Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i januari

Vårtecken och inspiration i januari och februari

Nu äntligen är vi på väg mot våren! Solen går upp en liten, liten stund tidigare och kvällarna varar allt längre. Låt dig inspireras och känn glädjen i att vintern snart är förbi – varför inte kolla in TV:s solfilm i söndagens Rapport och bli glad?

Tidiga trädgårdstecken och skyddstips

Under denna ovanligt milda höst och vinter har många i södra Sverige märkt av en trädgård i tidig vårväckning, med svällande knoppar i solen och nya skott på kornellen. Men var vaksam – bakslag med kyla och frost kan fortfarande komma! För att skydda känsliga skott kan du täcka dem med sand, torra löv eller granris – varför inte ta tillvara din gamla julgran? Denna enkla åtgärd kan göra stor skillnad för nyväckta växter, som exempelvis den ståtliga Helleborus orientalis ssp abchasicus.

Drömmar och planering inför odlingssäsongen

De långa, mörka kvällarna inbjuder till trädgårdsdrömmar. Passa på att läsa trädgårdsböcker och tidningar, samla inspiration och planera för sommarens odlingar. Örtagården du fantiserat om, eller blandningen av grönsaker och blommor, blir mer verklig om du skissar och antecknar i en fin anteckningsbok. Då riskerar du inte glömma bort dina idéer när den riktiga vårbrådskan drar igång!

Förberedelser och sådd

Beställ gärna hem frökataloger eller surfa runt bland fröfirmornas webbplatser redan nu. Om du hittar nya, spännande sorter, är det klokt att beställa i god tid, medan utbudet är stort. För den otålige odlare går det utmärkt att redan i slutet av januari börja förså snabbväxande arter som pelargoner, jätteverbena, chili och purjolök. Mer information om tidiga frösådder hittar du i trädgårdens arkiv och tidigare artiklar.

Gröna vitam kickar i köket

För en snabb grön dos i köket kan du redan nu odla smörgåskrasse och andra groddar. Plantera en klyfta vitlök i en liten kruka – om några veckor har du fräscha, gröna skott att krydda salladen med. För barn är det spännande att grodda morotstoppar och rödbetsblast i ett vattenfat – snart kommer nya blad! Ni kan även så kattgräs till familjens katt: det är lätt, kul och lyckas nästan alltid.

Skörd även på vintern

Även i januari och februari kan du skörda utanför trädgården. Plocka frostiga enbär – de lossnar lätt och blir en härlig viltkrydda efter torkning.

Besök och små inköp för vinterglädje

Ta tillfället i akt att besöka botaniska trädgårdars växthus – de har öppet även vintertid och bjuder på såväl blomsterprakt som värdefull rådgivning. Personalen har ofta mer tid att svara på frågor om planering och plantering under denna lugna period.

Glöm inte att amaryllislökar nu ofta reas ut i butikerna. Plantera flera i olika färger och njut av vackra blommor – se exempel som Hippeastrum cybister 'La Paz' och H. papilio 'Toscana'. Snittblommor piggar alltid upp – varför inte fixa en första knippe franska tulpaner eller Tulipa 'Lilac Perfection'? I januari firas Tulpanens dag och många blomsterhandlare har extra fina erbjudanden.

Vårda småfåglar och vinterliv i trädgården

Glöm inte småfåglarna! De har svårt att hitta mat i naturen så här års. Sätt ut fett, frön och tjocka brödkanter, och ge gärna koltrasten ett äpple om dagen – det är uppskattat när maten är som allra knappast och småfåglarna står inför kärva tider. Passa också på att se över (och rengöra) fågelholkarna. Vid behov kan du snickra nya – men kom ihåg, spika aldrig direkt i levande träd!

Lek och skapande ute i snön

Blir det kallt och snön ligger kvar kan du ordna snö- eller islyktor med hjälp av gamla ljusstumpar. Med barnen kan du samla stora och små i grannskapet och anordna tävling i snöskulptur – alla är vinnare och varm vinbärssaft smakar extra gott efteråt!

Återbruk från julgrupper

Om dina julgrupper innehåller små vintergröna växter eller murgröna, plantera om dem och ta hand om dem som krukväxter fram till våren. Sedan kan de planteras utomhus, där de kan växa sig stora och vackra år efter år – och blir på så vis ett fint och hållbart minne från julen.

Skötsel och skydd för växterna i vinter

Tänk på att snö kan både skada och skydda. Skaka av tung, blöt snö från buskar och vintergröna växter – de riskerar annars att fläkas eller böjas av tyngden. Undvik också att lägga skottad snö på buskarna. Samtidigt är lätt pudersnö ett utmärkt skydd för känsliga perenner och gör stor nytta under kyliga nätters barfrost.

Ta in några kvistar av till exempel blåbärsris; de får snabbt ljuvligt ljusgröna blad och ibland även söta små rosa blommor. När du beskär fruktträd i slutet av månaden, passa på att driva nya kvistar i blom inomhus och njut av spirande grönska.

Örter, vinterförvaring och inomhustips

Har du kvar örter du torkat i höstas, passa på att koka örtté nu när värme och välmående behövs som mest. Genom att använda sina egna örter får du en personlig och smakrik dryck.

Glöm inte skötseln av övervintrande växter som dahlior, pelargoner och fuchsior. Kontrollera vintersovarna då och då: ibland vill de ha en skvätt vatten, men inte för mycket – särskilt dah

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB