Aktuellt i juni
Plantering och avhärdning inför utplantering
När nattemperaturen så sakteliga stiger kan du börja plantera ut allt fler växter i trädgården. Det är viktigt att först avhärda dem innan, så att de klarar flytten från inomhusmiljön till den friska luften utomhus. Börja med att ställa ut plantorna ett par timmar i ett lugnt och skuggigt läge. Öka tiden utomhus successivt dag för dag. Efter omkring en vecka är plantorna redo att planteras ut permanent.
Extra skydd vid utplantering
Ett bra alternativ, särskilt om du vill ge extra trygghet under utplanteringen, är att täcka växterna med fiberduk. Fiberduken skyddar mot både den starkaste solen och skiftande temperaturer, vilket gör att växterna etablerar sig bättre och lättare klarar omställningen. Fiberduk kan även användas för att skydda tidiga sådder och känsliga växter mot nattfrost under våren, och den brukar hålla i två säsonger om den bara används vissa perioder.
Använd fiberduk eller miniväxthus för att skydda växterna.
Sådd och stöd – grönsaksodling i rätt tid
Just nu är det också rätt tid att så bönor och ärtor, eftersom dessa vill ha varm jord för att gro på bästa sätt. Kom ihåg att sätta ner pinnar eller annat klätterstöd i marken där växterna kan klättra. Ett enkelt nät fungerar också bra. Hur högt stödet bör vara beror naturligtvis på vilken sort du väljer, så titta gärna på påsens rekommendationer.
Så i omgångar för längre skörd
För att få fräscha grönsaker länge, så gärna rädisor och sallat på nytt. Varmt, soligt väder gör att ytjordlagret torkar fort, så håll hela tiden koll på vattningen – det är särskilt viktigt under groningen eftersom fröna behöver ha det fuktigt för att kunna gro. Ett bra knep är att lägga ett tunt lager fiberduk även över sådden för att behålla jämn fukt och värme.
Stöd till perenner och högväxande växter
När dina växter börjar bli höga, till exempel pioner och riddarsporrar, kan de behöva extra stöd för att inte knäckas av vind eller regn. Det finns många fina växtstöd, men du kan också tillverka egna med pinnar och snören. Om du använder nätstöd växer plantorna genom nätet och stödet döljs effektivt av bladverket – en både praktisk och diskret lösning som passar många högväxande perenner.
Skötsel i växthuset
I växthuset går växtligheten ofta på högvarv under denna tid. Växterna behöver mycket näring och vatten; vattna helst på morgonen så att det hinner torka upp innan kvällen och minska risken för svampsjukdomar. Ett tips är att ha en balja med vatten i växthuset, så att du alltid kan vattna med rumstempererat vatten istället för iskallt direkt från kranen.
Tomater, vindruvor och sallat under glas
Tomatplantor behöver ofta tjuvas, alltså att du tar bort sidoskott i bladvecken för att få kraftigare plantor och bättre skörd. Om du odlar vindruvor kan det vara lämpligt att gallra klasarna – sitter de för tätt blir druvorna små och inte lika söta. Finns det plats över kan du gärna så sallat i växthuset; där blir den ofta både krispigare och smakrikare. Tänk på att sallatsfrön inte gror om det är för varmt, så var extra noga med vattningen i växthuset under varma perioder.
Tips för en lång och lyckad odlingssäsong
Genom att följa dessa råd och anpassa din odling efter väder och årstid, ger du dina växter de bästa förutsättningarna för en lång och härlig odlingssäsong – både på friland och i växthuset!