Aktuellt i juni
Viktiga trädgårdssysslor i juni – tips, råd och inspiration
I vanliga fall brukar juni inte vara lika hektisk arbetsmånad i trädgårdslandet som maj var, men det finns fortfarande mycket som behöver göras innan högsommarens lugn tar vid. Nedan hittar du råd för en lyckad trädgårdssäsong, med praktiska tips och inspiration för både nytta och njutning.
Avsluta vårens projekt
Börja månaden med att avsluta alla projekt som påbörjats under våren. Ta en sak i taget: gör klart innan du påbörjar nästa. Då kan sommarfriden infinna sig och du kan njuta av trädgården med gott samvete.
Ta hand om lökväxter
Har du knipsat bort frökapslarna på lökväxterna? Genom att ta bort frökapslarna hindrar du dem från att ta kraft från löken genom att sätta onödiga frön. Låt däremot blasten vara kvar så länge den är grön, och försök gärna dölja den bland andra blad eller fläta vackra flätor av till exempel narcissblad.
Glöm inte att märka ut var lökarna finns. Sätt gärna ner pinnar med lökväxternas namn i landen, så att du vet var de finns när det är dags att plantera nytt till hösten. Även om du tror du ska minnas platsen till hösten, så försvinner det lätt ur minnet!
Plantering och näringstillförsel
Plantera och gödsla
När risken för nattfrost är över kan du plantera ut dina förodlade och avhärdade plantor. Om du inte dragit upp egna går det utmärkt att fynda färdiga växter på torget nu. I juni är det dags att plantera ut dahlior och sätta gladiolusknölar för att njuta av sensommarens prakt.
Tänk på att sommarblommor snabbt växer och blommar ymnigt – de behöver mycket näring. Om du inte har långtidsverkande näring i jorden, använd då flytande näring varje vecka när du vattnar.
Tagetes: det smarta valet
Plantera gärna tagetesplantor mellan nyttoväxterna i grönsakslandet – de kan förvilla både lök- och morotsflugan!
Växtskydd
Skydda och stötta växter
Täck kålplantorna med fiberduk direkt efter utplantering för att undvika att kålfjärilar lägger ägg på dem och för att hålla harar borta. Häng också upp klistriga feromonfällor i äppelträden, så att rönnbärsmalens hannar fångas och honorna inte hittar några att para sig med. Då får du förhoppningsvis mindre skador efter deras larver i äpplena!
Om du har vårblommande buskar som behöver beskäras, gör det nu direkt efter blomningen.
Stöd för höga perenner
Har du höga perenner? Sätt ut stöd i god tid innan de lägger sig ner av regn eller blåst.
Skadegörare och ogräs
Ogräs, lusvandring och skadedjur
Varje dag bör du gå på lusvandring i trädgården. Rensa direkt när du upptäcker de första angriparna; ofta räcker det långt och du slipper starkare bekämpningsmedel. Vid större angrepp: torka bort med en trasa, eller blanda din egen antilusvätska (0,5 dl såpa, 1 l vatten, 0,5 dl T-sprit) och spraya tre dagar i rad eller tills lössen är borta. Efterbehandla sedan varje vecka för att hålla dem borta.
Håll också koll på liljebaggar och deras larver – ju fler du plockar bort nu, desto mindre skador ser du senare!
Ta bort larver på växterna, men om du är osäker på om de är skadliga: flytta dem till en annan plats. Vissa kan vara fjärils- eller nyckelpigelarver, vilka är viktiga hjälpare i trädgården.
Bekämpa sniglar genom att sätta ut fällor och, om det behövs, använda järnsulfatbaserade preparat (som Snigel-Effekt).
Luckra ofta i landen och rensa bort allt ogräs innan det hinner gå i frö. När du klippt gräsmattan, använd gräsklippet (utan maskrosor!) som marktäckning – det minskar ogräset, gödslar och gör att du slipper vattna lika mycket.
Blommor och återblomning
Blomsteromsorg och återblomning
Plocka bort avblommade blommor från perenner och sommarblommor – många plantor ger då en andra blomning. Penséer och violer som blommat ut kan klippas ner till ca 5 cm och kommer ofta igen senare på säsongen. Det ser dessutom mycket prydligare ut!
Skörd och sommarens njutning
Skörd och njutning
De fleråriga kryddväxterna har nu hunnit långt och kan börja skördas. Gör en eller flera söta, väldoftande kryddbuketter att ge bort till vänner eller häng på tork för vinterbruk. Du kan även frysa in örter för längre hållbarhet.
I juni är det även en utmärkt tid att så snabbväxande primörer, såsom rädisor, spenat, sallat och rucola, för senare skörd. Vill du ha riktigt späda och mjälla babymorötter kan du så nytt nu och njuta om några veckor.
Glöm inte midsommartraditionen: plocka minst sju sorters blommor till buketten – antingen att lägga under kudden eller till ett pampigt vasarrangemang!
Extra tips för juni
Skapa dina egna rutiner
Juni är en månad då både plantering, ogräsrensning, växtskydd och de första små skördarna står i fokus. Regelbunden tillsyn – om än bara en kort runda varje dag – gör arbetet både hanterbart och roligt. Njut av den snabba tillväxten, dofterna och de första skördarna.
Glöm inte att njuta!
Ta chansen att göra juni till årets vackraste trädgårdsmånad – med både praktiska sysslor och skön sommarstämning i din grönska.