Aktuellt i juli
Skörd och gallring i juli
Nu i juli växer allt som intensivast och man kan också börja skörda en del av grönsakerna. Inget är väl så gott som att äta av de bortgallrade morötterna och rödbetorna. Späd rödbetsblast kan man förvälla och använda i sallad – den är ju faktiskt släkt med mangold, vilket man lätt ser om man jämför bladen. Rädisblast kan man också äta, även om det inte är så vanligt här hos oss.
Asiatiska grönsaker för sensommaren
Detta är också rätt tid att så flera av de asiatiska grönsakerna, bland annat pak choi, kyona och salladssenap. Många sorter blir som bäst nu och går inte lika lätt i blom. De asiatiska kålväxterna växer snabbt och trivs bra på hösten. De flesta klarar dessutom några minusgrader och kan därmed ge en längre skördeperiod. Även de kinesiska rädisorna som finns i handeln går bra att så i juli. Har dina vanliga rädisor förvuxit och blivit träiga? Låt då några stå kvar och utveckla fröbaljor – även dessa kan man nämligen äta.
Sköt om jorden och förebygg ogräs
Efterhand som du skördar bör du så gröngödslingsväxter. Det är bra för jorden och hindrar mycket ogräs från att växa. För att ytterligare gynna jordhälsan, täck marken mellan växterna och i gångarna med gräs, halm eller träflis. Då behålls fukten och ogräset får det svårare att etablera sig.
Tips för växthuset
Växthuset måste luftas ordentligt nu när det är som varmast. Glöm inte att vattna och duscha växterna, helst på morgonen så att de inte står blöta på natten, vilket minskar risken för svampsjukdomar. Försök gärna locka in en groda i växthuset – grodor hjälper till att hålla efter sniglar och andra skadedjur. Se också till att plocka bort blad som har vissnat och växter som är angripna av sjukdomar för att minska risken för smittspridning.
Skörda örter rätt
Skörda bladkryddor efterhand så att de inte går i blom. Detta gör du bäst under soliga dagar för att bevara doft och smak. Om kryddorna redan börjat blomma kan du använda blommorna som dekoration och gärna till sallader för extra färg och smak.
Sammanfattning av julimånadens möjligheter
Juli är alltså en mångsidig månad i trädgården. Genom att ta vara på både ungt och gallrat, prova nya asiatiska grönsaker, ta hand om både jord och växthus – samt regelbundet skörda och ta tillvara på hela plantan – så maximerar du inte bara skörden, utan förbättrar även din trädgårds hälsa inför nästa säsong.