Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i februari

Det kan redan skönjas – ljuset som återvänder! Dagarna börjar bli längre och de soliga dagarna är fler. Denna vinter har verkligen varit hård, till och med här i södra Sverige har vi snö och is och ordentligt med kyla. På dagarna kan solen värma så det blir takdropp och de vintergröna växterna kanske tror att det är dags att vakna. Men nej, nätterna är ändå svinkalla, så man får i görligaste mån försöka täcka över dem med skyddsväv och granruskor – kanske julgranens sista tjänst? Även buskar, rosor och klematis kan man försöka skydda med vinterväv så gott det går. Annars är det ännu lugnt i trädgården men lusten och längtan efter grönska har vaknat på allvar.

Mata

Glöm inte bort våra vänner småfåglarna. För dem finns inte mycket att äta i naturen så här års och kylan gör att de inte orkar leta så mycket. Har du fortfarande rönnbärsklasar i frysen, häng upp dem i buskar och träd nu för frukt och bär är uppätna i naturen för länge sedan. Ge Kalle Koltrast ett tudelat äpple om dagen – han kommer att belöna dig genom att sjunga vårarior från trädtoppen senare på våren! En lämplig fröblandning för många av småfåglarna är den s.k. Polarblandningen, då den är utan havre. Havre äter i princip bara domherrarna, de andra bara sprätter omkring med den. För de insektsätande sångfåglarna som valt att stanna i vinter finns en blandning som heter just Sångfågelblandning (från Wildlife Garden) och den innehåller småfrön och torkade mygglarver. En liknande blandning finns även hos Weibulls, fast med större fruktbitar och torkade maskar, så kanske den lilla rödhaken inte mästrar den blandningen.

Driv och så

Nu kan du börja med drivkvistarna! Ta in några kvistar från forsythia, rips, kastanj, körsbärskornell, brudspirea, ginst, rosenkvitten, slån, björk och vide. Passa även på att ta in kvistar när du beskär äpple och päron, det kan bli förtjusande blommor redan nu! Beskär du andra buskar med vackra grenar så experimentera, det kanske blir en rolig överraskning i form av ljuva gröna blad och en och annan blomma! När de väl har börjat grönska kan du lägga till några tulpaner eller andra snittblommor för att fullborda arrangemanget.

Har du varit förutseende och satt några smålökar för drivning i boden kan du ta fram dem så fort de börjar komma upp ordentligt. Våriris, krokus, snödroppar, småtulpaner och -narcisser, pärlhyacint och scilla brukar även säljas i småkrukor i blomsteraffärer så här års. Gör en glad vårkruka till lyst, den kan stå ute på altanen under dagar om det är plusgrader, annars är den lätt att lyfta in i boden igen om frosten hotar. När lökarna har blommat färdigt i krukan, fortsätt att sköta blasten. Du kan sedan plantera dem i trädgården senare på våren.

Det är hög tid att kolla frökatalogerna – nyheterna brukar ta slut först! Du kan också börja med de första förkultiveringssådderna nu, t.ex. verbena, fröpelargon, penséer, flitiga Lisa, browallia, blomsterlönn, klockranka och varför inte palmer och en kaktusblandning. Alla dessa kan sås redan nu, även om det inte är jättebrådis, de brukar hinna komma ikapp även lite senare, när det blir ljusare.

Så även chili, paprika, kronärtskocka, selleri, jordgubbar, rosmarin och några till. Dessa behöver en ordentligt startsträcka för att hinna med! Läs mer på de olika frösåddsartiklarna här på Odla, dem hittar du med Sök-funktionen! Om du ser några nya, spännande sorters chilifrukter i affärens grönsaksdisk, kan du kanske köpa några, äta upp fruktköttet (men ta det försiktigt!) och spara fröna. Dem kan man sedan så i såjord i en kruka och få egna plantor och kanske nya sorters frukter. Snickra ev en lysrörshylla eller några extra fönsterbrädor med lysrörsarmatur över för dessa tidiga frösådder och sticklingar så att de inte drar i höjden och blir klena och gängliga p.g.a. ljusbrist.

Även lökar, knölar och jordstammar till sommarblommor börjar komma in i affärerna i slutet av månaden. Först till kvarn… Dessutom mår de inte bra av att ligga för länge i varma affärslokaler. I slutet av månaden eller början på nästa kan du sätta klänglilja, Agapanthus och knölbegonior i krukor.

För barn kan det vara roligt att ha ett eget ansvar för gräset till familjens katter. Man kan så kattgräs, som egentligen är vete, för den härliga grönskans skull även om man inte har katt. Man kan blanda in lite rajgräsfrön också så att gräset växer tätare och bildar en mer varierande gräskruka. Även smörgåskrasse brukar barn gilla att så. Den kan man så på fuktat hushållspapper på en tallrik. Glöm bara inte att vattna ofta, det torkar fort! Ät på en smörgås och så en ny omgång igen och igen...

Andra kul saker: Plantera lök – både vitlök och vanlig matlök ger snabbt en grönskande kruka i köksfönstret. Klipp några strån då och då till salladen. Har du ätit några exotiska frukter? Spara då kärnan och sätt den, det kan komma upp en trevlig överraskning! Citrusfrukter brukar vara pålitliga och kommer upp tämligen fort. Både kärnorna och löken planterar man i en skål eller kruka med lite sandblandad blomjord, håller det fuktigt, ljust och varmt.

Utomhus

Bor du tillräckligt "varmt", i zon 1–3, så kanske du har planterat en trollhassel, Hamamelis intermedia, som finns flera vackra namnsorter, och ett hybridkejsarolvon, Viburnum bodnantense 'Dawn' i din varmaste hörna? I zon 1(2) kan du även ha vinterjasmin, Jasminum nudicaule, mot en varm husvägg. När det är dags att plantera på våren eller på hösten, ser dessa buskar inte mycket ut för världen, men så här års kommer de att glädja dig genom att blomma "mitt i vintern"! Så har du dem inte redan, titta efter dem på våren när plantskolorna åter öppnar!

De första vårlökarna, som vintergäck och snödroppar, kan också börja sticka upp på varma platser i din trädgård så fort snön smälter bort! Även julrosorna kan vara i gång med att blomma så fort det blir lite varmare. Gläds åt den kommande våren och följ noga vad som händer i trädgården! Gå gärna en runda varje dag.

Se också över gnagskydden på dina begärliga träd och buskar. Harar och råddjur är hungriga så här års så det finns all anledning att skydda stammarna. Har du snö så trampa också till den hårt runt träd och buskar så att inte sorkarna och mössen kommer åt att gnaga på stammen under snön.

Beskär den uppvuxna granhäcken nu. Den klipps ovanpå och på sidorna en gång om året på vårvintern. Lämna kvar ett par cm av förra säsongens nytillväxt, det ska alltid vara grönt innanför snittet. Även tuja- och idegranhäckarna kan klippas i slutet på månaden och fram till slutet på mars. Tänk dock på att bok-, avenbok- tuja-, gran- och idegranhäckar skall toppas först när de nått den önskade höjden, sidor kan man däremot trimma.

Vill du ta bort ett träd eller en buske av den typen som skjuter rotskott så är det dags att ringbarka det innan saven börjar stiga på våren. Kapar trädet gör du först när det har slutat grönska, det kan ta ett par år.

Skaka också bort den tunga snön från de vintergröna växterna. Lägg på skydd på vintergröna växter som står i full vårsol. Annars kan de lätt få missprydande "solbränna" eller t o m dö när vårsolen gassar på. Det finns en speciell grön solskyddsväv att köpa i plantbutikerna men du kan även bygga en ställning av några starka bambukäppar och lägga på lätta grankvistar eller säckväv. Ankra ordentligt så det inte blåser bort. Bind ihop grenarna med stödpinnar under säckväven så att de inte blir missbildade.

Februarisolen kan vara farligt förrädisk för växter som står mot varma söderväggar. De kan luras att tro att det är vår. Skydda dem med solskyddsväv eller granris så de inte lockas att börja växa för tidigt.

Kolla så det inte ligger massor med snö på växthusets tak! Taket kan gå sönder av snötyngden! Skyffla varsamt eller borsta försiktigt bort den med en mjuk kvast, akta så inte glaset går sönder!

Inomhus

När den starka vårsolen tittar fram, märker man att rumsväxterna behöver omsorg. Torka av rumsväxternas blad med en fuktig trasa eller ge dem en lätt dusch med ljummet vatten i badkaret. När de blir befriade från damm och smuts kan de utnyttja ljuset bättre. Från mitten av månaden kan du även börja byta jord och ge större krukor vid behov. Ibland behövs det bara ny jord ovanpå den gamla för att pigga upp växten. Komplettera gärna de gröna krukväxterna med några blommande färgklickar, det behövs så här års! I blomsteraffärerna finns redan många blommande växter att välja på.

Många affärer har sticklingar av ovanligare rumsväxter till salu så här års. Man har också jippon på fuchsia- och pelargonsticklingar. Passa på och skaffa några nya favoriter billigt! Även dina egna krukväxter kan man börja ta sticklingar av i slutet på månaden.

Övervintrarna

Kolla pelargonerna, fuchsiorna och andra vintersovare i din förvaring. Behövs det en skvätt vatten, kanske? När de börjar visa tecken på att vilja vakna, är det dags att ta in dem i ljuset, klippa ner och byta jord. Vattna försiktigt i början, sedan mer och börja gödsla efter ytterligare några veckor. Titta även till de andra växterna och knölarna i övervintringsväxthuset eller i -boden. Behöver de vattnas lite och har det kommit in odjur, såsom möss, löss och spinn? Eller börjar de rentav mögla?

Planera

Ännu finns tid att planera och skissa dina kommande blomsterrabatter. Ta fram penna och papper, trädgårdsböcker och -tidningar och alla de glada frökatalogerna och rita, anteckna och planera! Skall du ta professionell hjälp så beställ tid hos trädgårdsarkitekten eller -anläggaren nu innan den värsta vårrusningen har inletts hos dem.

Fira

Gläd dina nära och kära på Alla Hjärtans Dag! Med en glad kruka med vårlökar, en röd ros till din själs älskade eller varför inte en lysande mångfärgad bukett frasiga tulpaner till bästa vännen!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB