Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Aktuellt i juni

  • Trädgård

Efterhand som nattemperaturen stiger kan man plantera ut allt fler växter. Det gäller att man inte glömmer avhärda dem innan. Ställ ut dem några timmar i ett lugnt och skuggigt läge. Öka tiden lite varje dag och efter en veckas tid går det att plantera ut dem för gott.

Ett alternativ som brukar fungera bra är att täcka växterna med fiberduk vid utplanteringen. Fiberduken jämnar ut temperaturen och skyddar för den starkaste solen, vilket gör att växterna klarar sig bättre.

Bönor och ärtor som vill ha det varmt i jorden för att gro är det tid att så nu. Sätt också ner pinnar i marken där växterna kan klättra. Någon form av nät går också bra. Hur högt stödet bör vara beror på sortvalet. Rädisor och sallat kan man så på nytt för att få fräscha grönsaker länge. När det är soligt och varmt torkar ytlagret i jorden fort och man får inte glömma att vattna. Fröna måste ha det fuktigt under groningsperioden.

Växterna som du börjar växa sig höga  kan behöva stöd för att inte brytas. Det gäller bland annat pioner och riddarsporrar. Det finns fina stöd där växterna växer upp genom ett nät. Det är praktiskt och stöttar växterna effektivt, dessutom döljs stödet effektivt av bladmassan. Naturligtvis kan man även konstruera egna stöd av pinnar och snören om man hellre vill det.

I växthuset växer det så det knakar och växterna behöver mycket näring och vatten. Vattna på morgonen så hinner det torka upp innan kvällen. Ha helst en balja med vatten i växthuset att ta av så slipper växterna duschas med kallt vatten. Tomaterna kan behöva tjuvas, vilket innebär att man tar bort de nya skott som kommer i bladvecken. Vinrankan behövs kanske gallras. Sitter klasarna för tätt blir vindruvorna mindre och inte så söta i smaken. Finns det plats över kan man så sallat i växthuset. Sallaten blir krispigare och många tycker den blir godare när den odlas i växthus. Var dock noga med vattningen, sallat gror inte om det är för varmt.

 

 

Använd fiberduk eller miniväxthus för att skydda växterna.
Använd fiberduk eller miniväxthus för att skydda växterna.