Aktuellt i april
April i trädgården – allt vaknar, allt ska hinnas!
April – nu vill man ta hela trädgården i famnen! Våren är här och ljuset, värmen och den friska luften får allt – både växter och trädgårdsälskare – att vakna till liv. Trädgården sprakar av energi och nu vill man bara ut, fylla lungorna med ny luft och få jord under naglarna igen. Sätt fart på årets trädgårdsäventyr med planering, sådd, beskärning och massor av inspiration – men glöm inte att stanna upp och njuta mellan varven!
Färgglad entré & blommande vårstart
Det är en särskild glädje att redan vid dörren mötas av glada vårblommor. Plantera färgklickar intill ingången – till exempel med tulpaner, narcisser, muscari, penséer, violer som ‘Ultima Morpho’, azaleor och videkissar. Plantera helst en rabatt med lökväxter redan på hösten men ställ annars ut fördrivna lökar i krukor nu – de kan sedan planteras ut i rabatten efter blomningen. Vill du slippa rådjur och gnagare? Satsa på mycket narcisser då de sällan rör dem.
Penséer är ovärderliga tidigt på våren – de fyller snabbt alla krukor, urnor och amplar med färg och liv, och ger mycket glädje för liten insats. Nyp bort vissna blommor då och då, och använd långtidsverkande gödsel som gör att penséerna orkar blomma till sommarblommorna tar vid. Sen kan du klippa ner penséerna och ställa krukan åt sidan – ofta kommer de tillbaka senare på sommaren i nytt flor!
Vill du sätta extra guldkant på våren? Plantera några gulblommande buskar där du ser dem bra från fönstret eller uteplatsen, exempelvis forsythia, mahonia, ginst, kerria eller guldazalea. De allra tidigaste blommar i soligt läge.
Inspiration för entrén
Ge entrén extra färg med blandade vårblommor!
Gödsla för tillbaka kraft och utveckling
Nu är det dags att gödsla lökväxterna direkt efter blomningen. Välj naturgödsel, benmjöl eller särskild lökgödsel – så laddar du för framtida blomning. Knipsa av vissna blomstjälkar så löken kan samla näring och inte behöver slösa kraft. Gödsla även fleråriga grönsaker, bärbuskar och fruktträd så fort snön lagt sig.
Beskära, plantera och förbereda
Har du klippt dina vinbärsbuskar och tagit bort torra skott på hallon och björnbär? Om inte, skynda på innan de börjar grönska – passa även på att justera buskstödet när det är lättåtkomligt.
Rosorna klipps ”när björkarna har musöron”, då ser du vilka grenar som är livskraftiga. På busk- och rabattrosor klipper du ovanför ett utåtriktat öga, men på klätterrosor kan man ibland vilja forma efter ett inåtgående öga.
Nu är det läge att ta fram vinterplaneringen och förverkliga den: Plantera nya träd, buskar och perenner så fort jorden går att bearbeta, och dela de perenner som vuxit sig för stora – särskilt höstblommande arter. Tänk på att ovanliga växter och frösorter ofta säljer slut snabbt, så var ute i tid och förvara dem svalt om det är för kallt för utplantering direkt.
Tips för beskärning
Kapa torra och svaga grenar för friskare buskar.
Sådd och omskolning
April är månaden för de sista förkultiveringarna av sommarblommor och grönsaker som bara behöver ett par veckors växttid inomhus innan utplantering. Tomat brukar sås i mitten av april, och även många sommarblommor vinner på att förodlas. Omskola de tidigare sådderna och ge dem ny jord och plats att utvecklas.
Nu är det också tid för att förgro potatis om du vill njuta av egna knölar till midsommar. Använd jordmetoden, t.ex. avklippta, rengjorda mjölkkartonger med lite jord i. Potatis som förgros liggandes torrt i äggkartonger snabbas inte upp lika effektivt.
När jorden har torkat upp kan du börja så sallat, morötter, rädisor, dill, persilja och sätta lök. Satsa gärna på moderna, färgstarka sorter. Så sallat i omgångar med två veckors mellanrum för ständig tillgång.
Förkultivering inomhus
Små plantor redo för vidare omskolning.
Vårstäda och ta hand om gräsmattan
Starta trädgårdsvåren med en noggrann räfsning av gräsmattan men var rädd om gräsrötterna – ta bort mossa men riv inte för djupt. Vertikalskärning rekommenderas inte längre, då det anses göra mer skada än nytta. Kalka så tidigt som möjligt, gärna på snö. Gödsla när snön smält – fast om du låter gräsklippet ligga kvar efter varje klippning tillförs naturlig näring och gödsling behövs sällan.
Upptäck och laga eventuella kala fläckar med snabbgroende gräsfrö. Har du problem med pingborre- eller ollonborrelarver, vattna ut ett biologiskt medel – till exempel Exhibit eller nematoder av rätt släkten – när jorden värmts upp ordentligt.
Skadedjur och ogräs – håll efter tidigt!
Börja jaga de röda liljebaggarna redan nu, helst på morgonen när de är slöa. Få bort så många som möjligt tidigt, så minskar risken att de lägger ägg. [Inspektera svartvinbärsbuskar](https://odla.blob.core.windows.net/images/artik