Aktuellt i mars
Sammanfattning och arbetslista för trädgården i mars–april
Nu har ljuset återvänt och med det vaknar både våra livsandar och trädgårdslusten. Trots en ovanligt lång och besvärlig vinter, där snö och is fortfarande ligger kvar på många håll i landet, ger den snabba snösmältningen i söder hopp om att våren ändå är på väg. Trädgårdssäsongen kan varken forceras eller pausas – nu gäller det att planera, organisera och förbereda för den hektiska period som väntar!
Ute i trädgården
Vänta in rätt förhållanden
Börja inte arbeta i trädgården förrän snön smält och marken torkat upp. Om marken fortfarande är frusen eller väldigt blöt riskerar du att skada jordstrukturen och groende växter. Vid stora vattensamlingar, försök dränera och leda bort smältvatten för att skydda växter och gräsmattor från kvävning.
Skydda känsliga växter
Låt solskyddet sitta kvar över rosor och nyplanterade vintergröna växter. skyddar dem från att vakna för tidigt och riskera solbränna eller torka om marken är frusen. Lämna även perennernas lövtäcke tills risken för nattfrost är över och täck gärna extra om späda skott kommer för tidigt.
Tänk på djuren
Om du tänker elda upp lövhögar och ris – snälla, flytta på dem först! ligger ofta och sover där. Flytta högen en bit och kontrollera så du inte råkar elda upp ett vilande djur.
Förbered växthuset och drivbänken
Om du inte redan gjorde det i höstas, städa nu ur växthus och drivbäddar. Isolera eventuellt med bubbelplast och ställ in en vattentunna (den lagrar värme). Nu kan du så snart temperaturen tillåter börja de första sådderna, gärna med .
Städa uteplatser och urnor
Gör rent i krukor, urnor och på uteplatsen så att du snart kan njuta av en kopp kaffe i vårsolen. Förbered för småpenséer – tål lätta frostnätter, men skydda dem vid behov.
Fågelholkar
Skura och laga gamla holkar och sätt gärna upp några nya. är redan ute och söker bostad. Häng holkarna gärna i soligt läge för att locka fler fåglar.
Beskärning
Beskär buskar och träd så länge de inte “blöder”. Undvik att klippa stenfrukter, vinrankor, björk, lönn och vårblommande buskar – dessa beskärs under JAS (juli, augusti, september) eller efter blomning. Ta även bort gamla skott på hallon och björnbär.
Ogräs och rotogräs
Så fort jorden går att bearbeta, börja rensa tidiga ogräs – det är mycket lättare nu än längre fram. Ta även bort gamla fallfrukter från marken, dessa är grogrund för svampsporer och skadegörare (lägg aldrig angripna frukter i komposten).
Snigelbekämpning
Vid mild mars kan sniglar redan vakna. Leta under brädor och stenar, plocka och förbered för säsongens snigeljakt. Det finns biologiska alternativ som nematoder – läs mer om Nemaslug här och se .
Gödsla och lägg ut kompost
När marken torkat och värms upp, lägg ut ett lager kompost eller stallgödsel i rabatter och kring buskar och träd. Sålla färdig kompost och förbättra jorden där det behövs.
Så på friland och i bänk
I slutet av mars (i södra Sverige) eller april när jorden “reder sig” kan du så lök, rödbetor, dill, persilja och andra tåliga grönsaker. Skydda eventuellt med växtskyddsväv. Sätt ut vårlökar som fått blomma inomhus när tjälen gått ur jorden.
Planera och bygg
Passa på att planera nya gångar, rabatter och uteplatser när trädgården fortfarande är kal. Testa former med vattenslang eller rep och besök byggvaruhus – ibland finns försäsongsrabatter.
Inne i stugvärmen
Förkultivera och så frön
Nu är det hög tid att förkultivera sommarblommor och långsamväxande grönsaker. Extra belysning ger kraftiga, fina plantor.
Tips för knölväxter
Plantera begonior, dahlia och afrikas blå lilja i kruka. Fördriv dem på ljust och varmt ställe tills det är dags att sätta ut.
Omvårdnad krukväxter
Hibiskus, fikon och andra stora krukväxter kan beskäras nu. Vänta några veckor mellan beskärning och omplantering så växten hinner återhämta sig. Börja så smått gödsla krukväxter igen med halv dos.
Påskgräs och experiment för barn
Låt barnen så påskgräs av rajgräs, havre (kattgräs) eller smörgåskrasse (snabbast).
I förvaringen
Kolla knölar och vinterförvarade växter
Inspektera och börja driva upp . Toppa för kraftigare plantor. Ta sticklingar av pelargoner och fuchsia.
Frys och skafferi
Se över bär och grönsaker i frysen – är mer än hälften kvar är det dags att frossa i bärdesserter och saft!
Vårglädje och inspiration
Skapa vårkänsla
Gör härliga vårplanteringar med i urnor och krukor. Använd dina egna fördrivna lökar eller köp egenuppdrivna krukväxter på torget. Ta in krukan vid frostnätter så håller de längre.
Njut av tidiga blomster
Sätt en bukett tulpaner i vas medan du väntar på blomning i rabatten. Besök gärna botaniska trädgårdars växthus för lite ljusgrön vårterapi.
Följ fågellivet
Håll utkik efter nya vårgäster i trädgården och följ fåglarna vid holkar och fågelbord. Notera gärna arter och datum – det förgyller trädgårdssäsongen och ger dig ett kvitto på att