Aktuellt i januari
Våren är på väg – energifylld inspiration för trädgårdsälskare
Nu äntligen är vi på väg mot våren! Solen kommer upp en liten, liten stund tidigare för varje dag och kvällen dröjer sig kvar en smula längre – underbart för oss som längtar efter ljuset. Passa gärna på att titta på TV:s solfilm i söndagens Aktuellt, och samla ny energi inför de första vårsysslorna!
Ovanlig vinter och tidig vår
Denna ovanliga höst och vinter har vi i södra Sverige knappt känt av någon riktig vinter – ingen gnistrande snö eller krispig frost som annars brukar täcka trädgården. Istället sväller knopparna och de första nya skotten syns på kornellen redan nu. Men än kan vintern slå tillbaka! Försök därför skydda de ömtåliga skotten som redan tittar fram ur rabatterna, till exempel genom att täcka dem med sand, torra löv eller granris – varför inte återanvända granen efter jul?
Långa kvällar – perfekt för planering
Kvällarna är fortfarande långa och mörka, men det ger oss desto bättre anledning att drömma oss bort till sommaren. Läs trädgårdsböcker och tidningar, titta på inspirerande bilder av örter och kryddgårdar och planera för den kommande säsongen. Har du länge funderat på en egen örtagård, eller kanske att blanda in vackra grönsaker bland blommorna? Ta fram en stor anteckningsbok och döp den till “Mina Egna Trädgårdsplaner”, så har du all inspiration samlad när vårkänslorna sätter in på allvar.
Frökataloger och tidig sådd
Det är en perfekt tid att beställa nya frökataloger, bläddra bland nyheter och hitta spännande sorter – fortfarande innan vårstressen är här och medan det mesta finns kvar i sortimenten. Om du blir extra sugen på att så, kan du redan i slutet av januari starta med vissa sorter som behöver lång utvecklingstid, som pelargoner, jätteverbenor, chili och purjolök. Kika på Arkivet, Tidigare artiklar, där hittar du flera tips kring tidig frösådd och förkultivering.
Du kan även börja så smörgåskrasse och olika groddgrönt på fönsterbrädan. Det går också bra att sticka ner en vitlöksklyfta i jorden, och snart får du fräscha skott till sallad eller smörgåsen. För att engagera barnen kan man odla morots- och rödbetsblast på ett tefat med vatten – snart spirar det gröna igen!
Vinterskörd och utflykter
Även nu, mitt i vintern, kan du hitta skörd ute i markerna. De frostiga enbären lossnar lätt och kan torkas för att användas som smakrik krydda i vilträtter.
Passa på att besöka vinteröppna botaniska trädgårdar och plantskolornas växthus, precis som bilden på Cornus mas i vintersolen visar – växtkraften där ger sommarkänsla året om! Passa också på att prata med trädgårdsmästarna; de har oftast god tid att svara på frågor nu under lågsäsong. Och glöm inte att hålla utkik i plantbutikerna efter reade amaryllislökar, gärna i spännande färger som Hippeastrum cybister 'La Paz' eller H. papilio 'Toscana' till alla fönster.
Snittblommor och vinterfägring
Det piggar också upp med snittblommor – varför inte överraska dig själv eller någon annan med årets första bukett av tulpaner eller kanske en elegant fransk tulpan? Glöm inte att tredje veckan i januari ofta är Tulpanens Dag och då firas med extra vackra blommor hos blomsterhandlaren.
Småfåglar, vinterpyssel och inneväxter
Ta också hand om småfåglarna – se till att mata dem så de klarar vintern bättre, och ge gärna koltrasten ett dagligt äpple i trädgården. Titta till fågelholkarna: de ger skydd även vintertid, så reparera och rengör vid behov och sätt gärna upp fler. Men undvik att spika direkt i träden – det kan skada dem.
Om kylan slår till kan ni göra snö- eller islyktor av rester från julen och arrangera snöskulpturtävlingar med barnen och grannskapet. Efteråt smakar varm vinbärssaft och bullar extra gott!
Ta hand om dina inneväxter och vinterförvarade knölar, som dahlior, pelargoner och fuchsior. Kontrollera regelbundet så det inte är för torrt eller för fuktigt och att temperaturen är lagom – minusgrader kan skada knölarna. Många rumsväxter lider nu av torr inomhusluft, så använd luftfuktare eller duscha växterna lätt varje dag.
Snöns dubbla funktion
Glöm inte att den snö som eventuellt faller kan både vara en börda och ett skydd: skaka av tung blötsnö från buskar och vintergrönt så de inte skadas, men lägg gärna lätt pudersnö över ömtåliga perenner som skydd mot barfrost och isiga vindar.
Ta in några kvistar för drivning – exempelvis blåbärsris, som snabbt får ljusgröna blad och ibland till och med små rosa blommor. När du beskär fruktträd i slutet av månaden, passa på att ta in några kvistar för att få vårkänsla redan inne.
Naturupplevelser och vintermys
Njut gärna av härliga skogspromenader i vintersolen och beundra solnedgången, eller åk pulka och drick varm choklad mellan turerna. Ta även en stund någon stjärnklar kväll och beundra vinterhimlen – kanske får du se rymdstationen ISS susa över den södra horisonten.
Torka örter och plantera om
Sist men inte minst – ta hand om dina torkade örter och koka härliga örtteer dessa kyliga dagar, och se över dina gamla jularrangemang med små vintergröna växter och murgröna. Plantera om dem och vårda dem som krukväxter fram till våren – sedan kan de pryda trädgården i många år framöver.
Avstamp mot en ny trädgårdssäsong
Visa omsorg om både växter, djur och människor kring dig, och låt tiden före våren bli ett inspirerande, hoppfullt och lite magiskt avstamp mot den nya trädgårdssäsongen!