Aktuellt i januari
Januari i trädgården – aktiviteter och tips
Januari markerar starten på ett nytt trädgårdsår och vi kan äntligen börja känna hur ljuset långsamt återvänder — solen går upp lite tidigare och det dröjer längre innan kvällen kommer. Visst känns det härligt med ljusets återkomst? För lite extra inspiration kan du kolla TV:s Solbild i söndagens Aktuellt och bli glad!
Även om kvällarna fortfarande är långa och mörka är detta den perfekta perioden att drömma och planera inför sommaren. Ta fram trädgårdsböcker och tidningar och fundera över nya projekt — kanske har det blivit dags att anlägga den örtagård du länge drömt om eller att så några vackra grönsaker bland sommarens blommor? Skissa gärna och skriv ned idéerna i en bok med tomma blad som du kan kalla "Mina Egna Trädgårdsplaner" — då riskerar du inte att glömma dem när vårens inspiration sätter fart! Inspireras gärna av bilden på en örtagård och låt fantasin flöda.
Passa på att gå igenom dina fröer och beställ nya frökataloger — det är nu du har tid att bläddra och fröjdas över spännande nyheter, och du kan beställa i lugn och ro innan årets vårbrådska sätter igång. Beställ nya frökataloger, bläddra och fröjdas!
Sådd och förkultivering
Om det kliar alldeles för mycket i så-fingrarna kan du faktiskt börja förkultivera vissa långsamma sorter redan mot slutet av januari, som pelargoner (se Amaryllis 'Elvas'), jätteverbena, chili och purjolök. Du kan också så smörgåskrasse och grodda olika sorter för att njuta av färskt grönt redan nu. Sätt ner vitlöksklyftor i en kruka — de skjuter snabbt gröna skott som passar att klippa över salladen.
Barnen brukar tycka det är roligt att sätta ett morots- eller rödbetsskaft på ett fat med vatten — snart spirar det friska blad från gamla rotsaker! (Inspiration hittar du här!)
Skörd och vinteraktiviteter
Trots vinterkylan går det faktiskt att skörda ute i markerna: de frostiga enbären lossnar lätt nu och kan plockas för att torka och använda som krydda i vilträtter.
Ta en tur till de vinteröppna botaniska trädgårdarnas växthus eller någon plantskola för ny inspiration och ladda energi i grönskan — nu har trädgårdsmästarna oftast tid att ge råd om odling och planering om du vill fråga om något särskilt.
Ibland kan du hitta amaryllislökar till rea i butikerna under januari, ofta i andra färger än de klassiskt röda. Passa på att skaffa några, Amaryllis 'Elvas' är ett vackert exempel.
Unna dig väldoftande snittblommor, till exempel en bukett frasiga tulpaner — de känns nästan som ett löfte om vår! Tredje veckan i januari uppmärksammas Tulpanens Dag i blomsterbutikerna, så passa på att sprida blomstrande glädje till både familj, kollegor och vänner.
Ta hand om småfåglar och pyssla ute
Ta hand om småfåglarna! I januari har de extra svårt att hitta mat. Ställ gärna ut fågelbord och ge koltrasten ett äpple om dagen. Fåglarna använder just nu gärna holkarna som skydd mot väder och vind, så passa på att kolla holkarna, gör rent och reparera i god tid – och spika aldrig direkt i träd. Sätt hellre upp fler holkar inför årets häckning!
I vinterkylan kan du också använda återstående ljusstumpar till att göra vackra snö- eller islyktor. Den typen av pyssel uppskattas av hela familjen och lyser upp januari med extra värme.
Vårda vintergröna växter
Har du små vintergröna växter eller murgröna i dina julgrupper? Plantera om dem i krukor och vårda dem som rumsväxter tills de kan flyttas ut när våren kommer — så kan de år efter år bli stora och fina växter i trädgården (se exempel här).
Tänk på att snö kan vara både till nytta och skada! Skaka bort tung, blöt snö från buskar och vintergröna växter så de inte bryts, men lägg gärna pudersnö över känsliga perenner — det hjälper dem att klara kylan bättre än om de står oskyddade. Och släng aldrig skottad snö ovanpå buskar!
Nu är det också dags att klippa av några kvistar — t.ex. blåbärsris eller äppelträd — och ta in för drivning. De blir snabbt prunkande gröna och ibland kommer till och med små blommor.
Glöm inte dina egenhändigt torkade örter från hösten! Nu är en härlig tid för värmande kopp örtté.
Lek och gemenskap i vinterträdgården
Varför inte ordna en snöskulpturtävling med egna och grannskapets barn och avsluta med bullar och varm vinbärssaft ur termos? Alla vinner och får härlig gemenskap ute i vinterljuset.
Om du har växthus — glöm inte att skotta växthustaket, annars riskerar det att rasa in. Lägg gärna snön vid väggarna, där isolerar den mot kyla.
Övervintring och skötsel
Se också till att kolla dina övervintrande växter: dahlior, pelargoner, fuchsior med flera. Kontrollera att det inte är för torrt, men inte heller för blött — särskilt dahliaknölar ruttnar lätt vid övervattning. Se även till att det inte blir minusgrader i förvaringen, då det snabbt kan förstöra knölarna.
Inomhus uppskattar rumsväxterna extra omsorg under vintern. Många lider av torra element, så placera gärna en luftfuktare bredvid samlingen och duscha växterna lätt varje dag. Det gör stor skillnad!
Njut av vintern och ta in naturen
Slutligen: ta vara på den friska vinterluften! Gå en härlig promenad i skogen en solig dag och njut av gran, tall och vinterlandskap. Eller ta med barnen på pulka och kälke — varm choklad ur termos värmer gott mellan åken! (Bläddra bland fler fina vinterbilder här).
Himlafenomen och månfas-odling
På kvällarna bjuder vinterhimlen ofta på fantastisk stjärnglans — passa på att studera några stjärnbilder, det finns många hjälpmedel på nätet. För den nyfikne: varför inte [pröva att så efter månens faser](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fkrydd