Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i april

April – Äntligen den första riktiga vårmånaden!

April markerar den sanna starten på trädgårdssäsongen i Sverige, även om värmen kanske låter vänta på sig efter en ovanligt kall vår. Men när solen till sist får övertaget och jorden börjar tina, längtar vi alla ut efter att få jord under naglarna och låta oss uppfyllas av den friska vårluften och växternas intensiva växtkraft. Det är nu det vänder – ljuset och de stigande temperaturerna väcker trädgården till liv och du kan verkligen känna av återfödelsens magi varje dag.


I Trädgården

Skapa färgklickar och välkomnande blomning

Det är en särskild glädje att mötas av redan vid dörren. Satsa därför gärna på robusta färgklickar nära entrén! Plantera fördrivna lökväxter i stora krukor, till exempel narcisser, som både lyser upp och lämnas ifred av rådjur och gnagare. När blomningen är över kan lökarna flyttas ut i rabatten för att återkomma nästa vår.

Plantera buskar och gör vårens stora satsningar

Vill du ha extra vårglädje? Satsa på gulblommande buskar som forsythia, mahonia eller trollhassel på en plats där de syns väl – tidigast blommar de i soligt läge. Spana in det breda utbudet av vårväxter på plantskolan och sätt igång med vinterplanerna så snart jorden är tjänlig.

Var ute i god tid!

Populära frö- och knölsorter för både sommarblommor och grönsaker försvinner snabbt – så handla hellre nu än sen, och förvara plantorna i växthuset tills frostrisken är över. Tänk även på att är riktiga trogna tidiga vårblommor i kruka.

Skötsel av gräsmattan

Ge gräsmattan en lyftande vårkur – använd räfsan varsamt för att ta bort mossa och skräp, men undvik att rasera gräsrötterna. Enligt de senaste rönen kan dock vertikalskärning orsaka mer skada än nytta, så hoppa gärna över det momentet. Kompletteringsså gärna kala fläckar med rätt .

Tidiga tips & smarta knep

  • Täck jordgubbsplantorna med fiberduk för tidigare skörd, men ta bort duken vid blomning så att bina kan pollinera.
  • För extra tidig och mjäll rabarber, ställ en uppochnervänd svart hink över plantan – snart skjuter ljusa stjälkar upp.
  • Klipp ner fjolårets gamla perenner och ta bort vintertäckningen runt lökväxterna så fort jorden tinat. Låt dock täckningen vara kvar på vintergröna växter tills marken är helt tjälfri.
  • Komplettera rabatter med ny jord och välbrunnen kompost. Tänk på att många växter "kliver upp" ur rabatten under vintern – tryck försiktigt tillbaka rötterna och täck med jord för att undvika uttorkning.

Gödsla och kalka

  • Gödsla dina lökväxter direkt efter blomning med naturgödsel, benmjöl eller speciell lökgödsel. Knipsa av avblommade stjälkar så löken får all näring själv inför nästa år. För små lökväxter som kan du dock låta fröna sitta kvar så de sprider sig.
  • Gödsla även bärbuskar, fruktträd och perenna grönsaker tidigt.
  • Kalkning ska helst ske redan på snön så fort snötäcket är kvar. När snön smält, gödsla jämnt – låt gärna gräsklippet ligga kvar vid klippning för naturlig näring till gräset.

Beskärning & stöd

  • Klipp bort äldsta och risigaste grenarna på vinbärsbuskar och ta bort fjolårets skott på hallon och björnbär innan nytillväxten startar. Passa på att även stötta plantor medan det är lätt åtkomligt.
  • Rosor beskärs när björkens löv har ”musöron”. Klipp över ett utåtgående öga på busk- och rabattrosor, och över ett inåtgående öga på klätterrosor om du vill ha en smalare silhuett.
    Se gärna exempel på .

Skydda & bekämpa skadedjur

  • Inspektera svartvinbärsbuskarna för gallkvalster – har du runda, svullna knoppar, ta bort och bränn dem.
  • Vid problem med pingborre- eller ollonborrelarver i gräset, använd biologiska preparat såsom Exhibit. Läs mer hos Svenska Predators/Lindesros.
  • Samla och plocka bort tidigt på dagen innan de hunnit gömma sig.
  • Var flitig med ogräsrensning innan det får fäste. Passa också på att luckra jorden regelbundet för bättre tillväxt.
  • Täck gärna med marktäckande växter eller material, vilket håller jorden fuktig och försvårar ogräsets etablering.
  • Glöm inte skörden! Nässlor, maskrosor och kirskål kan tas tillvara i både soppor och sallader i köket.

Sådd och förökning

  • När jorden torkat upp kan du börja så sallat, morötter, rädisor, dill och persilja, samt sätta lök. Prova gärna nya, spännande fröblandningar för variation av både smak och färg.
  • i omgångar med ca två veckors mellanrum för stabil skörd hela säsongen. Undvik att så under varmaste perioden då sallaten gror och blommar dåligt.
  • Ta sticklingar av dina krukväxter och ge moderplantorna ny krukjord.

Vårens arrangemang och inspirationsväxter

Ta chansen att göra egna påsk- och vårarrangemang, såväl inne som ute. Låt barnen vara med och dekorera – tillsammans skapar ni vårstämning! Vårlökar och i krukor ger snabbt massor av färg. Klipp bort avblommade blommor så kommer de igen, och plantera gärna ut penséer på en skyddad plats senare – de blommar ofta om på sensommaren.

Ta inspiration från : Agapanthus, fritillaria, buskpion, salix, blåsippa och vårbjörk – alla vittnar de om aprilträdgårdens variationsrikedom.


Inomhusarbete

  • Förkultivera de sista omgångarna inför utplantering, till exempel tomater och sommarblommor. Tomatfrön sätts ofta i mitten av månaden för optimal start.
  • Skola om de tidigare sådderna vid behov.
  • Nu är det också dags att om du vill kunna skörda till midsommar. Använd jordfyllda mjölkkartonger eller plastbyttor och håll ljust och svalt, 15–16 grader. Metoden med torr förgroning i äggkartonger ger enligt potatisexperter sämre resultat än förgrodd i jord.

Vårens prunkande prakt och biologisk

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB