Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i juli

Nu är den ljuva tiden framme då det är dags att vara ute i trädgården så mycket som möjligt. Många har ju dessutom semester nu och man kanske stannar hemma i år?

Att sitta där och njuta av blomsterprakten, läsa de där böckerna som man aldrig hade tid med i våras, umgås med vänner, dricka kaffe i bersån, grilla och äta alla måltider ute, sova middag i hängmattan.. det är sommar det! Pyssla lite lojt, dra upp ett och annat ogräs som börjat tappa kämpaglöden nu i midsommarvärmen och klippa ner vissna blomstjälkar här och där.… och njuuuuta av sommarens varma dagar! Vi får nu bara hoppas att det blir så, just nu har det ju kommit regn så det räcker för ett tag.

Den 19-24 infaller den så kallade Fruntimmersveckan, då det är sex dagar i rad med kvinnor som har namnsdag. Då passar det gott med en och annan namnsdagstårta med färska bär. Enligt gammalt faller mycket regn under denna vecka.

Den s.k. Rötmånaden börjar den 23 juli och varar till 23 augusti. Då är det ofta varmt och fuktigt och maten bör förvaras i kylskåp för att inte bli dålig. Var extra försiktig med sår och skråmor under denna tid, de kan lätt infekteras i värmen.

Rensa, pyssla och klipp!

 • Du har säkert märkt att rosorna blir snyggare och blommar mer om du tar bort de vissna blommorna? Men de engångsblommande buskrosorna som bildar nypon skall man förstås lämna oklippta, så att man kan få ett nytt "flor" längre fram i form av vackra nypon.

 • Även många av perennerna och sommarblommorna kommer med en ny omgång blommor om man genast tar bort de första, nervissnade blommorna. Knipsa av stjälken ända dit där nya sidoskott verkar komma fram, annars ser det ostädat ut. Sådana växter som svarar med nytt flor är t.ex. lejongap, höga blåklockor, dahlia, binka, lupin, fingerborgsblomma, lavendel, höstvädd, verbena, margerit, höga nävor m.fl.

  Ja, du kan förstås pröva detta med vilka blommande växter du vill om du inte önskar frö eller om inte blomstjälkarna är dekorativa som vinterståndare och därför skall sparas.

 • Klipp ner tuvbildande växter till några cm höjd, de kanske blommar igen: penséer, nejlikor, låga blåklockor, aubrietia, näva m fl. Gödsla dem också lite.

 • Städa bort utblommade blomklasar från rododendron, men akta så du inte skadar de nya skotten som kommer precis intill klasen. Även syrenernas och spireornas utblommade klasar bör klippas bort.

 • Har du vinrankor? Korta av de nya, mjuka skotten nu innan de förvedas. Detta kallas att man pincerar skotten. Skott som har knoppar toppar du två blad efter knoppklasen. Icke-fruktbärande skott klipps ner till ett blad. Stora blad som skuggar mognande klasar kan man ta bort.

 • Har dina fruktträd satt massor med kart? Det kan vara en bra idé att gallra bland karten om de sitter väldigt tätt, man vinner i kvalitet och fruktstorlek om de har plats att utvecklas ordentligt. Du kan mäta med fingerbredden: två fingrar mellan plommonen och tre mellan äpple och päron är en bra måttstock.

 • Är det mycket revor i jordgubbsplantorna? Du kan förnya eller göra ett större land m h a dessa revor, bara du ser till att de är friska och virusfria. Annars bör revorna ändå avlägsnas, de tar kraft från moderplantan. Gödsla i jordgubbslandet efter skörden!

 • Tomatplantorna kanske behöver tjuvas och toppas nu? Du vill väl ha solmogna tomater nu och inte ett 2-meters "tomatträd"? Toppar du inte, hinner den kanske inte utveckla mogna tomater då kraften går åt för att växa.

 • Du har väl kupat potatisen, palsternackan och morötterna så de inte blir grönfärgade?

 • Bind ihop kålhuvuden med t.ex. remsor av tunn, vit fiberduk, så de lättare bildar snygga huvuden och inte spretar åt alla håll. Har du kardon, kan du fixa en snygg ”kjol” till den också av en remsa av säckväv.

  Vattna!

 • Det är viktigt med vattningen nu i midsommarvärmen och -torkan. Vattna helst tidigt på morgonen som är bättre ur snigelsynpunkt, eller sent på kvällen, för då är avdunstningen som minst.

  Men småstrila inte, det skall vara en rejäl rotblöta! Småstril ofta och lite är inte bra, det bildar en torkskorpa på jordytan och dessutom försöker växterna ta vara på det lilla och rötterna växer på jordytan där de är mera utsatta för torka och senare för frost. Man kan sätta i gång en spridare och låta den gå tills vattnet har trängt ner ordentligt i jorden.

  Barnens plaskdamm tömmer man förstås dagligen till växterna. Det är viktigt att byta vattnet i den varje dag då den har använts för att undvika bakterietillväxt.

 • Om du dessutom täcker marken med fräscht gräsklipp eller finfördelat kvist- eller bladhack från kompostkvarnen några gånger per sommar, så hålls fuktigheten kvar bättre än om det är öppen jord. Klippet gödslar och förmultnar så småningom till fin jord, så det är ett utmärkt täckmaterial. Även tidningspapper fungerar bra som ogräshindrare och fuktbevarare under t.ex. kvisthack, det ser ju annars inte så vackert ut. Täck även gångarna i grönsakslandet med tidningar, halm eller träflis. Då behålls fukten bättre och ogräset får det svårare.

 • Du glömmer väl inte lufta växthuset ordentligt nu när det är som varmast? Vattna och duscha växterna och försök att få en groda flytta in där, så tar den hand om sniglarna! Annars får man ordna med snigelfällor. Plocka bort vissna blad och växter som är angripna av sjukdomar så de inte sprids vidare.

  Komplettera

 • Nu i slutet av juni/början på juli säljer plantskolorna ut alla sommarblommorna och ofta även perennerna och buskarna till halva priset. För att inte tala om tomat- och squashplantor! Passa på att komplettera på blottor efter lökväxter eller där det annars har blivit ”hål” i rabatten! Krukodlade plantor kan man plantera ännu om man sedan försörjer dem med vattning tills plantan säkert har etablerat sig.

 • Åker du utomlands på semester, passa på att ta med växter och lökar hem. Från Europa utanför EU får du ta med nästan vilka friska trädgårds- och rumsväxter du vill som handbagage, så länge de inte väger mer än 2 kg. Undantag är potatis och citrusväxter.

  Från ett annat EU-land kan du ta med större kvantiteter. För detaljer, hör med Tullen, Växtinspektionen eller Jordbruksverket eller kolla på deras hemsidor.

  Gödsla

* Extra näringskrävande växter kan behöva en gödning till i början av juli. T.ex. rosor, klematis, liljor, änglatrumpet, luktärter, squash, pumpa och bönor hör till de hungriga, så om du gödslar med pelleterat hönsgödsel nu så får du det åter sedan. Sommarblommor gödslas enklast med en flytande blomsternäring för uteväxter, finns i trädgårdsbutiker.

Håll efter odjur och elände

 • Kolla så inte liljebaggar och deras glupska larver kaläter dina liljor! Lättast att plocka dem är tidigt på morgonen då de inte är så kvicka av sig efter nattens svalka. Larverna befinner sig oftast under bladen så kolla där också efter dessa otrevliga "bajskorvar" som du tar bort med hushållspapper t.ex.

 • Kolla också så det inte sitter bladlöss och kalasar på dina rosor, fruktträd m.m. Om du sätter in åtgärder så fort du ser de första, så behöver inte angreppet bli så kraftigt. Krama sönder med fingrarna eller spruta med såpsprit vid lindriga angrepp, vid kraftigare finns det passande preparat att köpa i trädgårdsbutikerna. Även en kraftig stråle från trädgårdsslangen kan vara väl så effektiv.

 • Du har väl hängt upp blänkande, rasslande skrämselsaker i bärbuskarna, så att fåglarna inte äter upp alla dina bär? Komplettera ev. med bärnät, men kolla dagligen så att inte någon fågelstackare ändå har trasslat in sig i det.

 • Kolla höstfloxen så den inte drabbas av mjöldagg, som är särskilt vanligt om sommaren är varm. Skall du plantera nya så välj de nyare, mer motståndskraftiga sorterna. Vattna dem ofta och ordentligt så de inte lider av torka och pröva på att spruta med bakpulverlösning: 10 g bakpulver i 1 liter vatten, 1 msk såpa som bindemedel.

  Sommarså och föröka

 • Många perenner och tvååriga växter kan direktsås ute i slutet på juli/början av augusti. Dit hör t.ex. lupin, praktrölleka, lavendel och tvååringarna mariaklocka, penséer och borstnejlikor, som får extra tidig start nästa år om de hinner bilda en rejäl bladrosett nu innan kylan kommer. Fröfirmorna har ofta dessa sorters frön ute i handeln nu.

 • Nu kan du också så nya omgångar av många av de asiatiska grönsakerna, t.ex. pak choi, kyona och salladssenap. De blir nämligen bättre nu och går inte så lätt i blom som om man sår på våren. Många klarar dessutom några minusgrader, så de kan stå kvar länge och få bilda några fröbaljor, som man kan ta eget frö av. Om du sår även rädisor, låt dem sedan gå i frö, för fröbaljorna kan man äta upp! Det finns även speciella baljrädisor, som man odlar just för de läckra baljornas skull.

 • Om du sår gröngödslingsväxter efterhand som du skördar grönsaker, hindrar de mycket ogräs från att växa och ger näring till jorden när de sedan myllas ner.

 • Har du tänkt sticklingsföröka dina buskar, så kan du göra ett försök nu när du kan skära halvförvedade sommarsticklingar av buskarna. Ta en stickling som är mjuk upptill men lätt förvedad nertill. Stick i en bänk eller på friland i starkt sandblandad jord och skydda sticklingarna med fiberduk.

 • Avläggare kan du också pröva att göra nu: ta en halvförvedad gren, skrapa av lite av barken från den delen som hamnar under jorden, böj grenen och tryck ner den i en underliggande sandblandad jordbädd och förankra den väl. Den rotar sig under hösten och kan skäras los nästa vår om allt går bra.

  Njut!

 • Tänk på att njuta av dina blommor även i vas! Luktärter ger mycket mer blommor om man plockar flitigt, man skall inte låta dem gå i frö! Många sommarblommor och perenner gör dem väl sällskap och det stimulerar växterna att blomma ännu mera när man plockar en o annan bukett av dem.

 • Gå runt i olika trädgårdar, det anordnas ju många visningar nu, och kolla på allt som blommar. Notera sådant du tycker om för ev. senare inköp, om du inte hittar dessa växter i plantskolornas utförsäljning. Glöm dock inte bort att även notera vår- och höstblommande växter för att förlänga säsongen!

 • Den underbara tiden med egen skörd är också framme. Du har väl redan frossat på jordgubbar och färskpotatis, men även vinbär, hallon och kryddor blir skördemogna nu, och det finns en del att hämta i kökslandet. Självplockningsgårdarna har också öppet nu, så dit kan man åka med barnen och plocka mycket. Så passa på att safta, sylta och lägga in.

 • Torka små härliga kryddbuketter att ta fram på vintern. En del kryddor passar bättre att frysas, t.ex. dill och persilja.

 • Ät upp det som ev. finns kvar från förra årets skörd i frysen och i skafferiet, det behövs plats för den nya skörden nu.

 • Om du har möjlighet så kan du lämna kvar en "ogräshörna" till fjärilarna på något undanskymt ställe, eller så kan du plantera speciella fjärilsväxter. Om dem står att läsa mer i min artikel på Odla: Vingar över trädgården

  En underbart blommande sommar önskar vi er alla!


  Kungsliljor i Botans plantering för Lustgården!
  Det växer så in i bänken


  Färsk lökskörd


  Kryddkrukor och en gammal stol som planteringskärl


  Nemesia 'Sunsatia Mango'


  Ringblomma 'Lemon Beauty'


  En blomgalnings hemkomst.


  Lövverk med larvverk


  Om dina rosenblad ser ut så här...


  ...då sitter det en sådan här larv inuti och kalasar! Ta bort bladen och larven och bränn dem!


  Klipp strax över ett nytt skott


  Städa bort utblommade blomklasar...


  ...från Rododendron.


  Vattna


  Beskärning av vinranka


  Solros


  Liljebaggens inkapslade larver.


  Bladluskoloni


  Pak Choi


  Sylta och safta


  Utekaffe

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB