Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i juni

Sommarens intåg i trädgården

Nu har vi äntligen kommit till den första sommarmånaden och vi får verkligen hoppas att denna sommaren blir bättre än förra. I de södra delarna av landet har vädret varit förhållandevis varmt ett tag, och det är alltid en bra början för alla trädgårdsentusiaster. Efterhand som nattemperaturen stiger kan man successivt plantera ut allt fler växter, men det är viktigt att inte glömma att avhärda dem först. Sätt ut plantorna några timmar i ett lugnt och skuggigt läge och öka tiden dag för dag. Efter runt en vecka brukar plantorna vara redo för sin nya plats utomhus för gott.

Skydda växterna vid utplantering

Ett alternativ som många använder med framgång är att täcka växterna med fiberduk vid utplantering. Fiberduken jämnar ut temperaturen, skyddar mot den starkaste solen och hjälper växterna att etablera sig utan att stressas. Har du möjlighet fungerar även ett miniväxthus bra för extra skydd, särskilt om vi får kyliga nätter eller intensiva solperioder .

Sådd och bevattning

I början av sommaren är det dags att så bönor och ärtor eftersom de behöver varm jord för att gro bra. Kom ihåg att sätta ner pinnar eller nät som de kan klättra på – hur högt stödet behöver vara beror på sorten du odlar. Rädisor och sallat kan med fördel sås på nytt med några veckors mellanrum för att få fräscha grönsaker hela sommaren. Under soliga, varma dagar torkar det övre jordlagret snabbt. Glöm därför inte att vattna, särskilt vid frösådd. Fröna måste hållas fuktiga under groningsperioden för att inte torka ut och tappa sin grobarhet.

Vattningsråd

Även etablerade växter kan behöva extra vatten om det är torrt en bit ner i marken eller om växterna börjar sloka. När du vattnar, ge ordentligt – minst 30 mm vatten, vilket motsvarar 30 liter per kvadratmeter. Då når vatten ned till rötterna, och rötterna söker sig inte mot ytan, vilket gör att du inte behöver vattna lika ofta. En till två gånger i månaden räcker oftast vid rejäl vattning. För att ytterligare bevara fukten och motverka ogräs är det klokt att täcka bar jord med löv, gräsklipp, halm eller stenar. Marktäckning med gräsklipp är både näringsrikt och fuktighetsbevarande, men valet av täckmaterial är förstås en smaksak.

Stöd och beskärning av växter

När växterna börjar bli höga, till exempel pioner och riddarsporrar, kan de behöva stöd för att inte brytas av vind eller tyngden från sina egna blommor. Använd gärna färdiga växtstöd där plantorna kan växa upp genom ett nät, vilket ger stabilitet och döljs snyggt av bladverket. Det går lika bra att konstruera egna stöd av pinnar och snören om du föredrar det.

Vissa häckar kan nu behöva en omgång finputsning, även om större klippningar görs bäst på vårvintern. Blommande buskar som forsythia, ginst, syren, rosenmandel och praktspirea klipper du med fördel efter blomningen för bäst resultat och riklig blomning nästa år.

Växthusets möjligheter

I växthuset växer det nu så det knakar! Plantorna behöver rikligt med både näring och vatten. Vattna helst på morgonen så att plantorna och luften hinner torka upp till kvällen. Ha gärna en balja med vatten i växthuset för att använda rumstempererat vatten – växterna uppskattar det extra mycket. Tomater behöver tjuvas, det vill säga att sidoskott tas bort från bladvecken. Vinrankor kan behöva gallras om klasarna sitter för tätt för att druvorna ska hinna utvecklas ordentligt och bli söta. Om det finns plats är det perfekt att odla sallat i växthuset – många tycker den blir både krispigare och godare där. Men glöm inte att vattna regelbundet; sallat gror dåligt om det är för varmt och torrt.

Bekämpa ogräs effektivt

En ofta förbisedd men viktig uppgift i början av sommaren är att hålla efter ogräset. Rensa noggrant, särskilt ogräs som sprider sig med utlöpare – som revsmörblomma, kirskål och kvickrot. Får inte hela roten med riskerar du att ogräset snabbt kommer tillbaka, och om du hackar rötterna i bitar kan varje liten bit bilda en ny planta. När ogräset är borta, täck den öppna jorden med gräsklipp, löv eller täckbark för att förhindra nya ogräs och samtidigt bevara jordens fukt. Ett ännu bättre alternativ är att plantera marktäckande växter, vilket både är vackert och effektivt mot ogräs. Men var noga med att hålla borta rotogräset innan du planterar marktäckare – annars tar ogräsen över rollen!

En intensiv men givande period

Sammantaget är övergången till sommaren en av årets mest intensiva perioder i trädgården. Med rätt planering, lagom med vatten och näring, lite pyssel och kontinuerlig skötsel kan du njuta av frodig blomning, rikliga grönsaksskördar och en vacker, välskött trädgård ända fram till hösten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB