Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i mars

Nu har ljuset kommit och med det har livsandarna vaknat, både i trädgårdslandet och i oss själva

Denna vinter har dock varit ovanligt mild och märklig på många håll i landet. Här i söder har vi inte haft mer än några få snödagar i slutet av februari (annat än det lilla som kom i november). På många håll var vårblommorna långt komna redan innan snön kom, och nu fortsätter de flesta som om ingenting hade hänt – de är verkligen tåliga av sig. Läget gör att vårkänslan är extra stark, men också att man snabbt behöver komma igång med mars månads alla trädgårdsgöromål.

I mars brukar den första vårbrådskan hinna ifatt oss trädgårdsmänniskor. Det finns mycket som ska göras innan den mest hektiska vårjobbarmånaden, april, tar vid. Här har jag försökt samla de viktigaste sakerna att komma ihåg mitt bland all våriver.


Mars månads viktigaste trädgårdsgöromål

Eldning – Tänk på igelkottarna

  • Om du tänker elda upp skräp- och lövhögar – SNÄLLA, flytta på dem först!
    Igelkottarna ligger fortfarande därinne och sover vintersömn, och du vill väl inte riskera att elda upp dem av misstag? I flera europeiska länder är det till och med lag på att skräphögar måste flyttas innan eldning, eftersom igelkottarna blir allt färre. Hittar du en sovande kotte, bädda in den försiktigt igen och vänta lite till innan du tar bort högen.

Växthus och vårsådd

  • Städa växthuset och drivbänkar om du inte gjorde det i höstas.
    Gör startklart för sådd. De allra tidigaste sådderna av t.ex. sallat, spenat och tidiga blommor kan göras redan i slutet på månaden om du har en s.k. frostvakt installerad. Isolera vid behov med bubbelplast, och använd gärna en vattenfylld tunna som värmesamlare, liksom golv av stenmaterial.

Fåglar & djurliv

  • Nu är det bråttom med fågelholkarna!
    Gör rent och reparera dem – eller sätt upp nya. De tidigaste bosättarna är redan igång och söker bostad, så passa på att hjälpa dem på traven.

Förkultivering & första sådd

  • Dags att förkultivera många av sommarblommorna
    Ge framförallt de sorterna som har lång utvecklingstid ett försprång. Extraljus behövs fortfarande för att plantorna ska bli kompakta och fina.

Vårstädning ute & i krukor

  • Städa uteplatsen och låt vårsolen in!
    Passa på nu så att du snabbt kan sätta dig med kaffekoppen när de första varma strålarna kommer, utan att behöva röja undan först.

  • Gör rent i alla urnor och patiokrukor om du inte gjorde det i höstas.
    Då är det mycket roligare att kunna plantera vårens första penséer, små tuffingar som klarar frostknäppar ner till -8 grader. Om kylan blir ihållande, ta in krukan eller täck med tjock frostskyddsväv.

Vakna knölar och vårglädje i kruka

  • Vakna knölar – agera i tid!
    Nu är det dags att väcka begonior, kannor och Afrikas blå lilja (Agapanthus). Plantera dem i krukor med sand-torv-blandad jord och driva igång dem ljust i rumstemperatur. Ta även en titt på dina dahliaknölar om du har dem i vinterförvaring – är de friska så plantera dem i stora krukor och vänta på att skotten kommer upp.

  • Färdigdrivna vårlökar och vivor gör dig glad
    Vårlök och vintergäck (Gagea lutea; vintergäck, Eranthis hyemelis) hör till de riktiga tåligheterna på våren. Har du sparade hyacinter från julen? Ner med dem i jorden så fort det går att gräva!

Vinterskydd & skott

  • Tänk på de vintergröna växterna!
    Låt solskyddet ligga kvar! – särskilt där det är söderläge och tjäle i marken. De vintergröna växterna du planterade i höstas har inte hunnit rota sig ordentligt och riskerar solbränna.

  • Skydda perennernas späda skott – ta inte bort lövtäcket för tidigt.
    Lövene skyddar mot nattfrost och för kraftig växtstart. Täck gärna igen om vårvärmen lurar fram gängliga skott för tidigt.

Planera & skapa struktur

  • Nu syns trädgårdens "skelett" bäst – planera gångar och stråk!
    Lägg ut vattenslang eller rep och testa olika svängningar. Gångar blir oftast vackrare och mer spännande om de mjukt slingrar sig, och många byggvaruhus har försäsongsrabatt.

Beskärning, gallring och ympris

  • Beskärning av träd och buskar
    Nu kan du fortsätta beskärning om du inte gjorde det i februari. Men undvik att beskära stenfrukt och blödande träd som björk, lönn eller vårblommande buskar nu. Skär inte heller ner blomknopparna på sådant som snart ska blomma!

  • Gallra och ta bort gamla skott på bärbuskar
    Hallon- och björnbär som burit förra året – passa på nu.

  • Ympning och drivning av kvistar
    Ta ympris från päron och äpple för att ympa in nya sorter. Driv kvistar av t.ex. björk, körsbär och vinbär inomhus – duscha dem dagligen så knopparna inte torkar.

  • Kalkning av fruktstammar – ett gammalt knep
    Skydda mot frostskador genom att stryka kalkslam på stammarna.

Städning, rensning & skadedjur

  • Städa, rensa och starta
    Plocka bort övervintrade svampinfekterade fallfrukter (lägg dem bland brännbart avfall, inte i kompost!). Håll koll på sniglar och börja handgripligen ta bort dem om våren är mild.
    Börja rensa rotogräs när de första gröna bladen sticker upp.

Krukväxter & pelargoner

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB