Aktuellt i januari
Trädgårdsplanering på vintern – förberedelser inför våren
Nu äntligen är vi på väg mot våren! Solen kommer upp en liten, liten stund tidigare och kvällen dröjer en smula längre. Härligt! Samtidigt är kvällarna fortfarande både långa och mörka, vilket ger oss ett utmärkt tillfälle att läsa trädgårdsböcker och -tidningar, drömma och planera inför den kommande sommaren.
Låt vintermörkret väcka din lust att planera!
Under vintermånaderna när du tillbringar mer tid inomhus, kan du börja fundera på hur du vill att din trädgård ska se ut under den ljusa årstiden. Kanske är det dags att äntligen anlägga den örtagård du drömt om, eller experimentera med att kombinera vackra grönsaker och sommarens blommor i rabatterna? Titta gärna på inspirationsbilder som och hitta din egen stil.
Ett bra tips är att skissa på dina idéer och skriva upp dem, till exempel i en stor, fin bok med tomma blad som du döper till "Mina Egna Trädgårdsplaner". På så vis glömmer du inte alla de kreativa och spännande idéer som dyker upp när våryran senare sätter in!
Förbered inköp och sådd
Ta en titt i plantbutiken – ibland rear de ut amaryllislökar efter jul. Passa på att unna dig en rad vackra , de piggar upp även vinterfönstret. Glöm inte heller att beställa nya frökataloger och bläddra bland sidorna för att hitta nya, spännande sorter – nu när vårbrådskan ännu inte har börjat har du gott om tid att fundera och välja.
Har du svårt att låta bli att redan nu så något, kan du testa att dra upp pelargoner (titta på favoriten ), jätteverbenor, purjolök och andra tidiga sorter i slutet av månaden.
Odla grönt inomhus – och ge barnen en grön upplevelse
Det är lätt att odla egen smörgåskrasse på fönsterbrädan, och grodda olika sorters groddgrönt för dagsfärska vitaminer till mackan. Sätt några vitlöksklyftor i jord och du får snabbt fräscha gröna skott som piffar upp salladen.
För barnen är det både roligt och lärorikt att se hur något växer. Prova att lägga en morotsblastända på ett – snart börjar det sprira igen! Samma gäller med andra rotgrönsaker.
Vintervård utomhus och omtanke om djurlivet
Småfåglarna har det svårt om vintern, så se till att mata dem. Ge gärna koltrasten ett äpple om dagen – enligt djurdoktorns rekommendation! ().
Kika också över dina fågelholkar: rengör dem och reparera vid behov, så att fåglarna har ett tryggt bo till våren, men spika aldrig fast holkar direkt i träden. Bygg gärna nya om du har möjlighet.
Kreativt uteliv trots kylan
Utnyttja snön och gör vackra och ta till vara på julens alla ljusstumpar. I dina gamla julgrupper kan det finnas små vintergröna växter och murgröna – dessa går utmärkt att plantera om i krukor och sköta som rumsväxter till våren, när de sedan kan fortsätta att växa i trädgården och bli stora och fina (
).
Ta gärna in några kvistar blåbärsris – de brukar snabbt slå ut i ljuvligt ljusgröna blad och ibland små rosa blommor. När du beskär fruktträd mot slutet av vintern kan du samtidigt ta in några kvistar för drivning; det blir vackra vita blommor i vas.
Skydda och ta hand om dina växter
Glöm inte att skaka av den tunga, blöta snön från de vintergröna växterna så de inte bryts sönder, och skotta gärna växthustaket så det inte rasar in. Lätt pudersnö kan skydda känsligare växter mot barfrost och isiga vindar.
Se över dina vinterförvarade växter
Kolla då och då till dahlior, pelargoner (), fuchsior (
) och andra vilande växter. De får inte stå för blött (särskilt dahlior ruttnar lätt), men ska heller inte torka ut. Mät temperaturen i förvaringen – minusgrader kan förstöra de känsliga knölarna.
Många rumsväxter mår dessutom bättre av regelbunden duschning, särskilt när inomhusluften blir torr av uppvärmningen. Har du möjlighet, använd en luftfuktare vid dina gröna växter och duscha dem lätt varje dag.
Upplev naturen och himlen
Passa på och njut av vintern! Ta en bland barrträd och snöklädda landskap, eller ta med barnen ut i backen för att åka kälke och pulka. Få saker slår en kopp varm choklad mellan åken.
När kvällen sänker sig är det perfekt att titta på . Det finns utmärkta stjärnkartor och sajter för att lära sig mer om stjärnbilderna. Kanske vill du även prova att så enligt månens faser – Biodynamiska föreningens kalender är en god start för detta.
Vårens ankomst är på gång, men just nu ger vintern dig tid att drömma, planera och förbereda – både för dig själv, din familj och trädgårdens små och stora invånare. Gör det mesta av vintermörkret och upptäck möjligheterna!