Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i januari

Januari, årets första månad – Inspiration och tips för en grönare start på året

Januari är kanske årets tystaste trädgårdsmånad, men det betyder inte att det saknas saker att göra för den odlingsintresserade – tvärtom! När mörkret och kylan råder utomhus kan du lägga grunden för kommande växtsäsong och passa på att njuta av både stillsam planering och små, gröna projekt inomhus.

Så och planera inomhus

Börja till exempel med att beställa nya frökataloger. Att bläddra bland alla lockande bilder och nyheter ger både inspiration och odlingslusta. När du sedan hittar några nya, ovanliga eller beprövade sorter som lockar, har du gott om tid att planera och beställa i lugn och ro – innan vårens skyndsamma period tar vid.

Om såfingrarna kliar extra mycket är det faktiskt möjligt att förkultivera vissa växter redan nu. I slutet av månaden kan du så långsamgroende sorter som pelargoner, jätteverbenor och purjolök. Då får du starka småplantor lagom till utplantering när värmen återvänder.

Vill du snabbt se något gro kan du redan nu så smörgåskrasse eller grodda olika sorter av groddgrönt. Det tar bara några dagar och lyser snart upp fönsterbrädan – perfekt att toppa macka, sallad eller soppa med rikligt av smak och vitaminer. Prova även att sticka vitlöksklyftor i jord, så växer fräscha, gröna vitlöksskott upp som du kan använda för att piffa upp maten.

Extra tips: Låt odlingsåret börja tidigt

Att förodla inomhus är ett enkelt knep för att starta säsongen medan snön fortfarande ligger tjock utomhus. Använd miniväxthus eller återanvänd plastförpackningar som drivhus för frön som vill ha extra lång startsträcka.

Roliga projekt för barn och nybörjare

För barnen (eller nyfikna vuxna) är det enkelt och roligt att låta morotstoppar gro på ett vattenfyllt fat. Det tar bara någon vecka innan morotsblasten skjuter upp igen, och du kan göra samma sak med många andra rotfrukter. Detta är ett enkelt sätt att utforska växternas magi på fönsterbrädan!


Blastfat

Ta hand om vintergröna växter och övervintrare

Har du små vintergröna växter eller murgröna från juldekorationerna? Låt dem få ett fortsatt liv genom att plantera om dem i krukor och sköta dem som rumsväxter fram till våren. Med lite omsorg kan de sedan planteras ut i trädgården, där de ofta tackar dig med frodig grönska år efter år – en vinst för både plånbok och miljö.


F.d. julgruppsgrönt som efter några år i trädgården är stora och fina.

Har du fler övervintrande växter, som dahlior, pelargoner eller fuchsior på förråd? Se regelbundet över deras tillstånd: de får varken stå för blött eller för torrt. Framför allt ska dahliaknölarna skyddas mot frost och överskottsfukt eftersom de annars riskerar att förstöras.

Skötselråd för förvaring

Placera övervintrande växter ljust och svalt, och kontrollera då och då efter mögel eller uttorkning. Känn efter i jorden och håll plantorna fria från gamla blad.

Gröna fönsterbrädor och extra syre

Ett annat inspirerande tips är att ta in kvistar för drivning. T ex ger blåbärsris snabbt ljuvligt ljusgröna småblad – och ibland till och med söta rosa blommor. Detta ger både tidig grönska inne och påminner om den kommande våren.


Amaryllis 'Elvas'

Fler favoriter att driva inomhus

Prova även att driva grenar av forsythia, körsbär eller syren för en blommande fönsterbräda mitt i vintern.

Ge rumsväxterna lite extra omsorg

Under vintermånaderna är inomhusluften ofta torr på grund av uppvärmning, vilket kan göra det svårt för många växter. Använd gärna luftfuktare eller duscha bladen lätt och ofta med blomsprutan. Det gör underverk för allt grönt på fönsterbrädan!

Omskolning och stödljus

Ge gärna dina rumsväxter ny jord och extra näring om de ser trötta ut. Komplettera med växtbelysning när ljuset inte räcker till.

Njut av naturen även på vintern!

Och glöm inte att också ge dig ut i naturen. Byt syrerik luft och vackra vintervita vyer mot skärmtiden – ta en härlig promenad i skogen soliga dagar och beundra de mäktiga barrträden, eller åk pulka och kälke med barnen i skogsbacken. En termos med varm choklad gör utflykten komplett.

Utomhustips för hela familjen

Leta efter djurspår i snön, samla kottar eller bygg en fågelmatare och spana på vinterfåglar.


Sammanfattning:
Januari är perfekt för att kombinera eftertänksam planering, små gröna projekt, välsignat växtpyssel och frisk vinterluft. Fånga möjligheten att väcka odlingslusten, ta hand om både gamla och nya växter, och glöm inte att en liten grönvana hemma eller ute gör stor skillnad för både välmående och vårkänsla!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB