Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i augusti

Då har vi kommit fram till den sista sommarmånaden. Eftersom det i år varit varmare och soligare än förra året och dessutom fortfarande är torrt i stora delar av landet gäller det att vänta med planteringarna av nya växter och delningen av de gamla tills det blir svalare och fuktigare, annars är det stor risk att de nya växterna inte överlever.

För att växterna ska vara fina och blomma bra bör man skära bort vissna blommor. Perenner och sommarblommor som blommar sent kan behöva bindas upp för att bli stående, det gäller bland annat solros och rudbeckia. Efter första blomningen är det tid att skära av blomskotten på rosorna. Genom att skära av dem strax över ett helt utvecklat blompar får man rosorna till att blomma om. Har man tur så varar blomningen ända tills första frosten. Lövfällande häckar kan behöva en ny putsning för att hålla sig fina.

När hallonen är skördade är det tid att klippa ner skotten som burit frukt. De fyra, fem kraftigaste årsskotten sparas. De ger frukt nästa år. Detta gäller förstås inte hösthallon, vilka skärs ner helt efter skörden. Även vinbär och krusbär kan beskäras efter skörden, men det går också att vänta till vintern med dem. Klipp bort gamla grenar och nya om de sitter tätt. Efter beskärningen är det bra om man tillför lite förmultnad gödsel och kompostjord. Det gäller även jordgubbar, som behöver näring nu på hösten. Revplantorna kan planteras i luckor eller i nya rader.

Växterna i växthuset behöver också mycket vatten när de är stora och sätter frukt. Gör det på morgonen så att det hinner torka upp under dagen. Tomaterna kan behöva mer ljus för att mogna, gallra bland bladen om så är fallet.

Samla in örter när det är torrt ute för att ha till vintern. Låt dem torka ordentligt innan de förpackas. Örterna kan sedan användas till matlagning, kryddning av snaps och likör eller varför inte doftbuketter.

Läs mer om:
Kryddväxter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB