Aktuellt i juli
Nu är den ljuva tiden äntligen här, och det är dags att vara ute i trädgården så mycket som möjligt! Många njuter av semester, och kanske stannar fler hemma i år än vanligt? Tänk att få slå sig ned bland blomsterprakten, läsa de där böckerna som blivit liggande under våren, bjuda över vänner och familj till en kopp kaffe i bersån, äta alla måltider utomhus – och kanske slumra till i hängmattan under en ljum sommardag. Pyssla lite lojt, dra upp ett och annat ogräs som tappat kämpaglöden i midsommarvärmen, och klippa ner vissna blomstjälkar här och där – det är sommar det! Låt oss hoppas att regnet tagit paus ett slag, så vi kan njuta av de varma dagarna.
Fruntimmersveckan – kvinnonamn, namnsdagstårtor och vädertraditioner
En återkommande tradition så här mitt i sommaren är Fruntimmersveckan, som infaller 19–24 juli – en vecka där hela sex dagar i rad bär kvinnliga namn: Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. Då passar det fint att samla vänner och bjuda på en namnsdagstårta pyntad med färska bär från den egna trädgården eller från självplock.
Fruntimmersveckan har anor från medeltiden och har fått sitt namn från det gamla ordet "fruntimmer", som betyder kvinnfolk. Flera av namnen är kopplade till kvinnliga helgon och traditionen är välkänd i både Sverige och Finland. Namnet "fruntimmersveckan" har använts sedan 1800-talet. Numera räknar vi veckan som de sex dagarna 19–24 juli, men i Finlands tradition har ibland även den 18:e räknats in.
Det finns också en folktro att Fruntimmersveckan är särskilt regnig – "fruntimren håller inte tätt", lyder talesättet skämtsamt. Särskilt Margaretadagen sägs vara regnig ("Margareta gråter", "Greta väter nöten"). Statistiken ger viss grund för ryktet: i många delar av Sverige är den här perioden faktiskt bland de nederbördsrikaste under året, men det händer också att veckan bjuder på riktigt vackert sommarväder.
Rötmånad och sommarens utmaningar
Samtidigt tar Rötmånaden sin början den 23 juli, och varar fram till 23 augusti. Den här perioden är ofta varm och fuktig, och extra omsorg behövs när det gäller mat och hygien: förvara alltid mat i kylen för att den inte ska bli dålig, och var särskilt försiktig med sår och skråmor – i värmen kan infektioner lätt få fäste.
Tips för en blomstrande och njutbar högsommar i trädgården
Nu när trädgården står i sin fullaste prakt är det dags att rensa, pyssla och klippa! Att hålla efter och rensa lite varje dag skapar inte bara ordning – det förlänger dessutom blomningen.
- Rosor och blomsterprakt: Knipsa bort vissna rosor för en andra blomning, men spara blomställningarna hos buskrosor som ska bilda nypon till hösten.
- Sommarblommor och perenner: Många perenner och sommarblommor (t.ex. lejongap, dahlia, lavendel, verbena och höga nävor) svarar med nytt flor när du plockar bort vissna blommor. Klipp ner tuvbildande växter som penséer och nejlikor – de kan blomma om!
- Rhododendron och syrener: Städa bort utblommade klasar, men var rädd om nya skott (se före- och efterbilder här!)
- Beskärning av vinrankor: Pincera mjuka skott och ta bort stora blad som skuggar druvklasar (läs mer om beskärning här).
- Gallra fruktkart och ta hand om jordgubbsrevor: Frukt får bättre kvalitet när kartarna glesas ur. Ta bort överflödiga jordgubbsrevor och gödsla efter skörd.
- Tomater, rotfrukter och kål: Toppa tomatplantor om du vill ha många solmogna tomater – annars blir det bara långa plantor och få frukter. Kupa potatis och kål, och bind ihop kålhuvuden med fiberduk så blir de finare.
Vattna smart – och bevara fukten
Under torra och varma sommardagar är ordentlig vattning a och o – gärna tidigt på morgonen eller sent på kvällen, då vattnet hinner tränga ner och avdunstningen är låg. En riklig rotblöta gör att växternas rötter söker sig neråt och klarar torkan bättre än om du småstrilar ofta.
Lägg gärna ut täckmaterial som gräsklipp, finfördelade kvistar eller tidningspapper i rabatter och gångar. Det bevarar fukten, gödslar och hindrar ogräs (se exempel här). Byt vatten i barnens plaskdamm dagligen och använd restvattnet till växterna.
I växthuset är det särskilt viktigt att lufta, vattna och duscha växterna. Kanske får du en groda att flytta in som hjälper till med snigeljakt!
Sommarnjutning, komplettering och skörd
Flera plantskolor har utförsäljning under sommaren – passa på att komplettera med perenner eller sommarblommor när rabatterna har fått ”hål” eller lökväxterna vissnat ner. Krukodlade plantor etablerar sig bra om du vattnar regelbundet.
Nu är det också dags för stora skördefesten: jordgubbar, färskpotatis, vinbär och hallon mognar – kanske har du redan passat på att safta och sylta? Självplocksgårdar har öppet och det är ett trevligt familjeäventyr att åka dit.
Torka eller frys örtkryddor till vintern, och ät gärna upp det som finns kvar av förra årets skörd innan du fyller på förråden igen.
Håll efter skadeinsekter och sjukdomar
Liljebaggar och deras larver kan snabbt göra slut på liljorna – plocka dem för hand på morgonen, när de är långsamma (se larvernas utseende här). Bladlöss tar du enklast bort med fingrarna eller med dusch av såpsprit.
Skydda bärbuskar från fåglar med blänkande skrämselsaker eller nät – men kontrollera dagligen så ingen fågel fastnat! Kolla också till exempel rosenbladstekelns skador på rosblad – plocka bort angripna blad och bränn dem.
Höstflox kan lätt drabbas av mjöldagg om det är varmt och torrt – välj gärna moderna, härdiga sorter, vattna ordentligt och pröva en lösning med bakpulver och såpa som förebyggande åtgärd.