Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i februari

Nu är det en rolig tid för den odlingsintresserade. Att botanisera i frökatalogerna som kommit ut är ett rent nöje. Fler och fler fröfirmor hittar också ut på nätet, vilket gör det lätt att se vad som är nytt för året.

En del växter behöver redan sås för att hinna utvecklas. Pelargon, Verbena, Surfinia, Lobelia, Pensé, Änglatrumpet, Vviol och Flitiga lisa är några som ska sås tidigt.

Bland nyttoväxterna behöver tomat, paprika, jordgubbar och lök sås tidigt. Det gäller att man kan hålla lite svalare där man driver upp plantorna och att de får tillräckligt med ljus, annars blir de rangliga.

När man planerar vad man ska plantera under våren kan det vara en god idé att gå en sväng i trädgården för att se vad som blivit skadat av djur och snö. Kanske vissa växter måste ersättas.

Det kan också vara en god idé att gå igenom redskapen för att se om något behöver lagas eller köpas nytt. Om inte annat behöver de kanske rengöras och smörjas, om det inte blev gjort i höstas.

Växthuset kan behöva städas och rengöras innan man börjar odla där så att inte sjukdomar sprids. Kanske man vill ha en ny arbetsbänk i växthuset eller några hyllor, då är det rätt tid att göra det nu.

Ligger det snö så är det bara att följa stigarna man gjort för att se var det är lämpligt att göra gångar och rabatter senare i vår.

Under senvintern är det tid att beskära äpple- och päronträden. Beskär dock inte för hårt utan ta bara det som är nödvändigt. Ta bort gamla och skadade grenar och de som växer inåt. Är man osäker på hur mycket som ska beskäras är det bättre att ta för lite, det är lättare att beskära lite mer nästa år än att sätta tillbaka en gren man sågat av.

Även många prydnadsbuskar och träd ska beskäras vid denna tiden. Al, rönn, oxbär, benved, liguster och ölandstok är bara några exempel på växter som ska beskäras vid denna tiden. Spara en del av riset du skär bort för senare förökning. På det viset kan man få många nya buskar och träd, antingen till sig själv eller för att ge bort. En del av det man tar bort kan man ta in och sätta i vatten, så får man lite trevlig vår inomhus.

Krukväxterna börjar vakna så smått och behöver mer näring än under vintern. I slutet av månaden är det tid att plantera om dem och vissa växter ska beskäras. Passa då på att ta sticklingar. Tänk på att många krukväxter trivs ute på sommaren, så det gör inget att man driver upp fler än man har plats med inomhus. Dessutom kan det vara roligt att ge bort en del till vänner och bekanta. Fuchsia och pelargon är ett par exempel på växter som trivs utomhus på sommaren. Den vanligaste metoden att föröka sticklingar är nog att sätta dem i vatten tills det bildas rötter. Om du använder den metoden så välj mörka behållare, då rotar sig sticklingarna fortare. Många växter rotar sig bra direkt i sandblandad jord. Har man tur kan man på plantskolor komma över sticklingar till lågt pris så här års.

Skydda utomhusväxterna mot den starka vårsolen, annars finns risken att de bränns. Värms marken upp för mycket finns även risken att växterna börjar komma upp för tidigt, för att sedan skadas när det blir kallare igen.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB