Aktuellt i augusti
Prydnadsväxterna
Efter första blomningen är det tid att skära av blomskotten på rosorna. Genom att skära av dem strax över ett helt utvecklat blompar får man rosorna till att blomma om. Har man tur så varar blomningen ända tills första frosten.
Kom ihåg att binda upp solrosor, rudbeckia och andra höga blommor innan de börjar luta och växa snett eller, ännu värre att blåsten bryter dem. Det är aldrig kul att komma ut i trädgården för att upptäcka att de ömt vårdade blommorna ligger avbrutna längs med marken. Använd bambupinnar och bastsnöre eller, till större blomruggar såsom riddarsporrar, kan du köpa färdiga blomstöd som finns i diverse utformningar.
Lövfällande häckar putsar man så här års. Den stora beskärningen gör man på vintern. Granhäckar kan man däremot klippa så här års. Toppen klipper man inte förrän den nått önskad höjd.
Grönsakerna
Skörda gul och röd lök när blasten gulnar och börjar lägga sig. Låt den ligga och torka några dagar under tak innan du tar in den. Är det bra väder får den gärna ligga kvar ute.
Har du tänkt sätta vitlök är det tid nu.
Dela rabarbern! Gräv upp hela plantan och dela den i bitar med spaden så att varje bit har flera rötter och ett kraftigt skott. Sätt de nya plantorna med skotten precis under markytan.
Mycket av det man odlar börjar nu bli skördefärdigt. Efterhand som det blir aktuellt hittar du användningstips och artiklar här på odla.nu
Bärväxterna och fruktträden
När hallonen är skördade är det tid att klippa ner dem. Alla skott som burit frukt skärs bort. De fyra, fem kraftigaste årsskotten sparas. De ger frukt nästa år. Detta gäller förstås inte hösthallon, vilka skärs ner helt efter skörden. Även vinbär och krusbär kan du beskära efter skörden. Klipp bort gamla grenar och nya om de sitter tätt. Efter beskärningen kan du tillföra lite gödsel. Mer att läsa om hallon vinbär och krusbär hittar du bland bärväxterna.
I jordgubbslandet är det tid att klippa bort revor och gödsla. Vill du utöka landet kan du göra det nu, använd då gärna de kraftigaste revplantorna.
Fruktträden kan behöva stöttas nu när frukterna mognar. Se till att sätta stöttor innan grenarna bryts. Gallra också bland frukterna så att de blir stora och fina och inte så lätt angrips av sjukdomar.
Växthuset
I växthuset kan tomaterna behöva mer ljus för att mogna, plocka bort en del blad om så är fallet. Tänk också på att det blir varmt i växthuset även om det inte är så varmt ute. Lufta!
Växterna behöver också mycket vatten när de är stora och sätter frukt. Även om vädret är dåligt och det regnar får man inte glömma att vattna i växthuset, vilket är lätt hänt. Gör det på morgonen så att det hinner torka upp under dagen.
Plantera!
Har man tänkt plantera nya träd, buskar, rosor eller perenner är det tid nu så att de hinner rota sig ordentligt. Det gäller i första hand krukodlade exemplar, barrotade bör vänta ett tag till. Nu för tiden säljs de flesta odlade i krukor och det brukar inte vara något problem.
Självplocknig
Håll utkik i din lokala tidning efter annonser om självplockning av frukt bär och grönsaker. Det finns garanterat någon gård i din närhet som annonserar om självplock av både grönsaker, krusbär, hallon, vinbär o s v. Ofta ser man också skyltar utefter vägarna om gårdsbutiker och självplockning. Många av dessa gårdar odlar dessutom ekologiskt och det bör man utnyttja. Både du och naturen tjänar på att göra dina inköp på detta vis och att det dessutom är roligt gör ju inte saken sämre.
Spara frö
Samla in fröer av de växter du vill sätta till nästa år så spar du både pengar och får plantor som är härdiga i just din trädgård. Mer om fröodling kan du läsa bland våra odlingsmetoder.