidigaste bosättarna är redan i gång och söker bostad, talgoxarnas titityy har ju hörts ett tag nu trots det vintriga vädret! De om några behöver skydd mot vädrets makter nu!

 • Städa uteplatsen så fort det går, så att du sedan kan ta fram en stol och njuta av de första varma, soliga dagarna med en kopp kaffe ute utan att behöva röja just då när solen skiner som skönast!

 • Gör också rent i alla urnor och patiokrukor om du inte gjorde det redan i höstas. Då är det mycket roligare att kunna plantera de första vårpenséerna när det börjar bli dags! De är små tuffingar som visserligen tål en frostknäpp på ner till -8 grader, men det är bättre att ta in krukan eller skydda den med en tjock frostskyddsväv om en frostnatt hotar. Gödsla rikligt så blommar de långt in på sommaren, särskilt om du kontinuerligt plockar bort vissna blommor.

 • Hyacinterna som du har sparat från julgrupperna kan du också gräva ner i trädgårdslandet så fort tjälen gått ur jorden. De får samla kraft och förhoppningsvis blommar de igen nästa vår.

 • Vårstädningen kan inledas i trädgården när snön har smält bort och marken torkat lite, men låt solskyddet över de känsligaste rosorna i söderläge vara kvar ett tag till så att de inte börjar växa för tidigt. Se också till att du har solskydd särskilt på de vintergröna växterna som planterades förra hösten, de har nog inte hunnit etablera sig ännu och kan få en ordentlig solbränna nu i vårsolen eller i värsta fall dö!

 • Ta inte heller bort perennernas skyddande lövtäcke för tidigt, särkilt inte sedan det kommer upp späda, hoppfulla skott. Lövtäcket skyddar och bromsar utvecklingen lite, tills det har hunnit bli varmare och risken för nattfrost gått förbi. Ös ev. lite mer löv på dem om de tenderar att vakna för tidigt.

 • Nu är det också bra tid att planera nya gångar och stråk i trädgården när man bättre ser hur rabatterna ligger. Men gör hellre gångarna mjukt slingrande än raka, det ger spänning åt trädgården. Du kan lägga ut vattenslangen eller ett rep på den tänkta platsen och testa! Åk sedan ut till sten- eller byggvaruhuset och kolla materialsortimentet, det kanske finns försäsongsrabatt att få nu.

 • Du kan fortsätta med busk- och trädbeskärning om du inte gjorde det redan i februari. Men beskär inte sådana växter som savar ifrån sig, de kan förblöda och dö! Sådana är t.ex. alla stenfrukter som körsbär, aprikos, plommon och persika. Vinrankan skall du inte heller röra nu, den skall senast klippas i november-december. Björk och lönn är kända för att blöda kraftigt på våren, så dem klipper du inte heller nu, ej heller vårblommande buskar, för då skär du ju bort blomningen! De kan däremot klippas på försommaren efter blomningen eller på sommaren/hösten under JAS (= juli, augusti, september).

 • Missa inte heller att ta bort hallon- och björnbärsskott som gav bär förra sommaren, om du inte gjorde det i höstas.

 • Du kan fortfarande ta ympris från päron och äpple eller beställa nya sorter som du vill ympa in på dina träd. Men tänk på att använda friskt material så att du inte sprider sjukdomar eller får sådana på köpet.

 • Se också till att samla bort angripna fallfrukter som kanske fortfarande ligger kvar i marken eller rentav sitter kvar i trädet! I dessa övervintrar många svampsporer som kan angripa dina träd igen! Men OBS! Lägg dem inte i komposten utan kasta dem med de brännbara soporna!

 • Så fort jorden reder sig, börja hålla koll på spirande rotogräs i rabatterna, de kommer upp fortare än du anar! Ju snabbare du börjar rensa, desto lättare går det när de ännu är späda och jorden är porös och fuktig.

 • Blir mars månad mild, kan sniglarna vakna upp under brädor och liknande. Kolla och tag bort dem. Förbered dina angreppsmetoder mot den annalkande växtsäsongens sniglar och annat som du vill få bukt med. Det finns en ny snigelbekämpning tillgänglig i form av nematoder. Mer om Nemaslug. här.

 • Förr brukade man stryka stammarna på fruktträden med kalkslam för att motverka sprickbildning p.g.a. häftiga temperaturväxlingar. Varför inte göra så igen, det är ett bra gammaldags knep!

 • I slutet av månaden kan du kanske börja så på friland om du bor i södra delarna av landet. Lök, rödbetor, dill och persilja gror långsamt och kan tåla en och annan köldknäpp, särskilt om du skyddar dem med växtskyddsväv. Du kan även så i en kallbänk eller högre upp i landet en varmbänk.

 • Har du kompost, kan du sålla den nu och bre ut jorden på rabatterna.

  Inne i stugvärmen

 • Nu är det också hög tid att förkultivera många av sommarblommorna, de som behöver lite längre utvecklingstid, så att de börjar blomma något tidigare än annars. Extraljus behövs dock fortfarande för att plantorna inte skall bli långa och gängliga.

 • Vill du njuta av begonior, kannor eller Afrikas blåa liljor på sommaren, så är det dags att ta fram knölarna nu och plantera i krukor med sand-torv-blandad jord. Förkultivera på ett ljust ställe i rumstemperatur.

 • Driv kvistar som du klippt från buskar och träd. De kommer snabbt igång nu när knopparna redan har börjat svälla lite. Hjälp till genom att duscha varje dag med blomspruta, så att inte knopparna torkar i den torrare inomhusluften.

 • Även större rumsväxter kan klippas nu, sådana som hibiscus, fikus och liknande. Låt gärna ett par veckor gå mellan beskärning och omplantering så växten hinner anpassa sig.

 • Börja så sakteligt gödsla krukväxterna igen. Ta halv dos och lite längre intervaller i början, öka sedan till normalintervall och -dos.

 • Barnen kan ha roligt med att så sitt eget påskgräs. Det kan vara rajgräs eller varför inte havre, som säljs i små påsar som kattgräs. Dessa sorter behöver 2-3 veckor att bli yviga, men har du glömt, kan du så smörgåskrasse och få frisk grönska på en vecka.

  I förvaringen

 • Har du dahliaknölar i lagring kan du kolla hur de mår. I slutet på månaden eller i början på nästa är det dags att börja fördriva dem för senare utplantering. Plantera dem i stora krukor och när skotten kommit upp ställ krukan ljust och svalt så att skotten blir korta och knubbiga. Toppa gärna för att de ska grena sig.

 • Klipp ner dina övervintrande pelargoner och fuchsior. Ta vara på användbara sticklingar. Byt jord och ställ krukorna ljust och svalt. Här finns en bildartikel om hur man gör.

 • Ta en titt på frysen och i källaren och kolla hur mycket av förra sommarens bärskörd som finns kvar. Man har passerat halvvägs till nästa skörd, så om över hälften är kvar, är det dags att skämma bort nära och kära med läckra bärdesserter och -pajer. En del kan ju också kokas till kräm eller saft.

  Vårglädje

 • Du kan tjuvstarta med fördrivna vårlökar och små, ljuvliga doftvioler som du hämtat fram från dina gömmor eller köpt färdiga på torget. Gör en underbar vårplantering att ställa på trappan. Ta in krukan om frostnatt hotar! Senare kan du gräva ner lökarna i trädgården när de har gjort sitt i krukan.

 • Även de billiga vivorna som har funnits att köpa sedan december är fina att göra vårplanteringar av i krukor eller kanske direkt i rabattkanten om det går. De är egentligen perenner som kommer år efter år om du har den i rabatten.

 • Behöver du lindring från den färglösa vintern så gå på upptäcktsfärd i de Botaniska trädgårdarnas växthus bland all grönska och värme. Även i Garden Centers är det grönt och varmt så här års att gå runt bland alla vårblommorna och drömma om sol och värme. Och tänk på alla vårmässorna med trädgård som tema!

 • Frossa i glada tulpaner i vas i väntan på dem i rabatten!

 • Och så glöm inte bort att glädjas åt våren, lyssna på fåglarnas glada vårsånger (men köp öronproppar inför marskatternas vårarior!) och le mot solen!


  Violer och iris
  Diskussion


  Backslag


  Tulipa tarda


  Viola 'Envy', randgräs


  SNÄLLA, flytta först undan riset en bra bit innan ni sätter igång brasan så vi inte omkommer i lågorna och blir till oskyldiga brännoffer!


  Randig tulpan


  Igelkottar äter sniglar


  Nemaslug


  De tidigaste bosättarna är redan i gång och söker bostad!


  Nyfödda
   
  Gör rent i alla urnor och patiokrukor om du inte gjorde det redan i höstas.
   
  Viola cornuta 'Sylvia'
   
  Småpenséer i ampel
   
  Trädbeskärning

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB