Aktuellt i augusti
Trädgårdsskötselråd för sensommar och tidig höst
Prydnadsväxter
Klippning av rosor för fortsatt blomning
Efter första blomningen på rosor är det dags att klippa bort de utblommade blomskotten. Skär av skotten strax ovanför ett fullt utvecklat bladpar för att stimulera rosorna till omblomning, vilket kan fortsätta ända till första frosten. Fortsätt även vattna och gödsla för god tillväxt.
Uppbindning av höga växter
Höga perenner och ettåriga prydnadsväxter som solrosor, rudbeckia och riddarsporre behöver bindas upp innan de börjar luta eller riskerar att brytas av vinden. Använd bambupinnar med bastsnöre, eller färdiga blomstöd som finns i trädgårdsbutiker. Förebygg skador genom uppbindning i tid.
Beskärning av häckar
Lövfällande häckar putsas lätt vid denna tid på året. Formande beskärning sker under vintern. Granhäckar kan klippas nu, men låt toppskottet vara tills önskad höjd har nåtts.
Grönsaker
Skörd och plantering i kökslandet
Nu är det dags att skörda lök när blasten gulnar och lägger sig. Dra upp löken och låt den torka under tak, eller ute på marken om vädret tillåter.
Sätt vitlök inför nästa odlingssäsong. För föryngring av rabarber: gräv upp hela plantan, dela den i bitar med flera rötter och ett rejält skott per del, och plantera om så att knoppen är precis under markytan.
Mycket annat börjar också bli skördefärdigt under sent sommaren. För råd om lagring och användning av grönsaker, se odla.nu.
Bärväxter och fruktträd
Beskärning och gallring för god skörd
Direkt efter skörden av sommarhallon klipps de skott bort som burit frukt, då dessa inte blommar igen. Spara fyra till fem kraftiga årsskott för nästa års skörd. Hösthallon klipps ner helt efter skörd.
Vinbär och krusbär kan beskäras efter skörd. Ta bort gamla och svaga grenar och gallra bland de yngre om busken är tät. Efter beskärning kan gödsling stimulera nästa års tillväxt.
I jordgubbslandet klipps revor bort. Spara de med välutvecklade rotplantor för förökning, annars rensas de för att ge mer kraft till moderplantan. Gödsla jordgubbsplantorna inför hösten.
Fruktträd kan behöva stöd vid tung frukt. Se över grenarna och stött upp i tid. Det är även bra att gallra frukterna för att få bättre skörd och motverka sjukdomar.
Växthus
Skötsel och bevattning av växter i växthus
I växthuset kan tomater och andra fruktgrödor behöva extra ljus för att hinna mogna. Ta bort blad som skymmer frukterna försiktigt men inte för många på en gång, så att plantan inte försvagas. Lufta ofta för att motverka värme och fukt som gynnar svampsjukdomar.
Kom ihåg att vattna växterna i växthuset, eftersom de inte får regnvatten. Vattna helst på morgonen för att minimera fukten på kvällen.
Nyplantering
Vill du plantera nya buskar, träd, rosor eller perenner är detta en utmärkt period för krukodlade exemplar, så att plantorna hinner rota sig inför vintern. Barrotade växter bör dock vänta tills de har gått i vila senare på hösten. De flesta växter säljs numera i kruka, vilket gör höstplantering enkel och smidig.
Självplock och frösamling
Självplock av frukt och bär
Under sensommaren är det vanligt att gårdar erbjuder självplock av frukt, bär och grönsaker. Leta efter ekologiska alternativ, annonser i lokaltidningar och skyltar längs vägarna.
Sparande av fröer
Det är hög tid att samla in fröer från de växter du vill föröka till nästa år. Egen frösamling sparar pengar och ger plantor som är bättre anpassade till din trädgård.
Avslutande tips
Arbetet i trädgården på sensommaren och tidiga hösten lägger grunden för nästa års odlingar och blomning. Beskär, skörda, plantera nytt och samla frö – alla insatser bidrar till en blommande och frisk trädgård kommande vår. Håll koll på väder och vind och fortsätt vattna och gödsla enligt behov. Ett lugnt och metodiskt arbete nu ger fina resultat nästa växtsäsong.