Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i mars

I mars brukar den första vårbrådskan hinna ikapp oss trädgårds- människor. Det finns en hel del göromål som skall hinnas med före den allra mest hektiska vårjobbarmånaden, april. Här har jag försökt göra lite stolpar på allt som helst inte skall glömmas bort mitt i allt som behöver göras.

Ute i trädgården

Skydda igelkottar och smådjur

Om du tänker elda upp skräp- och lövhögar så snälla, flytta på dem först! Igelkottarna ligger ännu ett tag därinne och sover sin vintersömn. I många länder i Europa finns det till och med lagar som kräver att man måste flytta på skräphögar innan man eldar, just eftersom igelkottarna blir färre och färre. Passa på att även lämna rishögar orörda på skyddade platser – igelkottarna är beroende av sådana vinterbon. Hittar du en sovande kotte, bädda in den noga igen och bygg gärna ett litet igelkottsbo, eller skapa en lugn hörna i trädgården där de kan trivas.

Starta säsongen i växthuset

Städa växthuset och drivbänkarna nu och gör dem startklara. De första sådderna kanske kan göras redan från mitten av månaden om du har en s.k. frostvakt i växthuset. Behöver du isolera, så fungerar bubbelplast utmärkt. En tunna med vatten kan både stabilisera temperaturen och fungera som värmemagasin – lägg gärna till golv av stenmaterial som också samlar värme från dag till natt. Läs mer om sådd i februari/mars.

Vårfix för fåglar och utemiljö

Nu är det bråttom med fågelholkarna!! Om du inte gjort rent och reparerat dem redan är det hög tid. Rengör eller byt ut gamla holkar – och varför inte sätta upp några nya? Talgoxarna och andra tidiga bosättare har redan börjat leta bostad och vill ha skydd mot väder och vind nu när våren närmar sig. Om du vill skapa extra trygghet kan du följa råd om material och placering från holkskolan.

Städa uteplatsen så fort det går, så att du sedan kan ta fram en stol och njuta av de första varma, soliga dagarna med en kopp kaffe ute – utan att behöva röja just då när solen skiner som härligast!

Gör också rent i alla urnor och patiokrukor. Då är det mycket roligare att plantera de första vårpenséerna när det börjar bli dags! Dessa tuffa små växter tål oftast en frostknäpp på ned till –8 grader, men är det riktigt kallt så ta in krukan eller skydda den med tjock frostskyddsväv. Gödsla rikligt så blommar de långt in på sommaren, särskilt om du plockar bort vissna blommor kontinuerligt. Här finns ett inspirerande reportage om vårpenséer.

Hyacinterna som du har sparat från julgrupperna kan du nu gräva ner i trädgårdslandet när tjälen har gått ur jorden. De lagrar kraft och kan förhoppningsvis blomma om nästa vår.

Skydd och planering

Vårstädningen kan inledas när snön har smält bort och marken torkat lite. Låt dock solskyddet över de känsligaste rosorna i söderläge vara kvar ett tag till, så att de inte börjar växa för tidigt. Extra viktigt är skydd för vintergröna växter som planterats på hösten – de har oftast inte hunnit etablera sig och riskerar att få solbränna eller torka ut av vårvindar. Ta inte heller bort perennernas skyddande lövtäcke för tidigt, särskilt inte om det kommit upp späda, hoppfulla skott. Lövtäcket skyddar och bromsar utvecklingen lite tills risk för nattfrost har gått över. Blir det varmt tidigt, ös gärna på lite mer löv om växterna vaknar för snabbt.

Nu är det också bra tid att planera nya gångar och stråk i trädgården när man verkligen ser hur rabatterna ligger. Gör gärna gångarna mjukt slingrande i stället för raka, det gör trädgården mer spännande och inbjudande. Lägg ut en trädgårdsslang eller ett rep på marken och lek fram formen innan du bestämmer dig! Kolla även säsongens erbjudanden på material hos bygg- eller stenvaruhandeln – ibland finns fördelaktiga rabatter inför säsongsstarten.

Beskärning och underhåll

Du kan fortsätta med busk- och trädbeskärning om du inte redan gjorde det i februari, men undvik beskärning av växter som blöder sav, då de kan drabbas av skador eller till och med dö. Dit hör bland annat alla stenfrukter (som körsbär och plommon), samt björk och lönn. Vinrankan ska vara beskuren redan i november–december och vårblommande buskar beskärs först efter blomningen. Så beskär du buskar med blomning på årsskott.

Ta bort hallon- och björnbärsskott som gav bär förra sommaren, om du inte gjorde det i höstas. Nu är också tid att ta ympris från päron och äpple, eller beställa önskade sorter för ympning på egna träd – men var noggrann med att bara använda friskt ympmaterial.

Samla bort angripna fallfrukter som kanske fortfarande ligger kvar eller fortfarande hänger på träden! Där övervintrar svampsporer som lätt angriper träden igen. Men kom ihåg: lägg inte dessa frukter i komposten utan släng dem med de brännbara soporna!

Jord och ogräs

Så fort jorden reder sig, börja hålla koll på spirande rotogräs i rabatterna – de dyker alltid upp snabbare än man tror! Ju tidigare du rensar, desto enklare är det när ogräset är spätt och jorden porös och fuktig. Här finns tips för effektiv jordbearbetning.

Blir mars månad mild, kan sniglarna vakna under brädor och lövhögar. Plocka bort dem så fort du ser dem. Förbered dina åtgärdsmetoder inför den annalkande säsongen: det finns numera biologisk snigelbekämpning med nematoder, Nemaslug, som är både effektiv och skonsam för den naturliga balansen i trädgården.

Tidiga sådder och gödsling

I slutet av månaden kan du kanske börja så direkt på friland om du bor i södra Sverige: lök, rödbetor, dill och persilja gror långsamt och tål ibland en kylig vårnatt, särskilt om du skyddar med växtskyddsväv. Högre upp i landet går det utmärkt att så i kallbänk eller varmbänk.

Har du kompost, sålla den nu och sprid det näringsrika materialet på rabatterna, det ger en bra start på säsongen!


Inne i stugvärmen

Sådd och förkultivering

Nu är det hög tid att börja förkultivera många av sommarblommorna, speciellt de som har längre utvecklingstid, så de kommer igång att blomma tidigt. Kom ihåg att extraljus ofta fortfarande behövs för att plantorna inte ska bli långa och rangliga. Tips om belysning till förkultivering hittar du här.

Vill du njuta av begonior, kannor eller Afrikas blåa liljor i sommar, är det dags att ta fram knölarna nu och plantera i krukor med sand-torv-blandad jord. Förkultivera på ett ljust fönsterbräde i rumstemperatur, så får du praktfull blomning till sommaren.

Drivning av kvistar

**Driv kvistar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB